"Καρυοθραύστης" από τη Ρωσία με αγάπη

Καρυοθραύστης St. Petersburg Classical Ballet Of Russia

Ο "Καρυοθραύστης" είναι ο πρωταγωνιστής των γιορτών και το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι ένα από τα ωραιότερα έργα, που ενθουσιάζει εξίσου μικρούς και μεγάλους. Το μαγευτικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, ζωντανεύει σε μία από τις καλύτερες παραγωγές του από το διάσημο Classical Ballet της Αγίας Πετρούπολης στο Christmas Theater.

Καρυοθραύστης St. Petersburg Classical Ballet Of Russia

Το ταξίδι της Κλάρα στο όνειρο
Κορυφαίοι χορευτές που συμμετέχουν στις περιοδείες του ρωσικού καλλιτεχνικού σχήματος του Αντρέι Μπατάλοφ, η Οξάνα Μποντάρεβα, ο Ευγένι Ιβασένκο, αλλά και ο Λεονίντ Σαραφανόφ από το μπαλέτο Μαριίνσκι, ο Ευγένι Σβετλίτσα και Καρίνα Σατκόφσκαγια, κορυφαίοι σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Ουκρανίας, θα ζωντανέψουν την ιστορία που ξεκινά την Παραμονή των Χριστουγέννων, όσο η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από το νονό της. Ανοίγοντάς το, βλέπει ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης και, μετά την αναχώρηση των καλεσμένων των γονιών της, το παίρνει στην αγκαλιά για να το κοιμίσει. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, η Κλάρα αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτήν τη μάχη, ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Η παραμυθένια ιστορία γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική στη δεύτερη πράξη του μπαλέτου, καθώς παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη στο μαγικό τους ταξίδι, στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού, στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας… 

Καρυοθραύστης St. Petersburg Classical Ballet Of Russia

Το ταξίδι του Καρυοθραύστη στο χρόνο
Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύει στο χρόνο κι από χώρα σε χώρα η ιστορία του "Καρυοθραύστη". Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το παραμύθι του 1816 "Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών" του Γερμανού Ε.Τ.Α. Χόφμαν έγινε ευρέως γνωστό από τη διασκευή του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά και αυτή με τη σειρά της ενέπνευσε το 1892 τον Τσαϊκόφσκι να γράψει τη μουσική για το διάσημο μπαλέτο. Το 1870, ο ξυλουργός Φρίντριχ Βίλχελμ Φίχτνερ σχεδίασε την πρώτη παραδοσιακή φιγούρα του Καρυοθραύστη. Μάλιστα, στη γερμανική παράδοση, ο Καρυοθραύστης απαντά από τα τέλη του 17ου αιώνα, ως σύμβολο καλοτυχίας και προστασίας του σπιτιού και, συνεπώς, ως ένα από τα πιο αγαπημένα δώρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.


Αφήστε τον "Καρυοθραύστη" του Classical Ballet της Αγίας Πετρούπολης να σας παρασύρει στο όνειρο μέσα από την παράσταση που φέρνει το hot venue των αθηναϊκών Χριστουγέννων. Εξήντα συνολικά συντελεστές θα απογειώσουν τη γιορτινή μας διάθεση πρωταγωνιστώντας στο μπαλέτο που δημιούργησε ο Τσαϊκόφσκι για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο "Καρυοθραύστης" γνώρισε αρκετές ακόμη εκδοχές, αλλά η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα προσπάθειες, ήταν αυτή του ανανεωτή Σοβιετικού χορογράφου Βασίλι Βαϊνόνεν, την οποία και θα δούμε στο Christmas Theater στις 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Καρυοθραύστης

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 100 '

Το παραμύθι του E.T.A. Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» σε διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) και μουσική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι, σε ένα μπαλετικό υπερθέαμα πάνω στη χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.