Η "Δίψα" των UrbanDig Project είναι μια ιστορία για τη σχέση μας με τη φύση

Η ομάδα “Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project” επικεντρώνεται στο στοιχείο του νερού και δημιουργεί μια μουσικοχορευτική παράσταση μετά από έρευνα, βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο του πρόσφατου παρελθόντος.

Δίψα Urban Dig Project Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Πώς θα ήταν αν, αντί να ανοίγουμε τη βρύση, χρειαζόταν να διανύουμε μίλια για να μπορέσουμε να πιούμε λίγο νερό; Πώς θα ήταν αν διατηρούσαμε μια τόσο στενή σχέση με τη φύση και τη γη που το άνθισμά της να είναι και δικό μας και η δίψα της να είναι και δική μας; Από αυτά τα ερωτήματα ξεκινά η "Δίψα” της ομάδας "Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project”. Μετά την παράστασή της "Ο Κάτω Εαυτός” με πηγή έμπνευσης το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το σπονδυλωτό project για τη σύγχρονη πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου "Σε ποιον ανήκει η γη;”, η ομάδα μπαίνει στον κλειστό χώρο του Θεάτρου Φούρνος και παρουσιάζει μια μουσικοχορευτική παράσταση για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα και πολύ περισσότερο μια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: από το νερό ως πολύτιμο αγαθό, αυτονόητο για την καθημερινότητά μας ή και όχι έως και καταναλωτικό προϊόν.

Δίψα Urban Dig Project
Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Αντλώντας από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας εγκατεστημένης σε ένα νησί του Αιγαίου στο πρόσφατο παρελθόν, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες. 

Δίψα Urban Dig Project
Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Το κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή και η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Κοσμίδη συνυπάρχουν με ηχοτοπία του sound artist Ludwig Berger που δημιουργήθηκαν από τους ήχους υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, στεγνού χώματος και ξερικών φυτών της Σίφνου. Πάνω σε αυτά χορογραφεί και ερμηνεύει η Ειρήνη Αλεξίου και σκηνοθετεί ο Γιώργος Σαχίνης μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών: Καλλιόπη Γερακιανάκη, Χάρης Δήμος, Ιωάννα Λέκκα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Άννα Μαγουλιώτη και τους φωτισμούς η Λία Μιχάλη.

Δίψα Urban Dig Project
Χρήστος & Αλέκος Μπουρελιάς (The archlabyrinth)©

Η παράσταση αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας νέας υφολογικής και θεματικής ενότητας πολυεπίπεδων μουσικοχορευτικών παραστάσεων της "Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project”, οι οποίες αφηγούνται "ιστορίες νερού” σε θεατρικές σκηνές - σπάζοντας για λίγο την παράδοση της ομάδας να δημιουργεί και να παρουσιάζει παραστάσεις κυρίως σε δημόσιους και μη θεατρικούς χώρους.

Η ηχητική έρευνα και καταγραφή πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο στο πλαίσιο του έργου "STARTS4Water” του προγράμματος "STARTS-Science, Technology & Arts” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λίγα λόγια για την ομάδα "Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project”

Η ομάδα "Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project” ιδρύθηκε το 2004. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διάφορους χώρους της τέχνης και της επιστήμης. Οι παραστάσεις της συνδυάζουν το θέατρο και τον χορό και συχνά βασίζονται σε πρωτότυπη έρευνα των "μυστικών” τόπων που η ομάδα ανιχνεύει μαζί με την τοπική κοινότητα. Παράλληλα, η ομάδα οργανώνει και στηρίζει και άλλες πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από την συλλογική έρευνα κάθε τόπου. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα ασχολείται έντονα με την σημασία της καλής και συλλογικής διαχείρισης του νερού και της γης.  Δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο αριθμό συμμετοχικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων, μεταξύ των οποίων και η παράσταση "Κάτω Εαυτός”. Παράλληλα, εδώ και κάποιο καιρό ασχολείται με το ζήτημα της λειψυδρίας στη Σίφνο, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για τη σύλληψη και τη δημιουργία της παράστασης "Δίψας”.

Προπώληση μέσω viva.gr


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.