Η "Δίψα" των UrbanDig Project είναι μια ιστορία για τη σχέση μας με τη φύση

Η ομάδα “Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project” επικεντρώνεται στο στοιχείο του νερού και δημιουργεί μια μουσικοχορευτική παράσταση μετά από έρευνα, βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο του πρόσφατου παρελθόντος.

Δίψα Urban Dig Project Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Πώς θα ήταν αν, αντί να ανοίγουμε τη βρύση, χρειαζόταν να διανύουμε μίλια για να μπορέσουμε να πιούμε λίγο νερό; Πώς θα ήταν αν διατηρούσαμε μια τόσο στενή σχέση με τη φύση και τη γη που το άνθισμά της να είναι και δικό μας και η δίψα της να είναι και δική μας; Από αυτά τα ερωτήματα ξεκινά η "Δίψα” της ομάδας "Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project”. Μετά την παράστασή της "Ο Κάτω Εαυτός” με πηγή έμπνευσης το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το σπονδυλωτό project για τη σύγχρονη πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου "Σε ποιον ανήκει η γη;”, η ομάδα μπαίνει στον κλειστό χώρο του Θεάτρου Φούρνος και παρουσιάζει μια μουσικοχορευτική παράσταση για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα και πολύ περισσότερο μια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: από το νερό ως πολύτιμο αγαθό, αυτονόητο για την καθημερινότητά μας ή και όχι έως και καταναλωτικό προϊόν.

Δίψα Urban Dig Project
Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Αντλώντας από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας εγκατεστημένης σε ένα νησί του Αιγαίου στο πρόσφατο παρελθόν, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες. 

Δίψα Urban Dig Project
Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Το κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή και η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Κοσμίδη συνυπάρχουν με ηχοτοπία του sound artist Ludwig Berger που δημιουργήθηκαν από τους ήχους υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, στεγνού χώματος και ξερικών φυτών της Σίφνου. Πάνω σε αυτά χορογραφεί και ερμηνεύει η Ειρήνη Αλεξίου και σκηνοθετεί ο Γιώργος Σαχίνης μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών: Καλλιόπη Γερακιανάκη, Χάρης Δήμος, Ιωάννα Λέκκα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Άννα Μαγουλιώτη και τους φωτισμούς η Λία Μιχάλη.

Δίψα Urban Dig Project
Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Η παράσταση αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας νέας υφολογικής και θεματικής ενότητας πολυεπίπεδων μουσικοχορευτικών παραστάσεων της "Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project”, οι οποίες αφηγούνται "ιστορίες νερού” σε θεατρικές σκηνές - σπάζοντας για λίγο την παράδοση της ομάδας να δημιουργεί και να παρουσιάζει παραστάσεις κυρίως σε δημόσιους και μη θεατρικούς χώρους.

Η ηχητική έρευνα και καταγραφή πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο στο πλαίσιο του έργου "STARTS4Water” του προγράμματος "STARTS-Science, Technology & Arts” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λίγα λόγια για την ομάδα "Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project”

Η ομάδα "Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project” ιδρύθηκε το 2004. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διάφορους χώρους της τέχνης και της επιστήμης. Οι παραστάσεις της συνδυάζουν το θέατρο και τον χορό και συχνά βασίζονται σε πρωτότυπη έρευνα των "μυστικών” τόπων που η ομάδα ανιχνεύει μαζί με την τοπική κοινότητα. Παράλληλα, η ομάδα οργανώνει και στηρίζει και άλλες πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από την συλλογική έρευνα κάθε τόπου. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα ασχολείται έντονα με την σημασία της καλής και συλλογικής διαχείρισης του νερού και της γης.  Δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο αριθμό συμμετοχικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων, μεταξύ των οποίων και η παράσταση "Κάτω Εαυτός”. Παράλληλα, εδώ και κάποιο καιρό ασχολείται με το ζήτημα της λειψυδρίας στη Σίφνο, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για τη σύλληψη και τη δημιουργία της παράστασης "Δίψας”.

Προπώληση μέσω viva.gr


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μιχάλης Σαράντης ιδανικός "Αίαντας" σε έναν υποκριτικό άθλο

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη που μεταφέρει το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο αναδεικνύεται μέσα από τις ερμηνευτικές ικανότητες του ταλαντούχου ηθοποιού που υποδύεται όλους τους ρόλους του έργου στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/03/2023

"Don’t look back": Open call για την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για εθελοντές ερμηνευτές απευθύνουν η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο Γιάννης Χουβαρδάς για την παράσταση που θα μεταμορφώσει το Μάιο τις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε ένα εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο και στοιχειωμένο ξενοδοχείο.

Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα Ασλάνογλου στις "Σκηνές από ένα γάμο" του Μπέργκμαν

Στο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά οι δύο πρωταγωνιστές ερμηνεύουν, σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, ένα έργο-σημείο αναφοράς για τις συζυγικές σχέσεις.

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.

"Ψηλά απ’ τη γέφυρα": Αντίστροφη μέτρηση για την παράσταση των 45.000 θεατών

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη για την παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο έργο του Άρθουρ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο πλευρό μιας δυνατής ερμηνευτικής ομάδας.