#metrorama a project by athinorama

Θέατρο Σταθμός: Επόμενη "στάση" πολιτισμός!

Μεταξουργείο

Το Μεταξουργείο, η γειτονιά που πήρε το όνομά της από ένα εργοστάσιο μεταξιού και που κατά τον Μεσοπόλεμο αποκαλούνταν το "Μικρό Παρίσι των Αθηνών" χάρη στα χαρακτηριστικά νεοκλασικά της σπίτια, διαθέτει πλούσια θεατρική παράδοση. Mεγάλα θέατρα άκμασαν στην περιοχή για πολλές δεκαετίες ("Θέατρο του Λαού", "ΠΕΡΟΚΕ", "Πανόραμα", "Αλκαζάρ", "Μάντρα του Αττίκ" κ.ά.), ενώ σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης έζησαν ή εμπνεύστηκαν από το Μεταξουργείο: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που εγκαταστάθηκε από τη Νάξο και εμπνεύστηκε στην οδό Παραμυθιάς την περίφημη "Αυλή των θαυμάτων", η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας κ.ά.

Αν και προς το τέλος του 20ού αι. η περιοχή παρήκμασε και έχασε τη θεατρική της ταυτότητα, από το 2015 ξαναέγινε ορόσημο στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της Αθήνας: ο Νίκος Μάκκας, με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων του θεάτρου, εικαστικούς και μουσικούς, δημιούργησε έναν νέο θεατρικό χώρο επί της οδού Βίκτωρος Ουγκώ 55, όπου στεγαζόταν το "Θέατρο Μαίρη Αρώνη". Ο νέος χώρος μετονομάζεται σε "Θέατρο Σταθμός", παίρνοντας το όνομα του από τον κοντινό σταθμό του μετρό "Μεταξουργείο". Μάλιστα, κατά την ανακατασκευή του θεάτρου, βρέθηκαν αποκόμματα εφημερίδων από παλιές παραστάσεις θεάτρου, σαν απόηχος της θεατρικής ζωής της περιοχής από την περίοδο του Μεσοπολέμου, ενώ την ίδια περίοδο αρχίζουν να ανοίγουν κι άλλοι θεατρικοί χώροι και δραματικές σχολές στην περιοχή.

Το 2017 την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου ανέλαβε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Μάνος Καρατζογιάννης, δίνοντάς του ουσιαστική ώθηση και κατεύθυνση και ανακαινίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου, χωρητικότητας 150 θέσεων. Το πρόγραμμα του θεάτρου ξεκίνησε με την τελευταία θεατρική εμφάνιση της αείμνηστης Κατερίνας Χέλμη (Βραβείο Κάρολος Κουν) στο έργο της Φωτεινής Τσαλίκογλου "Πατρίδα Τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά" σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη. Έκτοτε, το θέατρο έχει τιμηθεί με περισσότερα από 15 καλλιτεχνικά βραβεία και υποψηφιότητες σε διάφορες κατηγορίες και έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ξεχωριστών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών (Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Κική Δημουλά, Μάνος Ελευθερίου, Άλκη Ζέη, Ξένια Καλογεροπούλου κ.ά).

Χάρη στο θέατρο Σταθμός παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα διακεκριμένα έργα κοινωνικού προβληματισμού ("Φυλές" της Νίνα Ρέιν, "Χάπι" του Έντα Γουόλς, "Όπως πάει το ποτάμι" του Μάρτιν Σέρμαν κ.ά.), ενώ την τιμητική του έχει το ελληνικό έργο: εδώ παρουσιάστηκαν τα τελευταία έργα των Βασίλη Κατσικονούρη ("Τσιτάχ"), Γιάννη Τσίρου ("Ημέρα Κυρίου"), Αλέξη Σταμάτη ("Λευκό δωμάτιο"), αναδείχθηκαν ως θεατρικοί συγγραφείς ο πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου ("Το τραγούδι της Φλέρυς") και η τραγουδοποιός Ευσταθία ("Η Απολογία της Μαρί Κιουρί"), αλλά και αναβίωσαν σημαντικά έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μάριου Ποντίκα.

