Μια έκθεση όπου η ασφάλεια και ο περιορισμός μοιράζονται τις ίδιες υποδομές

Η ατομική έκθεση με τίτλο "Straining Against the Frame" του Γιώργου Παπαφίγκου έρχεται στην ανεξάρτητη γκαλερί Cypher.

YORGOS PAPAFIGOS, HOST3, 2026

Η ανεξάρτητη γκαλερί Cypher παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Παπαφίγκου, σε επιμέλεια του Ντίνου Χατζηραφαηλίδη. Με τίτλο Straining Against the Frame, η έκθεση παρουσιάζει ένα νέο σώμα έργων, στο οποίο ο καλλιτέχνης συγκροτεί υβριδικά συστήματα γύρω από συνθήκες εγκλωβισμού, προστασίας και ελέγχου. Στην πρακτική του Παπαφίγκου, CGI, τρισδιάστατη σάρωση και εκτύπωση μετασχηματίζουν τον ψηφιακό κόσμο σε γλυπτική ύλη και χωρική εμπειρία. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το σώμα που περιορίζεται στις δομές που καθιστούν τον περιορισμό του δυνατό.

Η ύλη κινείται μεταξύ οργανικού και τεχνητού, προστατευτικού και απειλητικού. Καθώς μηχανισμοί παραγωγής, φροντίδας και επιτήρησης συμπλέκονται, η ασφάλεια και ο περιορισμός παύουν να αποτελούν αντίθετους πόλους και μοιράζονται τις ίδιες υποδομές. Συρμάτινοι φράχτες και βιομηχανικά υλικά που αναπτύσσουν προεξοχές υποδηλώνουν πως ό,τι οργανώνει ή διασφαλίζει έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να καταναγκάζει.

YORGOS PAPAFIGOS

Στο Same Side (2025), δύο κατοπτρικές πτηνόμορφες οντότητες γίνονται ορατές μόνο μέσα από το πλαίσιο που τις δεσμεύει και ταυτόχρονα παράγει: ψηφιακά σκαναρισμένα συρματοπλέγματα από φωτοπολυμερική ρητίνη. Ενωμένα τμήματα συγκρατούν τις μορφές σε κατάσταση αναστολής, ενώ αυτές επιδιώκουν μια διαφυγή που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Η βιντεοπροβολή Filter (2025-26), σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μπατσή, επεκτείνει αυτή τη λογική στον χρόνο, ως μια διαδικασία χωρίς αρχή και επίλυση. 

Στη σειρά Hosts (2025), η έμφαση στρέφεται από την παγίδευση στη συμβίωση. Μηχανικά εξαρτήματα και αποτυπώματα φέρουν οργανικά στοιχεία από ρητίνη που θυμίζουν παράσιτα ή κουκούλια σε αδιευκρίνιστο στάδιο μετασχηματισμού. Ξενιστής και φιλοξενούμενος αλληλοεξαρτώνται σε βαθμό που η διάκριση παύει να έχει νόημα. Αυτό που προκύπτει παραμένει υπόλειμμα μιας διαδικασίας σε εξέλιξη. Στο Untitled (2026), η μορφή της κηρήθρας, εξ ορισμού οργανική και ζωντανή, αποτυπώνεται σε ρητίνη ως παγωμένη, αδιαπέραστη, ανενεργή. 

Σε περιορισμένη, σχεδόν μονόχρωμη παλέτα, τα δύο ζωγραφικά έργα σε χαρτί διαμορφώνουν νεφελώδεις ατμοσφαιρικές ζώνες. Ομοιογενείς επιφάνειες παστέλ αναπτύσσονται μέσα από ίχνη, διακοπές και τραυματισμούς στο χρώμα. Οπές παραπέμπουν σε διάτρηση και σηματοδοτούν τα όρια της επιφάνειας ως σημεία διαφυγής. Τα έργα λειτουργούν ως πεδία έντασης στα οποία η απουσία δρα ως μέσο. 

