O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την «Παρεξήγηση» σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

Η παρεξήγηση Ελευθερία Νικολαΐδου©

Mε την "Παρεξήγηση" του Αμπέρ Καμύ, ένα έργο πανέξυπνο και πολυεπίπεδο, έρχεται στο Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" της οδού Φρυνίχου ο Γιάννης Χουβαρδάς (από 3/2), ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες που διαθέτει αυτήν τη στιγμή ευρωπαϊκή σκηνή.  Επιτυχημένος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νότου (Αμόρε) και του Εθνικού Θεάτρου (2007-2013) στο οποίο έδωσε ανανεωτική πνοή, αγαπητός στο θεατρόφιλο κοινό ως σκηνοθέτης, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεατρικούς φορείς και ηθοποιούς. Η προσωπική αισθητική του χαρακτηρίζεται από το συγκερασμό δύο αλληλοσυγκρουόμενων σκηνικών αντιλήψεων: δομικά, αφαιρετικά στοιχεία της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, αφενός, και το παιγνιώδες, και μεστό παίξιμο της ρωσικής σχολής αφετέρου.

Η παρεξήγηση
Ελευθερία Νικολαΐδου©


Πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή αυτού του έργου από τον Αλμπέρ Καμί ήταν μια πραγματική ιστορία, δημοσιευμένη σε εφημερίδα της Αλγερίας. Ένας γιος, ύστερα από εικοσάχρονη απουσία στην Αφρική, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του, μια πόλη της Τσεχίας, για να προσφέρει την περιουσία του και την ευτυχία στη μητέρα και την αδελφή του, που συντηρούν ένα πανδοχείο. Αδυνατεί, όμως, να αποκαλύψει την ταυτότητά του και, όπως αποδεικνύεται, ο κίνδυνος ελλοχεύει όταν η ταυτότητα ενός ανθρώπου παραμένει μυστική... Μάνα και κόρη, ζώντας μίζερα και φτωχικά, έχουν χάσει την επαφή με τα αισθήματά τους, σε αντίθεση με τον άγνωστο επισκέπτη που καταφθάνει με τη σύντροφό του από την καυτή Αφρική. Εκείνοι είναι άνθρωποι γεμάτοι εμπειρίες και φως, σε αντίθεση με τις δύο γυναίκες που εμφανίζονται ψυχρές, δίχως αυθορμητισμό. Δεν μπορούν να αισθανθούν και να καταλάβουν ότι ο "ξένος" είναι ο δικός τους άνθρωπος και η σύγκρουσή τους είναι αναπόφευκτη. Όπως και στη ζωή ο καθένας γνωρίζει τη δική του αλήθεια. Οι αινιγματικοί χαρακτήρες του Καμί κραυγάζουν την απελπισία, αγαπούν και μισούν ταυτόχρονα. Όπως στον διάσημο "Ξένο" του, έτσι και στην "Παρεξήγηση", υπάρχει η έννοια του εξόριστου και της νοσταλγίας. Η πλοκή είναι η αφορμή ώστε ο συγγραφέας να μιλήσει πιο προσωπικά, αν σκεφτεί, μάλιστα, κανείς ότι έγραψε το έργο όσο βρισκόταν στην υπό γερμανική κατοχή Ευρώπη, όπου η ζωή δεν είχε αξία, και νοσταλγούσε την Αλγερία.

