Έχετε δει θεατρική παράσταση σε στούντιο νυχιών, μουσείο, αυλή και καφενείο;

Πέντε θεατρικές παραστάσεις κι ένα φεστιβάλ «ξεφεύγουν» από τον συμβατικό θεατρικό χώρο, προσθέτοντας νέες μεταβλητές στη θεατρική εξίσωση.

Παραστάσεις σε απρόβλεπτους χώρους

Πέντε παραστάσεις κι ένα φεστιβάλ "ξεφεύγουν" από τον συμβατικό θεατρικό χώρο, προσθέτοντας νέες μεταβλητές στη θεατρική εξίσωση.

A live
Μαργαρίτα Νικητάκη©

Η Σοφία Μαυραγάνη αντλεί από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή στην υβριδική παράσταση "A live", που συνδυάζει συναυλία, διάλεξη και χορό, την οποία θα δούμε σε ένα παραδοσιακό καφενείο, ένα στούντιο νυχιών, ένα ανοιχτό υδραγωγείο και το αμφιθέατρο του Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο. Η Μαρία Βούρου, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Larry Gus / Παναγιώτης Μελίδης παίζουν επί σκηνής με τη δύναμη του λόγου, της θεωρίας, της μουσικής και της κίνησης και συνθέτουν ένα νέο συλλογικό κείμενο που μπορεί (ή δεν μπορεί) να ακουστεί, να τραγουδηθεί και να χορευτεί.

Ο κήπος
Λήδα Τουλουμπάκου©

Στον "Κήπο", η Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου εκμεταλλεύεται τον αντίστοιχο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να παρουσιάσει μια ξενάγηση με κλειστά ματιά που εξελίσσεται σε ένα κουιντέτο χορού με θέμα την παραμόρφωση και το γκροτέσκο. Η παράσταση συνδυάζει την τυφλή ξενάγηση των θεατών στον χώρο (από τις 6.40 μ.μ. καθημερινά με ραντεβού) και το χορευτικό κουιντέτο (9.30 μ.μ.). Αυτή η σωματική προετοιμασία για την παρακολούθηση του θεάματος προκύπτει κυρίως ως ανάγκη μετά την περίοδο σωματικής αποξένωσης που έφερε ως συνέπεια η πανδημία.

Η κληρονομιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Στην ειδυλλιακή αυλή του Αρχοντικού των Μπενιζέλων στην Πλάκα, η οποία εναρμονίζεται απόλυτα με την εποχή του έργου, ανεβαίνει για δύο βραδιές η επιτυχημένη "Κληρονομιά" του Μαριβό σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Ο προαύλιος χώρος του Αρχοντικού (Οικία Αγ. Φιλοθέης) με τις καμάρες, τις σκάλες, το πηγάδι, τις πόρτες, την βεράντα, την στοά και τα αρχαία ευρήματα κάτω από το διάφανο δάπεδο μετατρέπονται στην αυλή της Κόμισσας, που φιλοξενεί τα τρία απελπισμένα ζευγάρια των ερωτευμένων στην "Κληρονομιά”, όπου με φόντο μια εποχή μεγάλης κρίσης, όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα, υποβάλλονται σε ένα ισχυρό crash test: έρωτας εναντίον χρήματος. Πρωταγωνιστούν οι Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκος Νίκας, Παρή Τρίκα, Γιάννης Σοφολόγης, Μπίλιω Μαρνέλη και Γιώργος Κορομπίλης.

Τίνος είσαι εσύ;
Σοφίνα Λαζαράκη©

Η πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας συναντά μαρτυρίες προσφύγων του 1922 στην πρωτότυπη σκηνική σύνθεση της ομάδας Vice Versa που παρουσιάζεται στο Θερινό Ατενέ και στον Κήπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μια συλλογή μαρτυριών των ίδιων των ηθοποιών της παράστασης και των κοινοτήτων τους το 2022, οι οποίες πλέκονται με μαρτυρίες προσφύγων της Μικράς Ασίας, εκατό χρόνια πριν. Η μουσική έρχεται με τη σειρά της να ενώσει τις εμπειρίες αυτές σε μια κοινή γλώσσα. Παίζουν οι ηθοποιοί Άγγελος Αγγέλου, Κύριλλος Γομπριάλ, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Γκρέις Νουόκε, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Σάκης Πολύζος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Γκιργκινούδη.

Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού
Γιώργος Πανηγυρόπουλος©

Τα "Τέσσερα πόδια του τραπεζιού", η παράσταση του Θεάτρου Πρόβα που ανέβηκε τον Μάιο σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου και μουσική Διονύση Τσακνή, συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι στον Κήπο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να γιορτάσει το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στην διαχρονική κοινωνική σάτιρα του "πατέρα" του νεοελληνικού θεάτρου, επτά κληρονόμοι διεκδικούν την οικογενειακή βιομηχανία. Πρωταγωνιστούν οι Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Κώστας Δαρλάσης, Κοραλία Τσόγκα, Ελευθερία Ρήγου, Αντώνης Ζιώγας, Άννα Πορφύρη και Γιάννης Χαρμπάτσης.

