Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Ο μύθος της Μάρθα Γκράχαμ συναντά τους ελληνικούς μύθους στο ACS

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ ©Δημήτρης Μαμαλούκος.

Σημειώστε την ημερομηνία, Πέμπτη, 19 Μαḯου, ώρα 8.30 μ.μ. Στο Θέατρο ACS (American Community Schools of Athens) θα παρουσιαστεί μια εκδήλωση που φέρνει στο επίκεντρο την κορυφαία χορεύτρια και χορογράφο Μάρθα Γκράχαμ, η οποία έθεσε τα θεμέλια του μοντέρνου χορού και καταξιώθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη της ορχηστικής τέχνης, η Γκράχαμ, με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό δημιούργησε μία σειρά έργων εμπνευσμένων από τους διαχρονικούς ελληνικούς μύθους.  Την ιδιαίτερη σχέση της με τους ελληνικούς μύθος αναδεικνύει η πρωτότυπη παράσταση-δρώμενο με τίτλο "Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ", που συνδυάζει την Κλασική Φιλολογία με τον Σύγχρονο Χορό. 

Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ
©Δημήτρης Μαμαλούκος.

Η δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο College Year in Athens (CYA), δημιουργεί και παρουσιάζει μια επιμορφωτική ομιλία για την τεχνική, το όραμα και το κινητικό λεξιλόγιο της Γκράχαμ. Η ομιλία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η Γκράχαμ ερμήνευσε την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα τις αρχαίες ελληνικές ηρωίδες και τα έντονα συναισθήματά τους – οργή, πένθος, ζήλια, φόβο, και επιθυμία για εκδίκηση. Η παρουσίαση που μπορείτε να δείτε με ελεύθερη είσοδο, επικεντρώνεται στο μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης και στις χθόνιες θεότητες, τις Ερινύες. Η καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ, Πένυ Διαμαντοπούλου, σε συνεργασία με τo Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη διδάσκει, συνθέτει, και αναβιώνει μία χορευτική σύνθεση εμπνευσμένη από το κλασικό ασκησιολόγιο της τεχνικής Γκράχαμ καθώς και αποσπάσματα από τα έργα της χορογράφου, Clytemnestra και Night Journey. Επαγγελματίες χορευτές ερμηνεύουν τη σύνθεση και τα αποσπάσματα του ρεπερτορίου.

Θέατρο ACS (American Community Schools of Athens), Αγίας Παρασκευής 129 & Καζαντζάκη, Χαλάνδρι. Είσοδος Ελεύθερη – Κρατήσεις θέσεων εδώ

Φωτογραφίες: ©Δημήτρης Μαμαλούκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάρθα Πασακοπούλου & Άρης Παπαδόπουλος: "Μας γοήτευσε το "άγνωστο" ως στάδιο μιας τελετουργίας και το πόσο "μόδα" έχει γίνει αυτή η λέξη"

Οι δύο χορευτές και συνδημιουργοί της ομάδας arisandmartha δίνουν συνέντευξη με αφορμή τη νέα τους δουλειά "ALL THAT MATTER or notes on performing friendship", που παρουσιάζεται ξανά από τις 20 έως 22 Μαΐου στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
06/05/2022

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022 από την Κανγκ Σου-τζιν

Διαβάστε το μήνυμα που έγραψε η χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας, Κανγκ Σου-τζιν, που επέλεξε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, για να μοιραστεί το δικό της μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022.

Η Άρτεμις Λαμπίρη άρχισε να χορεύει όταν πρωτοπερπάτησε και δεν έχει σταματήσει έκτοτε

Η χορογράφος της παράστασης "10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου", Άρτεμις Λαμπίρη, μοιράζεται σκέψεις και εμπειρίες σε πρώτο πρόσωπο.

Το 10ο Spring Forward κάνει την Ελευσίνα χορευτικό hot spot της Ευρώπης

Το Spring Forward δίνει χορευτικό παλμό στην πόλη της Ελευσίνας για ένα τετραήμερο. Το "παιδί" της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πλατφόρμας σύγχρονου χορού, που ακούει στο όνομα Aerowaves, θα φέρει στην πόλη 25 παραστάσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χορού από την Ευρώπη και την Ασία.

"Χορευτές" στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Μια από τις παλιότερες ελληνικές ομάδες σύγχρονου οι "Χορευτές" παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά στο θέατρο Τόπος Αλλού.

Το σίκουελ του Waste/d Pavilion ανοίγει μια συζήτηση τέχνης-πολιτικής

Ο Oliver Ressler παρουσιάζει το "Assets Must be Stranded" στο State of Concept Athens, όπου θα διεξαχθούν παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια και σχετικές δράσεις.