Η παρεξήγηση
Ελευθερία Νικολαΐδου©

Πάντα επίκαιρος και ανθρωπιστής, ο Καμί γοήτευσε τον Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος επέλεξε να ανεβάσει την "Παρεξήγηση" σε μετάφραση της Μαριάννας Κάλμπαρη, που πρωταγωνιστεί μαζί με τους νεότερους, αποδεδειγμένα άξιους ηθοποιούς Φλομαρία Παπαδάκη, Αναστάση Ροϊλό, Πηνελόπη Τσιλίκα. Με αυτό το ωραίο καστ, ο σκηνοθέτης φιλοδοξεί να αναδείξει ότι το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ σήμερα, "στην εποχή της διαθλασμένης επικοινωνίας και της παραμορφωμένης πληροφόρησης", καθώς μεταφέρει "τα συναισθήματα του εγκλωβισμού και της απομόνωσης μέσα σε έναν απρόσωπο, ψηφιακό κόσμο, ο πόθος για μια αληθινή  ζωή που βρίσκεται κάπου αλλού, η αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό, το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα σ’ ένα αδιάφορο σύμπαν, η αδυναμία επικοινωνίας ανάμεσα στους πιο κοντινούς μεταξύ τους ανθρώπους -τα μέλη μιας οικογένειας- που φτάνει εδώ στην απόλυτα τραγική της συνέπεια, τον θάνατο", όπως αναφέρει στο σημείωμα της παράστασης.

Η παρεξήγηση
Ελευθερία Νικολαΐδου©

Με βασικό άξονα τη σαρκαστική ατάκα της κόρης προς τη σύζυγο του γιου –"Αν θέλετε να ξέρετε, υπήρξε κάποια παρεξήγηση. Όσο άμαθη κι αν είστε στη ζωή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά συμβαίνουν"–, ο Γιάννης Χουβαρδάς χτίζει μια άκρως μυστηριώδη, μεταφυσική σχεδόν ατμόσφαιρα μέσα στο σκηνικό που σχεδίασε η Εύα Μανιδάκη, με τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, τη μουσική που συνέθεσε και ερμηνεύει ζωντανά ο Blaine L. Reininger και τους φωτισμούς της Χριστίνας Θανάσουλα.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η παρεξήγηση

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Σε μια παράσταση με άκρως μυστηριώδη ατμόσφαιρα ανεβαίνει το ολιγοπαιγμένο έργο-μελέτη πάνω στη σύγκρουση του ανθρώπου με το μοιραίο, όπου δύο γυναίκες ληστεύουν και δολοφονούν τους επισκέπτες του πανδοχείου τους.

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά με Χρήστο Παπαδόπουλο και την επετειακή έκθεση "Καλαμάτα, η πόλη του χορού"

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα το διεθνές φεστιβάλ που φέρνει την αφρόκρεμα του σύγχρονου χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Καλαμάτα και μας καλεί να το επισκεφθούμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

"Athletes of the Gods" στο Ηρώδειο: 12 κορυφαίοι χορευτές σε μια μοναδική (φιλανθρωπική) βραδιά

Ένα ξεχωριστό γκαλά χορού που περιλαμβάνει κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο ενώνει ταλαντούχους χορευτές σε μια βραδιά για καλό σκοπό στο ρωμαϊκό ωδείο, λίγο πριν κλείσει τις πόρτες του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι κομματάρχες επιστρέφουν με "Δάφνες και Πικροδάφνες"

Βλαβιανός, Ζιόβας, Σοφιανός, Τσουρουνάκης φέρνουν την πολιτική στο σανίδι με τις "Δάφνες και Πικροδάφνες" των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Η Μαρία Πρωτόπαππα για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη

Πρώτες φωτογραφίες από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της χαρισματικής ηθοποιού και σκηνοθέτριας που συμπρωταγωνιστεί με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη κι έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών στην τραγωδία για την ανθρώπινη δικαιοσύνη και τη θέση της γυναίκας.

Ακρόαση | "Άμλετ" ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και αναζητά ηθοποιούς

Μετά την παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης συνεργάζονται ξανά σε μια ακόμα ελεύθερη διασκευή σαιξπηρικού έργου.

3 θεατρικές επαναλήψεις που θα μας συγκινήσουν

Open air ραντεβού με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις σε περιοδεία: "Η Θάλασσα και ο Γέρος", "Lemon", "Μέσα στο μυαλό σου".

Αποκλειστικό: Αντώνης Καφετζόπουλος και Ζερόμ Καλούτα σε μια υπαρξιακή σύγκρουση στο "Άσπρο-Μαύρο" του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζερόμ Καλούτα στο "Άσπρο-Μαύρο", το βαθιά φιλοσοφικό έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που ανεβαίνει από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ, με early bird προσφορά.