Τα άνθη της καταστροφής

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ), τέλος, μας προσκαλεί στην κεντρική πλατεία του σε ένα πολυφωνικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο αφιερωμένο στον πολιτισμό και στην ιστορία των Μικρασιατών, με τίτλο "Χαίρε Μικρασία!": "Τα άνθη της καταστροφής" (φωτό), "Με του χορού τα βήματα, Σμύρνη μου σε θυμάμαι", "Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι", "Σαν τα μάρμαρα της Πόλης", "Στα χνάρια μιας αλησμόνητης πατρίδας", "Θύμηση Σμύρνης".

Περισσότερες πληροφορίες

Η κληρονομιά

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια κληρονομιά φέρνει τα πάνω-κάτω στις ζωές, τις σχέσεις και τα συναισθήματα των ηρώων.

Τίνος είσαι εσύ;

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Η κλασική απορία που συναντάμε στο ελληνικό χωριό ενέπνευσε μια παράσταση που εκφράζει την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας μέσα από μαρτυρίες του 2022 αλλά κι εκείνες των Μικρασιατών προσφύγων.

A live

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 47 '

Η υβριδική παράσταση συνδυάζει συναυλία, διάλεξη και χορό και αντλεί από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και το διαπολιτισμικό ερώτημα της δικαιοσύνης και της αντίστασης που θέτει. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι ιδέες που προκύπτουν από τις πράξεις της Αντιγόνης. Παράλληλα, το νέο συλλογικό κείμενο που «μπορεί (ή δεν μπορεί) να ακουστεί, να τραγουδηθεί και να χορευτεί», βασίζεται πάνω σε κείμενα και σκέψεις των Αθηνάς Αθανασίου, Αν Κάρσον, Φρεντ Μότεν, Τζούντιθ Μπάτλερ, Τζίνας Πολίτη, και Έλενας Τζελέπη.

Ο κήπος

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Μια μυσταγωγική χορογραφία-ωδή στις έννοιες του γκροτέσκο, της ασχήμιας και της παραμόρφωσης.

Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 95 '

Με αφορμή τη διαμάχη των κληρονόμων μιας μεγάλης βιομηχανίας, το διαχρονικό έργο του 1978 καυτηριάζει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και τις συνέπειες του καπιταλισμού.

«Στα χνάρια μιας αλησμόνητης πατρίδας»

  • Μουσική παράσταση

Διακεκριμένοι ερμηνευτές και μουσικοί τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στους κορυφαίους Μικρασιάτες συνθέτες Μανώλη Καλομοίρη, Κώστα Γιαννίδη και Μιχάλη Σουγιούλ.

Τα άνθη της καταστροφής

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 80 '

Οι μνήμες των Μικρασιατών από τη ζωή τους στα παράλια μέχρι την καταστροφή και την προσφυγιά ζωντανεύουν μέσα από τη μουσική τους παρακαταθήκη σε μια παράσταση-αφιέρωμα συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.

Με του χορού τα βήματα, Σμύρνη μου σε θυμάμαι

  • Μουσικοχορευτική

Μια παράσταση για τη Σμύρνη με τη συμμετοχή του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του ΠΑΟΔΑΠ, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοροταξιδευτές» και της χορωδίας του σε μουσική διεύθυνση Βαγγέλη Σαραντίδη και του πολιτιστικού-φιλανθρωπικού συλλόγου «Αλληλεγγύη για όλους».

Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι

  • Μουσικοθεατρική

Δραματοποιημένη συναυλία με μουσική και τραγούδια της Μικράς Ασίας, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Σπάτων και του Δημοτικού Ωδείου και των χορευτικών συνόλων του ΠΑΟΔΑΠ.

Σαν τα μάρμαρα της Πόλης

  • Μουσική & Αφήγηση

Οι μνήμες και ο μουσικός πολιτισμός της Μικράς Ασίας ζωντανεύουν σε μια παράσταση με ρεμπέτικα τραγούδια με τη συνοδεία της 50μελούς Γυναικείας Χορωδίας Λειβαδιάς «Πλειάδες» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του ΠΑΟΔΑΠ.

Θύμηση Σμύρνης

  • Θεατρικό Αναλόγιο

Μέσα από κείμενα μνήμης, καταγραφές και ιστορίες ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έζησαν την προσφυγιά, η παράσταση προσεγγίζει τα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής με όχημα το λόγο και τη μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.