"Λέλα Καραγιάννη": Η Μαίρη Βιδάλη επιστρέφει με την παράσταση για την αγωνίστρια της Κατοχής

Στον Δήμο Ηρακλείου με ελεύθερη είσοδο παρουσιάζεται ο μονόλογος «Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου.

Μαίρη-Βιδάλη Λέλα Καραγιάννη

Η Λέλα Καραγιάννη είναι από τα εμβληματικότερα πρόσωπα της αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής. Η Μαίρη Βιδάλη την συναντάει ξανά στη σκηνή μέσα από τον μονόλογο "Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης" του Γιώργου Α. Χριστοδούλου. Ο μονόλογος για τον οποίο η γνωστή ηθοποιός έχει λάβει το βραβείο ερμηνείας "Αντιγόνη Βαλάκου", σε σκηνοθεσία της Γιώτας Κουνδουράκη, παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ηλέκτρα Αποστόλου" του Δήμου Ηρακλείου Αττικής τη Δευτέρα 8 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο, σε μια συνεργασία του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου και του Θεάτρου Διάχρονο της Μαίρης Βιδάλη.
Η παράσταση αφηγείται τη ζωή και τη δράση της Λέλας Καραγιάννη, οι περιπέτειες της οποίας αρχίζουν σχεδόν από την εφηβική της ηλικία, συνεχίζουν στους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, το αλβανικό μέτωπο, με κορύφωση την δράση της επί γερμανικής κατοχής. Συλλήφθηκε και εκτελέστηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, έναν μόλις μήνα πριν από την απελευθέρωση.

Μαίρη Βιδάλη Λέλα Καραγιάννη

"Είναι χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο Δήμο μας μια παράσταση που εξιστορεί και διατηρεί στο χρόνο την προσφορά μιας μεγάλης αγωνίστριας, της Λέλας Καραγιάννη. Είναι ένα θεατρικό έργο που οφείλει να δει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα καθώς, αυτούς τους ήρωες και αυτές τις ηρωίδες πρέπει να τους τιμούμε συνεχώς και όχι μόνο με επετειακή αφορμή. Για αυτό και εμείς επιλέγουμε να προσφέρουμε με δωρεάν είσοδο αυτή την εξαιρετική παράσταση στους συμπολίτες μας, όπως διαχρονικά άλλωστε κάνει αυτή η δημοτική αρχή με όλες τις πολιτιστικές μας δράσεις", σημειώνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαίρη Ιγγλέση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της αγωνίστριας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1944. Αφηγείται τη ζωή και τη δράση της από την εφηβική ηλικία, στους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, το αλβανικό μέτωπο, με κορύφωση την δράση της επί της γερμανικής κατοχής. Η Μ. Βιδάλη απέσπασε για την ερμηνεία της στο ρόλο της εμβληματικής αγωνίστριας το βραβείο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λαμπερές πρωταγωνιστικές συνεργασίες στη νέα σεζόν των Αθηναϊκών Θεάτρων

Μουμούρης, Τότσικας, Χάνου και δυνατοί πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους στα Αθηναϊκά Θέατρα με δύο σύγχρονες παραγωγές, που αποτυπώνουν αιχμηρά τις πιέσεις και τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/07/2026

Ο Πειραιάς επενδύει στο μέλλον του θεάτρου: Ανοιχτό κάλεσμα για νέους συγγραφείς

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε θεατρικούς συγγραφείς για την υποβολή νέων προτάσεων. Τα νέα ελληνικά έργα θα αναπτυχθούν και θα ολοκληρωθούν μέσα από ειδικά εργαστήρια, με τη συνεργασία καταξιωμένων επαγγελματιών του θεάτρου.

Νέες ημερομηνίες και σταθμοί περιοδείας για την "Ειρήνη" του Νίκου Καραθάνου: 15.700 θεατές κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Η πληθωρική, κωμική και ανθρώπινη παράσταση "Ειρήνη: Μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη", σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, παίρνει όλη την ενέργεια, τα τραγούδια και το χαμόγελο της Επιδαύρου και ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Πόσο προσβάσιμος είναι ο πολιτισμός;

Οι Τρωάδες του Εθνικού Θεάτρου σε συνθήκες προσβασιμότητας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες στην Επίδαυρο φωτίζουν το αίτημα για μεγαλύτερη συμπερίληψη στον πολιτισμό.

Αυτή την εβδομάδα στο θέατρο: Μια μεγάλη πρεμιέρα και δύο αγαπημένες επιστροφές

Το θέατρο καλά κρατεί με μια μεγάλη πρεμιέρα και δύο δυνατές επιστροφές αυτήν την εβδομάδα (27 - 31 Ιουλίου).

Η Αποστολία Παπαδαμάκη μας καλεί σε μυσταγωγική διαδρομή στην Αρχαία Κόρινθο

Στην πρωτοτυπία μιας περιπατητικής μυσταγωγίας πόνταρε η Αποστολία Παπαδαμάκη, συνδέοντας την ενέργεια του Ιερού του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο με τις συγκλονιστικές ερμηνείες των Λυδίας Κονιόρδου και Μαρίας Παπαγεωργίου, σε μια παράσταση που καθηλώνει τις αισθήσεις (28 & 29 Ιουλίου). Ακολουθούν 5 λόγοι για να δείτε την παράσταση.

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Είδαμε πρώτοι τον "Ίωνα" σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου

Ταξιδέψαμε στην Κύπρο για την παράσταση της ευριπίδειας τραγωδίας από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, λίγο πριν την παρουσίασή της στην Επίδαυρο.