Η φετινή περίοδος ξεκινάει με δύο παραστάσεις της περσινής σεζόν, που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα και επαναλαμβάνονται. Πρώτο έρχεται το τελευταίο έργο του αγαπημένου Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Κατσικονούρη, "Τσιτάχ ή η μοναξιά του τερματοφύλακα", που χάρισε το βραβείο αναγνωστών καλύτερης αντρικής ερμηνείας για το 2022 στον Γιώργο Νινιό. Στην παράσταση, ένωσαν τις δυνάμεις τους η καταξιωμένη στην Κύπρο ερμηνεύτρια και σκηνοθέτρια Ερμίνα Κυριαζή και ο διακεκριμένος ηθοποιός και αφηγήθηκαν μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση. Ο Γιώργος Νινικός καθήλωσε και συγκίνησε στο ρόλο του Τσιτάχ, ενός βετεράνου τερματοφύλακα της Εθνικής Ελλάδος, που κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, μπροστά στους μαθητές ενός σχολείου. Ο Γιώργος Νινιός έγραψε επίσης τη μουσική και τους στίχους της παράστασης, η σκηνογραφική ιδέα είναι της Ερμίνας Κυριαζή, η κατασκευή της εντωπωσιακής μαριονέτας του Βασίλη Βασιλάκη και οι φωτισμοί του Βασίλη Πετεινάρη.

Θα ακολουθήσει η μολιερική κωμωδία "Ταρτούφος", στη σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη, με τον Μάνο Καρατζογιάννη στον κεντρικό ρόλο και συνολικά μια διανομή ταλαντούχων ηθοποιών: Θανάσης Βλαβιανός, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ελίζα Σκολίδη, Αγγελική Μαρίνου, Γιώργος Κορομπίλης, Μέγκι Σούλι, Χρήστος Παπαδόπουλος, Θωμάς Σιέκας. Πρόκειται για μία πρωτότυπη οπτική πάνω στην κλασική κωμωδία, η οποία εμπνέεται από την εξωφρενική σύγχρονη πραγματικότητα και εστιάζει στη σχέση μεταξύ υποκρισίας και πίστης. Υποκρισίας όχι μόνο του Ταρτούφου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας που τον περιβάλλει και πίστης με την έννοια της ανάγκης να πιστέψουμε σε κάτι. Μια ανάγκη που συχνά μας κάνει ευάλωτους και εκμεταλλεύονται κάθε λογής απατεώνες και υποκριτές. Η μετάφραση είναι του Ανδρέα Στάικου, τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Άρτεμης Φλέσσα, οι φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη, η μουσική του Κώστα  Λώλου και η χορογραφία της Ιωάννας Αποστόλου.

Τον Νοέμβριο, ο Βασίλης Κατσικονούρης, ο Μάνος Καρατζογιάννης και η Ερμίνα Κυριαζή θα συναντηθούν στην παράσταση "Το γάλα". Πρόκειται για το θρυλικό έργο του Κατσικονούρη, που άλλαξε την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, από το 2005-06 που πρωτοπαρουσιάστηκε. Θεωρείται έργο-σταθμός και υπολογίζεται ότι έχουν δει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό περισσότεροι από 500.000 θεατές. Η υπόθεση αφορά τη ζωή μιας μητέρας από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των δυο γιων της στην Αθήνα του σήμερα και, δέκα χρόνια μετά το τελευταίο του ανέβασμα στη σκηνή, θα το δούμε σε σκηνοθεσία της Ερμίνας Κυριαζή και του Μάνου Καρατζογιάννη.  Πρόκειται για μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία, όπου φωτίζεται δεξιοτεχνικά ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων και οι ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Στην παράσταση θα ερμηνεύσουν τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί: Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Σακκά και ο Μάνος Καρατζογιάννης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Άγγελου Αγγελή, η μουσική του Νεοκλή Νεοφυτίδη και οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου.