"Βαλς Νο 6" στο Μπάγκειον: Μια εξομολόγηση για την κακοποίηση

Η Μαρία Κουβίδη ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο για τις τραυματικές εμπειρίες ενός 15χρονου κοριτσιού σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Φάμη.

Βαλς Νο 6 Φάνης Παυλόπουλος©

Στο "Βαλς Νο 6” η Σόνια εξομολογείται τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε σε ηλικία 15 ετών στον συγκλονιστικό μονόλογο για την έμφυλη βία και την κακοποίηση του Βραζιλιάνου Νέλσον Ροντρίγκες που επιστρέφει για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον (από 31/10) σε ερμηνεία της Μαρίας Κουβίδη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Φάμη.

Βαλς Νο 6
Φάνης Παυλόπουλος©

Η Σόνια πέφτει θύμα κακοποίησης στην ηλικία των 15, μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Από τότε μένει εγκλωβισμένη σε αυτό το τραύμα, σε αυτή την περίοδο της ζωής της και στη σιωπή. Το έργο ξεκινάει με το "ξύπνημα” της. Ξυπνάει χωρίς να ξέρει που βρίσκεται και πόσος καιρός έχει περάσει και προσπαθεί να ανασυνθέσει το παρελθόν αλλά και το παρόν, σφραγισμένη από το σοκ, μέσα από λόγο παραληρηματικό, που φωτίζει ωστόσο με τον πιο διεισδυτικό τρόπο την περίοδο της εφηβείας. Τα στερεότυπα και όσα λένε για εκείνη είναι ένα θλιβερό μέρος όσων καλείται να αντιμετωπίσει. Φτιάχνει έναν φανταστικό κόσμο για να αντέξει αυτό που πραγματικά συνέβη. Όταν αυτός ο κόσμος καταρρέει, πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την αλήθεια, να την αφήσει πίσω της και να ανασυνθέσει τον εαυτό της. Ο χρόνος θα ξαναρχίσει να μετράει από τη στιγμή που θα θυμηθεί και θα ξορκίσει ό, τι της συνέβη.

Σημείωμα Μαρίας Κουβίδη & Κωνσταντίνου Φάμη

"Δεν είναι σίγουρα τυχαία η στιγμή της παράστασης.  Θα θέλαμε  πολύ αυτή η παράσταση να είναι ένα σχόλιο, μία θέση απέναντι σε ό, τι συμβαίνει. Πιστεύουμε ότι έχει λόγο ύπαρξης, έχει κάτι να πει, να προσφέρει την αισθητική απόσταση για να επεξεργαστούμε το συλλογικό τραύμα με το οποίο είμαστε όλοι αντιμέτωποι και να βρούμε το φως όλης αυτής της ιστορίας, την διέξοδο, που δεν είναι άλλη από το σπάσιμο της σιωπής. Η Σόνια για μας είναι όλα τα κορίτσια, ή έχει κάτι από κάθε κορίτσι, από κάθε αληθινή ιστορία. Γι’ αυτό φτιάξαμε μια παράσταση για το τέλος της σιωπής, για τα κορίτσια που παλεύουν με το σκοτάδι τους και βγαίνουν στο φως. Κάπως είναι όλα λάθος, κάπως σωπαίνουμε όταν δεν πρέπει και μιλάμε όταν δεν πρέπει και λέμε τα λάθος πράγματα. Αυτό το στοιχείο είναι έντονο μέσα στο έργο και υπάρχει ως σχόλιο απέναντι στο σήμερα, σε αυτό που ζούμε”.

Βαλς Νο 6
Φάνης Παυλόπουλος©

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Κατερίνα Καλφόγλου, τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Μαδούρος και την κίνηση ο Ηρακλής Κωτσαρίνης.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βαλς Νο 6

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Ο κορυφαίος δραματουργός της Βραζιλίας αναμοχλεύει την ιστορία της Σόνιας, μιας έφηβης που δολοφονήθηκε σε ηλικία 15 ετών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.