Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Άττις

Αφού αγαπήθηκαν από το κοινό και εγκωμιάστηκαν από κριτικούς, οι παραστάσεις του Θεόδωρου Τερζόπουλου «Νόρα» και «Alarme» επιστρέφουν στο θέατρο Άττις.

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Άττις

«Τελετουργικό μινιμαλισμό» χαρακτήριζε το ύφος του Θεόδωρου Τερζόπουλου ο Michael Billington. Πριν έξι μήνες κι ενώ βρισκόμασταν στις παρυφές του lockdown, ο κριτικός της Guardian εγκωμίασε τον σπουδαίο σκηνοθέτη και διερωτήθηκε για το μέλλον του θεάτρου στην Ελλάδα. Στο φως των τελευταίων εξελίξεων, η δεύτερη προβληματική μοιάζει ειρωνική, ο διεθνής σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, ωστόσο, στοχεύει και φέτος να δώσει ηχηρό παρόν ανεβάζοντας δύο μεγάλες επιτυχίες του στο θέατρο Άττις.

Η πρώτη δεν είναι άλλη από την πιο πρόσφατη δουλειά του, τη «Νόρα». Ο σκηνοθέτης χτίζει το ιψενικό «Κουκλόσπιτο» με απλά, δικά του υλικά και κοιτά πίσω από τη μεσοαστική βιτρίνα ενός τραυματισμένου γυναικείου ψυχισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία μάχη μεταξύ «του τρομαγμένου εγώ και του καταπιεσμένου αληθινού εαυτού». Η παράσταση θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά, από τις 16/10 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Άττις - εικόνα 1
«Alarme»

Η δεύτερη παράσταση είναι το «Alarme», μια σκηνική σύνθεση ορόσημο της πρότασης και της μεθόδου του Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά πριν μια δεκαετία. Η παράσταση, που θα επιστρέψει από τις 10/1, διεισδύει στη δονούμενη σχέση έλξης και απώθησης ανάμεσα στις βασίλισσες Ελισάβετ και Μαρία Στιούαρτ, με αφορμή την αλληλογραφία τους. Κι ενώ στην «Νόρα» το εγώ καταλύεται μέσα από μια ανελέητη ενδοσκόπηση, το «Alarme» είναι μια διελκυστίνδα για δύο.

Αυτές τις παραστάσεις θα δούμε στο Άττις - εικόνα 2
«Νόρα»

Είτε ενδοσκοπικές, είτε διαπροσωπικές οι εξουσιαστικές συγκρούσεις στα δυο έργα που έχει σκηνοθετήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος αποδίδονται από την Σοφία Χιλλ, με πάλλουσα ενέργεια και σωματικότητα. Η σταθερή συνεργάτιδα του Άττις και μούσα του σκηνοθέτη συμμετέχει στη σκηνική «τελετουργία» των δυο έργων, ελισσόμενη δημιουργικά και θαρραλέα σε διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Με τα μέσα αυτά, μεταμορφώνεται άλλοτε ως κυρίαρχη κι άλλοτε ως υποτακτική, οδεύοντας προς το εκάστοτε τραγικό φινάλε. Εξάλλου, όπως κι η ίδια είχε αναφέρει στο «α»: «Τελικά οι σχέσεις εξουσίας δεν έχουν κερδισμένους. Το παιχνίδι είναι από την αρχή χαμένο». Δίπλα στη Σοφία Χιλλ θα δούμε τον Τάσο Δήμα και τον Αντώνη Μυριαγκό στο «Νόρα» και την Αγλαΐα Παππά στο «Alarme».

Προπώληση στο viva.gr και στο τηλέφωνο 2105226260.

Περισσότερες πληροφορίες

Νόρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Θ. Τερζόπουλος δεν διαχειρίζεται ένα οικογενειακό συμβάν –μια γυναίκα επαναστατεί ενάντια στην υποκρισία των κοινωνικών συμβάσεων–, αλλά χρησιμοποιεί τη Νόρα από το «Κουκλόσπιτο» ως σύμβολο αυτογνωσίας, που σχετίζεται με το «είναι» του θεάτρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Επετειακή παράσταση του Athens English Comedy Club στο θέατρο Ελιάρτ

Το πρώτο, και μοναδικό, εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο comedy club στην Ελλάδα κλείνει τρία χρόνια παρουσίας και γιορτάζει με μία επετειακή παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.