Το θέατρο Μπέλλος ξαναζωντανεύει και παρουσιάζει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η ομάδα The Young Quill αναλαμβάνει την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου στην Πλάκα.

The Young Quill

Το θέατρο Μπέλλος είναι και πάλι κοντά μας χάρη στη συμβολή της ομάδας The Young Quill, η οποία ξανανοίγει τις πόρτες του ιστορικού χώρου στη γειτονιά της Πλάκας και ετοιμάζει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2022-2023.

Σημείωμα της ομάδας The Young Quill: "Η εμπλοκή μας με την επαναλειτουργία του Θεάτρου Μπέλλος ήταν ένα από τα όνειρα της ομάδας μας, που πραγματοποιήθηκε απρόσμενα και νωρίτερα από ότι και εμείς οι ίδιοι προσδοκούσαμε. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Γιώργο Μπέλλο για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και την υποστήριξη του. Ευελπιστούμε το Θέατρο Μπέλλος να αποτελέσει ένα χώρο δημιουργικής συνύπαρξης και θεατρικής άνθισης. Στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στη φιλοξενία και τη στήριξη θεατρικών ομάδων. Στόχος μας είναι ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του θεάτρου, σε ετήσια βάση, να σχεδιάζεται με γνώμονα έναν κεντρικό θεματικό άξονα, που θα αφορά σε όλες τις παραστάσεις και τις δράσεις του χώρου. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός κοινού θεματικού πυρήνα, ο οποίος θα ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ όλων των επιμέρους καλλιτεχνικών ομάδων που θα συνυπάρχουν στο χώρο. Για την φετινή καλλιτεχνική σεζόν εστιάζουμε στην ελληνική δραματουργία και στη σύγχρονη ελληνική μουσική παράδοση. Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να τιμήσουμε την καλλιτεχνική πορεία του θεάτρου, η οποία ήταν αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία της τότε εποχής".

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

"Το Μαύρο Ταξίδι"

Το Μαύρο Ταξίδι
© Ανδρέας Κανελλόπουλος

"Το Μαύρο Ταξίδι" είναι η αληθινή μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Η bijoux de kant μιλά για τις ζωτικές ανάγκες, την πείνα, τη δίψα, αλλά και για τη σκληρότητα που φυτεύει ο πόλεμος στις ψυχές όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μιλά για τον διωγμό, την προσφυγιά και τη νέα πολιτιστική ταυτότητα του ελλαδικού χώρου.

Η πρώτη παρουσίαση της παραγωγής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Αρχαίο Θέατρο Αίγειρας, Αχαΐα.

Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Μηλιώνης και η μουσικός Θεοδώρα Αθανασίου

Ημερομηνίες: 12, 13, 14, 15, 16 Οκτωβρίου 2022 
Ώρα Έναρξης: 21:00, Κυριακή 8.30 μ.μ.

"Η νύχτα των μυστικών"

Η νύχτα των μυστικών

Ένα ζευγάρι περιπλανιέται μία νύχτα στον γοητευτικό και απρόβλεπτο κόσμο ενός τσίρκου. Από λεπτό σε λεπτό η παράσταση αρχίζει. Τέσσερα αλλόκοτα πλάσματα, ήρωες του τσίρκου, συνδιαλέγονται με έναν άντρα και μια γυναίκα και προκαλούν έναν αναπάντεχο καταιγισμό αποκαλύψεων. Γιατί εδώ – στον συναρπαστικό και φωτεινό κόσμο του τσίρκου – τίποτα δεν απαγορεύεται και όλα μοιάζουν "κανονικά", μα αυτό είναι και το πιο προκλητικό.

