Η Κίρκη Καραλή μας γράφει για τη δική της "Ποντικοπαγίδα"

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης που παίζεται στο θέατρο Νέος Ακάδημος γράφει για τη διασκευή της πάνω στο εμβληματικό έργο της Αγκάθα Κρίστι.

Η Κίρκη Καραλή μας γράφει για τη δική της «Ποντικοπαγίδα»

Η "Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι είναι ένα έργο που παίζεται ακατάπαυστα σε όλο τον κόσμο από το 1952. Η παράσταση του Γουέστ Εντ είναι η μακροβιότερη του κόσμου κι αν δεν την είχε κόψει η πανδημία, θα γιόρταζε σε λίγο τα 70 της χρόνια. Η ίδια η Κρίστι πίστευε ότι αυτό το έργο της δεν θα άντεχε στη σκηνή για πάνω από 8 εβδομάδες, ενώ ένας πιο αισιόδοξος φίλος της στοιχημάτιζε για 14. Η Αγκάθα απέτυχε στην πρόβλεψή της και έμεινε να αναρωτιέται από που προέκυψε αυτή η επιτυχία. Η περίτεχνη αστυνομική πλοκή και το χιούμορ της συνδυάστηκαν σε μια ιστορία που σε πρώτο επίπεδο "καίει" τις εγκεφαλικές συνάψεις των θεατών, ενώ σε δεύτερο, σε κάνει να αναρωτιέσαι σε ποιον μπορείς να έχεις, τελικά, εμπιστοσύνη. Το δικό μου πείραγμα στο κείμενο δεν αγγίζει τα δομικά στοιχεία του έργου, ούτε την πλοκή και τους χαρακτήρες. Είχα τη διάθεση να φέρω το έργο πιο κοντά στον σημερινό θεατή αυτής της πόλης, αντικαθιστώντας όλες τις αγγλικές αναφορές με ελληνικές. Αυτό είχε ως συνέπεια και την αλλαγή των ονομάτων των ρόλων, όπου και πάλι, προέκυψε ένα παιχνίδι σε σχέση με την αλήθεια και το ψέμα - το τι είναι εντός και τι εκτός παράστασης, ας πούμε. Ένα παιχνίδι συνενοχής και αμφιβολίας με τους θεατές της παράστασης.

Ποντικοπαγίδα

Μετακινώντας το έργο στην ελληνική πραγματικότητα, έπρεπε, επίσης, να έρθει και σε μία χρονική στιγμή πιο κοντινή στο σήμερα. Η επιλογή των '90s έγινε ως το πιο κοντινό σημείο στο σήμερα, πριν από την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων. Αν υπήρχαν κινητά, το έργο της Κρίστι θα διαρκούσε το πολύ ένα τεταρτάκι.
Η δραματουργική επεξεργασία, λοιπόν, του έργου, έγινε μόνο και μόνο για να φωτιστεί πολύ περισσότερο η πλοκή και το χιούμορ της συγγραφέως. Το τελευταίο -βρετανικό, φλεγματικό, διαφορετικό απ' το δικό μας- νομίζω είναι ένας βασικός άξονας του έργου, που αν χαθεί ...στη μετάφραση, περιορίζει τις αναπάντεχες ασυμμετρίες μεταξύ του γέλιου και του φόβου που καλούμαστε να μεταδώσουμε στους θεατές. Ίσως αυτή η εναλλαγή των δύο συστατικών, τελικά, να είναι το μαγικό ξόρκι που έκανε η Κρίστι στο έργο. Και που επειδή της βγήκε τόσο ανεπιτήδευτα, ίσως να μην κατάλαβε ποτέ την ανεκτίμητη αξία του.

Ποντικοπαγίδα

Παράλληλα, νομίζω πως τελευταία υπάρχει στην θεατρική ζωή της πόλης μια τάση προς έναν "νέο αθηναϊκό ρεαλισμό". Είναι αρκετές οι παραστάσεις των τελευταίων χρόνων (και κάποια σπουδαία νέα κείμενα) που μιλούν για τη βία (ή με βία και ένταση), έχουν δυνατή πλοκή και συγχρόνως ένα χιούμορ πολύ οικείο στο κοινό που απευθύνονται. Μακάρι και η δική μας παράσταση να είναι μέρος αυτού του νέου θεατρικού κύματος.

Η "Ποντικοπαγίδα" παίζεται στο θέατρο Νέος Ακάδημος από 1/10 με μια δυνατή ανανεωμένη ομάδα πρωταγωνιστών: Μάριος Αθανασίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Πολυδερόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χάρης Τζωρτζάκης και Σάννυ Χατζηαργύρη.
 

Προπώληση μέσω viva.gr


 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ποντικοπαγίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το αστυνομικό μυστήριο που θέλει οκτώ ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα δολοφονικό παιχνίδι, μεταφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.