Ο εκθεσιακός χώρος οργανώνεται ως περιβάλλον πίεσης και αστάθειας. Η αναπαραστατικότητα υποχωρεί, η αφήγηση στερείται χρονικής συνέχειας, η πληροφορία φτάνει αποσπασματική και τεχνολογικά διαμεσολαβημένη. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμφισημία διατρέχει το σύνολο της έκθεσης ως ενεργή και ανεπίλυτη συνθήκη.

 

Ο Γιώργος Παπαφίγκος (γ. 1989, Ελλάδα) είναι πολυμεσικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MA) Contemporary Art Practice (Moving Image) από το Royal College of Art στο Λονδίνο, καθώς και Πτυχίου και Μεταπτυχιακού Διπλώματος (BA/MFA) στη Ζωγραφική από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε σημαντικούς οργανισμούς και διοργανώσεις, όπως το WRO Media Art Biennale (Πολωνία), η Whitechapel Gallery (Λονδίνο), το Plexus Projects (Νέα Υόρκη), το Thessaloniki International Film Festival, το The Wrong Biennale, το Goethe-Institut Thessaloniki, καθώς και το MOMus – Metropolitan Organisation of Museums of Visual Arts of Thessaloniki.

Έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στο Plexus Projects (Νέα Υόρκη) και έχει συμμετάσχει σε επιμελημένα προγράμματα, όπως το EMST Mentorship Programme (Αθήνα, 2025–2026). Υπήρξε artist-in-residence στα PADA Studios (Πορτογαλία) και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως οι NEON και LUX.

Έχει λάβει το βραβείο του Schilizzi Foundation (Ηνωμένο Βασίλειο, 2018).

Αυτή την περίοδο διδάσκει ως εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Info:

Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Απριλίου 2026, 19:00-22:00

Ημ/νίες: 24 Απριλίου – 7 Ιουνίου 2026

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή 19:00-22:00

Τοποθεσία: Cypher, Λευκάδος 1, Κυψέλη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Cypher

Λευκάδος 1, Kυψέλη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι είναι η οικολογική μετάφραση; Περπατάμε, ακούμε και μαθαίνουμε!

Ομαδική έκθεση, συμπόσιο και παράλληλες δράσεις συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα "Ecological Translation" σε μια προσπάθεια οικολογικής ευαισθητοποίησης και συζήτησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2026

Η Χώρα της Αμφιλογίας ρίχνει αυλαία με ζωντανή περφόμανς

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης, η Kourd Gallery παρουσιάζει την περφόμανς "From Disconnection to Cypher", μια δράση αυτοσχεδιαστικού χορού και λάιβ μουσικής.

Το Μουσείου Βορρέ μας ξανασυστήνεται

Η έκθεση Αναδρομικά: Επιλογές από τη συλλογή του Μουσείου Βορρέ ρίχνει μια σύγχρονη ματιά στη συλλογή, υπερβαίνοντας χρονικά όρια και δημιουργώντας νέες σχέσεις με το παρελθόν.

Μπορεί ένας δικηγόρος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στον "νομικό" Καβάφη;

Με αφορμή το βιβλίο του "Ο Καβάφης και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα" ο Βασίλης Σωτηρόπουλος μίλησε στο "α" για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη μέσα από τη "νομική" του διάσταση.

Μια νέα έκθεση χαρτογραφεί τους αυτοδίδακτους "από τον Θεόφιλο στις μέρες μας"

Στην έκθεση διαφαίνεται ότι η ανάγκη για έκφραση υπερβαίνει τα όρια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αναδεικνύει την προσωπική διαδρομή μάθησης και δημιουργίας.

Δύο παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης "60 χρόνια ΜΙΕΤ. Αναγνώσεις μιας συλλογής"

Η φωτογραφική "συνομιλία" της Ειρήνης Βουρλούμη με τα έργα του παππού της και η ποπ καλλιτεχνική πορεία του Γιώργου Ιωάννου έρχονται τον Απρίλιο στο Μουσείο.

Η Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης γίνεται υπαίθριο βιβλιοπωλείο

Η Πρωτομαγιάτικη Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει από τις 24 Απριλίου έως και την Κυριακή 3 Μαΐου, μετατρέποντας τη Νέα Σμύρνη σε ζωντανό πυρήνα πολιτισμού.