Κλόουν και θηριοδαμαστές, ακροβάτες, drag show, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και όλα όσα συνθέτουν το θέαμα που προσφέρει ένα τσίρκο, έρχονται σε αντιπαράθεση με μια βίαιη πραγματικότητα που μοιάζει να μη μπορεί άλλο να "κουκουλώνει" τις αλήθειες. "Η νύχτα των μυστικών" είναι ένα σύγχρονο έργο που  πραγματεύεται, και με ρεαλισμό αλλά και με έναν ιδιαίτερο και αλληγορικό τρόπο, την έννοια της κακοποίησης σε όλα τα επίπεδα μιας σχέσης και σε όλες της τις εκφάνσεις.
 
 "Η νύχτα των μυστικών" έχει παρουσιαστεί τη θεατρική περίοδο 2008-2009 στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου.

Πρωταγωνιστούν (κατά σειρά εμφάνισης): Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Αλέξανδρος Βάρθης, Ελίζα Σκολίδη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 8.30 μ.μ., Σάββατο 6.30 & 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.

"Αριστερόχειρες"

Αριστερόχειρες

Ένας Κοινοτάρχης που κρατάει βίτσα και μιλάει με "νι" και "λι", μια απροσάρμοστη Τρόφιμος που της αρέσει να τρέχει, μια ανύπαντρη Ομαδάρχισσα που αμφιταλαντεύεται, μια κουρασμένη Μητέρα που ψάχνει ασταμάτητα με σεντόνια στα χέρια, ένας μαλλιαρός Άντρας που κάνει ισορροπία, μια Βασίλισσα με γούνα και υπαρξιακές αγωνίες, μια Ρωσίδα χορεύτρια που έπαιξε τον μαύρο κύκνο στα Μπαλσόι, ένας Δημοσιογράφος που προσπαθεί να βρει την αλήθεια;, ένας Χωροφύλακας που σιχαίνεται το κρύο και σέρνει τα πόδια του, αυτός που μιλάει με ντοκουμέντα, μια Ελληνοαμερικάνα που ψάχνει από πού κρατάει η σκούφια της, ένας Αριστερόχειρας που στρώνει το κρεβάτι του φάκελο και δεν μπορεί να πει το "ρ", ένας κανονικός Φαντάρος με αρβύλες και όπλο και ο Ντιμίτρι ή Δημήτρης, ένας ερωτευμένος Πολυτεχνίτης που πήγε από την Κόνιτσα στην Τασκένδη, συνομιλούν και διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία.

Το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τις "Παιδοπόλεις", τα αμφιλεγόμενα ιδρύματα που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου καθώς και από ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης 

Ακούγεται ο Σταύρος Γιαννουλάδης και η Ευαγγελία Καρακατσάνη

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσιάστηκε την προηγούμενη σεζόν στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. 
 
Πρεμιέρα: Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

"Τοποθεσία Πλάκα" 

Τοποθεσία Πλάκα

Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος υποδέχεται την Ελπίδα  στην σκηνή του θεάτρου Μπέλλος και μαζί μάς ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα των παλιών μπουάτ της Πλάκας που συναντούν το σήμερα.

Θα ακούσουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια που έχει στις "αποσκευές" του μέχρι σήμερα ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, με τον ίδιο να τα ερμηνεύει στο πιάνο του. Στην παράσταση ηχούν απρόσμενες διασκευές μεγάλων κλασσικών ελληνικών τραγουδιών και φυσικά όλες οι διαχρονικές επιτυχίες της Ελπίδας, η οποία θα μας συνεπάρει με την αναλλοίωτη φωνή της. 

Το μουσικό σχήμα συμπληρώνουν η Χριστίνα Κωστέα στο τραγούδι και η Έφη Λεωνίδα σε ρόλο πολυμουσικού.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 8.45 μ.μ.

