Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε οκτώ από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 23 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου και ξεχωρίζουν.

Ρέκβιεμ Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

"Ρέκβιεμ"

Η Σοφία Χιλλ και η Αγλαΐα Παππά κατεβαίνουν στον Άδη, ακολουθώντας ένα επώδυνο ταξίδι μνήμης και αλληλεγγύης για τα θύματα των γυναικοκτονιών. Μετά τα "Alarme", "Amor" και "Ανκόρ", ο Θεόδωρος Τερζόπουλος παραδίδει το τελευταίο μέρος της τετραλογίας που εστιάζει στους μηχανισμούς της σύγκρουσης και της εξουσίας και συνδέεται με τη "Νόρα" του. (Άττις, από 24/2)

Ο ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ
Γκέλυ Καλαμπάκα

"Ο παγοπώλης έρχεται"

Το διαχρονικό δράμα του θεμελιωτή της αμερικανικής δραματουργίας, Ευγένιου Ο’ Νιλ, σκηνοθετεί ο Ακύλλας Καραζήσης και συμπρωταγωνιστεί με τους Έλενα Τοπαλίδου, Γιώργο Κατσή, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Ελίνα Ρίζου και Gary Salomon. Πρόκειται για την ιστορία των περιθωριακών θαμώνων ενός παρακμιακού μπαρ, που θα μάθουν ότι αξίζει να κυνηγήσουν τη ζωή. (Προσκήνιο, από 25/2)

"Η ράβδος"

Το ρόλο ενός καθηγητή που περιμένει με ανυπομονησία την αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργανώνεται από το σχολείο προς τιμήν του ερμηνεύει ο Δημήτρης Καταλειφός στη "Ράβδο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ. Όπως σε όλα τα έργα του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre", κι εδώ ελλοχεύουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες θα ανακαλύψετε στη σκηνή του Αμφιθεάτρου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα. Στο έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παίζουν ακόμα η Αλεξία Καλτσίκη και η Ζωή Ρηγοπούλου (από 25/2).

Έντα Γκάμπλερ
© Αριάδνη Παπαπαναγιώτου

"Έντα Γκάμπλερ"

Μετά τη "Μήδεια" του Ευριπίδη, ο Δημήτρης Γεωργαλάς διασκευάζει και σκηνοθετεί το ψυχόδραμα του Χένρικ Ίψεν και αναμετριέται με άλλη μία εμβληματική ηρωίδα, επίσης θύμα της πατριαρχίας. Στο πρόσωπο της αυτοκαταστροφικής Έντα, την οποία υποδύεται η Τζούλη Σούμα, αποτυπώνεται προφίλ του σύγχρονου ανθρώπου και της πτώσης των αξιών που βιώνει. (Bios, από 23/2)

Έγκλημα στο Κατσικονήσι

"Έγκλημα στο Κατσικονήσι"

Το ψυχολογικό θρίλερ του σημαντικού Ιταλού συγγραφέα Ούγκο Μπέτι, που παίζει με τους ρόλους του θύτη και του θύματος, μεταφράζει και σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο θέατρο της Μαίρης Βιδάλη, με την ίδια σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλα ξεκινούν όταν ένας όμορφος νέος χτυπάει την πόρτα μιας απομονωμένης αγροικίας. (Διάχρονο, από 25/2)

Άρης
Εβίτα Σκουρλέτη©

"Άρης"

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου ξεκινά νέο κύκλο παραστάσεων σε σκηνοθετική επιμέλεια του πρωταγωνιστή Τάσου Σωτηράκη, που αφηγείται τη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με την αντίσταση ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή. Η μουσική υπόκρουση είναι των Villagers of Ioannina City (Olvio, από 1/3). 

ΕΚΔΡΟΜΗ

"Η εκδρομή"

Ορέστης Τζιόβας, Μαντώ Γιαννίκου, Μαρία Μπαλούτσου, Γιάννης Οικονομίδης κ.ά. πρωταγωνιστούν στο έργο του Λένου Χρηστίδη, που σκηνοθετεί ο Θανάσης Μεγαλόπουλος, όπου ένας σύλλογος "για την πάση θυσία διατήρηση της αισιοδοξίας" αποφασίζει να τα αφήσει όλα πίσω σε έναν κόσμο σε κρίση. Ένα μικρό αυτοκίνητο στο κέντρο της άδειας σκηνής αποτελεί το σκηνικό της παράστασης. (Άλφα, από 27/2)

Πορφυρά πανιά
© Κωνσταντίνος Λέπουρης

"Πορφυρά πανιά"