Παιδική Σκηνή 

"Καραγκιόζης"

Καραγκιόζης

Ο Καραγκιόζης στήνει το φθινόπωρο τον μαγικό του κόσμο στο ιστορικό θέατρο Μπέλλος και προσκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να γίνουν συνοδοιπόροι στις περιπέτειες του! Με το άρωμα της παιδικής ανεμελιάς, με τη γεύση του ονείρου, με μια δόση σουρεαλισμού και μια κουταλιά σκανδαλιάς, το χτες της λαϊκής μας παράδοσης συναντιέται με το σήμερα και δημιουργεί τη συνταγή για ξεκαρδιστικά γέλια. Τις Κυριακές τις περνάμε με μπερντέ και φιγούρες, καθώς ο Άθως Δανέλλης μεταφέρει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της λαογραφίας. Κάθε εβδομάδα και μια άλλη ιστορία του Καραγκιόζη παρουσιάζεται. 

Πρεμιέρα: Κυριακή 5 Νοεμβρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 1 μ.μ.
Και κάθε Πέμπτη, Καραγκιόζης για ενήλικες. (περισσότερες πληροφορίες σύντομα)

"Ειρήνη"

Ειρήνη του Αριστοφάνη

Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών, που το καθιστά σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, παρουσιάζεται στο θέατρο Μπέλλος από τον Νοέμβριο 2022, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11:00, σε συνέχεια της επιτυχημένης περιοδείας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το καλοκαίρι 2022. 

Η "Ειρήνη" είναι ένα έργο που αποτελεί ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό. Στην παράσταση, παρουσιάζεται σαν ένα σύγχρονο παραμύθι, απόλυτα συνδεδεμένο με το σήμερα των παιδιών και των εφήβων, τα social media, τα videogames, την kpop κ.ά. που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος. 

Παίζουν (αλφαβητικά): Νίκος Γιαλελής, Απόστολος Καμιτσάκης, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης Μιλλεούνης

Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Νοεμβρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 11 π.μ. 

"Καραγκιόζης The Movie"

Ο ένας και μοναδικός Καραγκιόζης αποκτά επιτέλους την πρώτη του μεγάλου μήκους κινηματογραφική ταινία animation, "Καραγκιόζης The Movie". Φέτος το φθινόπωρο μικροί και μεγάλοι θα γελάσουν με την ψυχή τους με τον Καραγκιόζη να ξεδιπλώνει το ταλέντο του στη μεγάλη οθόνη. Από Ιανουάριο 2023 ηταινία θα προβάλλεται για σχολεία στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος 

Η ταινία βασίζεται στην ιστορία "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός". Ο Καραγκιόζης, με τις εξαιρετικές συστάσεις του Χατζηαβάτη, διορίζεται λαϊκός γραμματέας του χωριού. Ο αναλφαβητισμός του όμως δημιουργεί προβλήματα στην γραπτή επικοινωνία των ανθρώπων. Ο νέος Γραμματικός, λοιπόν, αποκτά ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο στη μέση της πλατείας και οι συμπολίτες του δεν αργούν να προστρέξουν στις υπηρεσίες του, άλλος ζητώντας μια επίσημη επιστολή και άλλος κάποιο γράμμα. Ο Καραγκιόζης, πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει, με το αζημίωτο βέβαια, και μόνο όταν δεν τον έχει πάρει ο ύπνος, αυτοσχεδιάζει στις επιστολές που συντάσσει και πολύ σύντομα, μέσα από ξεκαρδιστικά περιστατικά, αποκαλύπτεται πως οι γνώσεις που διαφήμιζε ότι έχει δεν ανταποκρίνονται και πολύ στην πραγματικότητα. Τι θα γίνει τελικά; Η απάντηση θα δοθεί επί σκηνής. 

Θεατροπαιδαγωγικές δράσεις

Κάθε Πέμπτη απόγευμα 5-7 μ.μ., από 3 Νοεμβρίου 2022 μέχρι Μάρτιο 2023

Το θέατρο Μπέλλος ανοίγει τις πόρτες του και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στο θεατρικό του εργαστήρι. Μαζί θα εξερευνήσουμε τους δημιουργικούς δρόμους που ανοίγει η φαντασία, το παιχνίδι, η επαφή με τον εαυτό μας και την ομάδα. Θα ανακαλύψουμε τους δικούς μας τρόπους να εκφραστούμε, να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε, να εμπιστευτούμε, να διασκεδάσουμε! Με εργαλεία μας τον αυτοσχεδιασμό, το παιχνίδι, τη μουσική, τον ρυθμό αλλά και τη δραματοποίηση, η καθημερινότητα ανατρέπεται και το όνειρο τολμά να ζωντανέψει!

Το θεατρικό εργαστήρι του θεάτρου Μπέλλος πραγματοποιείται σε τρεις κύκλους και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η θεατρολόγος, μουσικός και ιστορικός Αγγελική Χατζή. 

Το θέατρο Μπέλλος αφιερώνει την περίοδο Απρίλιος – Ιούνιος 2023 σε διεθνείς συνεργασίες με θεατρικές ομάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το θέατρο θα φιλοξενήσει δράσεις με σπουδαστές και καθηγητές από το Royal Central School of Speech and Drama και το Royal Holloway University of London.  Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συνεργασίες σε πλαίσιο workshop και work in progress παραστάσεων με καλλιτέχνες από τις ομάδες  Babel Theatre Company και Fourth Monkey Ensemble. 

Πρόδρομος των δράσεων αυτών θα αποτελέσει η παράσταση του Παναγιώτη Λιαρόπουλου "Διά μίαν ανάμνησιν". Στην παράσταση θα βρεθούν, για να συν-δημιουργήσουν, Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Creative Europe. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Studio new star art cinema": Τι μας περιμένει τον Μάρτιο στη σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη;

Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης στον χώρο του στην πλατεία Αμερικής, οι οποίες φέρνουν στο τώρα σημαντικές φωνές της ελληνικής γραμματείας (Ρίτσο, Παπαδιαμάντη, Σολωμό, Θουκυδίδη).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/02/2024

"Κροκόδειλος": Δείτε τις νέες φωτογραφίες από το αφήγημα του Ντοστογιέφσκι που ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα

Μια νεανική ομάδα συντελεστών, με τον Ορέστη και τον Δημήτρη Σταυρόπουλο στη σκηνοθεσία, προσεγγίζει με φρέσκια ματιά το σατιρικό διήγημα του Ρώσου συγγραφέα.

Απεργία: Ακύρωση παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο

Μάθετε ποιες παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού ακυρώνονται λόγω της απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και τι θα γίνει με όσες/ους έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.

Μαρία Προϊστάκη: "Έχω μεγάλη πίστη ότι αλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν οπουδήποτε αλλού, μπορούν να συμβούν μέσα σε μια θεατρική αίθουσα"

Η ηθοποιός με την αξιοπρόσεκτη παρουσία μιλάει στο "α" για την παράσταση του "Συνεργού", που επαναλαμβάνεται στο Θέατρο επί Κολωνώ (από 9/3), για την έμφυλη βία, τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, τη μητρότητα, καθώς και για τα επόμενα σχέδια της.

"Ο άντρας μου": Τελευταίες παραστάσεις για το έργο της Ρούμενα Μπουζάροφσκα που μιλά για την πατριαρχία

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη ολοκληρώνει τον κύκλο της στο θεάτρο Θησείον.

"Θα σε δω στον παράδεισο": Το τελευταίο έργο του Νιλ Σάιμον μετακομίζει στο θέατρο Αυλαία

Η σκηνή του θεάτρου Αυλαία φιλοξενεί την εμβληματική ιστορία αγάπης και γέλιου με την Άννα Αδριανού και τον Γιώργη Κοντοπόδη.

"Αγρυπνία": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Αντώνη Καλογρίδη

Βλέπουμε νέο υλικό από το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη που κάνει πολύ σύντομα πρεμιέρα στο νέο θέατρο Συγγρού 33, σε μουσική Κωνσταντίνου Βήτα.