Η δημοφιλής νουβέλα του Αλεξάντρ Γκριν ζωντανεύει στη σκηνή από τη Δανάη Ρούσσου σε μια παράσταση με κούκλες φυσικού μεγέθους. Ακολουθεί την πορεία δύο παιδιών προς την ενηλικίωση και την ερωτική αφύπνιση, η οποία ενώνεται μέσα από τις παράλληλες αφηγήσεις τους. Παίζουν: Στεφανί Καπετανίδη, Κωνσταντής Μιζάρας, Κυριάκος Υφαντής. (Θέατρο Καλλιρρόης, από 24/2)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο παγοπώλης έρχεται

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Γοητευτική και ατμοσφαιρική ανάγνωση του σπάνια παιζόμενου έργου του Ο' Νιλ, όπου οι θαμώνες ενός παρακμιακού μπαρ περνούν άπρακτα τις μέρες τους προσμένοντας την άφιξη ενός πλασιέ με τον οποίον μοιράζονται τις πιο μεγάλες κραιπάλες τους. Όταν αυτός καταφτάσει, θα αναγκαστούν να αναμετρηθούν με τις αυταπάτες τους.

Η ράβδος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η βία, ο αυταρχισμός και οι σχέσεις εξουσίας βρίσκονται στο επίκεντρο του βρετανικού έργου, μέσα από την ιστορία ενός καθηγητή που περιμένει την αποχαιρετιστήρια γιορτή για την αφυπηρέτησή του. Ο Βρετανός συγγραφέας, εκπρόσωπος του in-yer-face θεάτρου, θέτει ερωτήματα και η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας παραδίδει με καθαρότητα το κείμενο, διεγείρει τη σκέψη και ανοίγει θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό.

Ρέκβιεμ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Το τελευταίο μέρος της άτυπης τετραλογίας που υπογράφει ο Θ. Τερζόπουλος για τη σύγκρουση και την εξουσία («Alarme», «Amor», «Ανκόρ») εστιάζει στο ζήτημα των γυναικοκτονιών και έχει τη μορφή ενός σκηνικού έργου τέχνης υψηλής αισθητικής, που υπερβαίνει τις δικλείδες ασφαλείας του ρεαλιστικού θεάτρου. Την τελετουργική κατάβαση των δύο γυναικείων μορφών στο μαύρο σκοτάδι του θανάτου ερμηνεύουν μοναδικά η Αγλαΐα Παππά και η Σοφία Χιλλ.

Πορφυρά πανιά

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 75 '

Η δημοφιλής ρωσική νουβέλα ακολουθεί δύο παιδιά στην πορεία τους προς την ενηλικίωση, την ερωτική αφύπνιση και το όνειρο σε μια παράσταση με στοιχεία παραμυθιού και κούκλες φυσικού μεγέθους.

Έγκλημα στο Κατσικονήσι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο, ένα από τα κορυφαία της ιταλικής δραματουργίας, αποτελεί ένα κράμα κοινωνικού, ψυχολογικού και ερωτικού θρίλερ, με εκρηκτικές ερμηνείες. Η ιστορία του εξελίσσεται κατά την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξεκινά όταν ένας άντρας, ο Άντζελο έρχεται στην πόρτα μιας απομακρυσμένης αγροικίας σε ένα νησί. Το αγρόκτημα ανήκει σε τρεις γυναίκες. Μετά από λίγο το ποιος είναι το θύμα και ποιο θύτης σε αυτή τη θυελλώδη ιστορία περιπλέκεται τόσο που παύει να είναι σαφές.

Η εκδρομή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Με όχημα ένα αυτοκίνητο στο κέντρο μιας άδειας σκηνής γεμάτο καλοντυμένους ανθρώπους που πηγαίνουν εκδρομή εκτυλίσσεται το πολιτικό έργο για τις απειλές που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Έντα Γκάμπλερ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο πρόσωπο της αυτοκαταστροφικής ηρωίδας, θύματος της πατριαρχικής κοινωνίας, καθρεφτίζονται ο ψυχισμός του σύγχρονου ανθρώπου, η κατάρρευση του αξιακού συστήματος και οι τοξικές σχέσεις.

Άρης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Το τι σημαίνει πίστη σε μια ιδέα και τον ρόλο που παίζει στη ζωή ενός ανθρώπου είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζει η συγγραφέας μέσα από τη ζωή και τους αγώνες του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη. H συγγραφέας αποκαλούσε αυτό το θεατρικό έργο, το αγαπημένο της παιδί. Ο Άρης Βελουχιώτης ήταν ο παιδικός της ήρωας από τα χρόνια του σχολείου στην Κοζάνη, το σύμβολο που αγκάλιαζε με το λόγο του, τους αγρότες και τους εργάτες. Ένα πανανθρώπινο σύμβολο, που έδινε φωνή σε όσους την είχαν στερηθεί.

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Bios

Πειραιώς 84

Αμφι-Θέατρο

Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Αδριανού 111, Πλάκα

Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.