Ο Λόφος καλωσορίζει την Άνοιξη με μία έκθεση-ιεροτελεστία

Ο Λόφος Art Project μας προσκαλεί να καλωσορίσουμε και μεις την άνοιξη μέσα από μία ιδιαίτερη έκθεση φυσικού μικρόκοσμου του βραβευμένου Παναγιώτη Δαλαγιώργου

ΜΙΚΡΕΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το Σάββατο 18 Απριλίου εγκαινιάζεται στο Λόφος Art Project η έκθεση φωτογραφίας φυσικού μικρόκοσμου του βραβευμένου φωτογράφου Παναγιώτη Δαλαγιώργου, η οποία πλαισιώνεται από την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Μικρές Ιεροτελεστίες της Άνοιξης - Ένα Ρέκβιεμ από το Μέλλον. Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί περφόρμανς από τον Παναγιώτη Λεζέ και θα τραγουδήσει ο κόντρα τενόρος Γιάννης Ρενδούμης.

Η έκθεση διαρκεί έως την Παρασκευή 1η Μαΐου και αποτελείται από ζωγραφική, φωτογραφία, υφαντά και εγκαταστάσεις, με θέμα την ανοιξιάτικη φύση, ως πυξίδα ελπίδας μπροστά στον αδηφάγο ανθρώπινο παραλογισμό. Σε αυτή τη φύση, ο άνθρωπος είναι απλά ένα ακόμα ένα ζευγάρι μάτια, ένα σώμα μέσα στα σώματα. Δεν επεμβαίνει, δεν την αλλάζει, δεν ασχημονεί, δεν εκπίπτει. Παίρνει μια θέση έκκεντρη, περιφερειακή, συμβατή με το κάθε τι, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο σημαίνουσα από αυτό το "τι". Αφουγκράζεται απλά και μαθαίνει την ουσία της λέξης σεβασμός στη συνύπαρξη με τα μικρά και τα μεγάλα, με τα ορατά και τα αόρατα, με τα υλικά και τα άυλα, με όσα είναι, έξω από εμάς και μέσα μας.

ΜΙΚΡΕΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Ο φωτογράφος Παναγιώτης Δαλαγιώργος παρακολουθεί τα δρώμενα στον μικρόκοσμο της φύσης με προσήλωση φυσιοδίφη και ψυχή καλλιτέχνη. Οι μικροσκοπικοί πρωταγωνιστές αυτών των δρώμενων μέσα από τον μεγεθυντικό κρύσταλλο του καλλιτέχνη, μοιάζουν να ιερουργούν την καθημερινότητά τους με σοφία και αρμονία φέροντας τη μεγαλοπρέπεια του σαμάνου μιας φυσικής φυλής, από την οποία ο άνθρωπος έχει αποκοπεί πλήρως.

Σε ένα ξεχασμένο σεντούκι, κάπου σε ένα περίκλειστο καταφύγιο του μέλλοντος, ο άνθρωπος ανακαλύπτει κάτι απρόσμενο - εικόνες μιας ανέγγιχτης φύσης που δεν έχει ξαναδεί: Αλλόκοτα πλάσματα του μικρόκοσμου να πρωταγωνιστούν ξεπροβάλλοντας μέσα από μία οργιώδη βλάστηση, ενώ γύρω τους φυτά θροΐζουν στον άνεμο. Ο χρόνος να σταματά στην απεραντοσύνη του κάμπου. Ο ήλιος να κεντά την αυγή πάνω στους άγριους στήμονες. Ο ουρανός να υφαίνει συναστρίες στο ανθισμένο χώμα. 

Ο άνθρωπος στέκεται αποσβολωμένος μπροστά σε αυτήν τη συνταρακτική ομορφιά και συλλογίζεται με τα λόγια του Ποιητή: "Εμπρός και πάλι χελιδόνια, πώς πλημμυρίζετε την τραγωδία με τόση Άνοιξη… Νιώθω κατάθλιψη σε αυτή την επικίνδυνη υπεραιμία του έαρος, που διεγείρουν οι κατέρυθρες παπαρούνες… Ανασαίνω τα κάλλη, το μηδέν όταν θάλλει… Κάτι θα μας καλούσε στην απέραντη ανάσταση- μπορεί του έαρος η χάρη. Μα η καρδιά μας άγρια τυφλώθηκε..." (Νίκος Καρούζος)         

ΜΙΚΡΕΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Επιμέλεια έκθεσης: Φαίη Τζανετουλάκου
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Δημήτριος Αντωνίτσης- εγκατάσταση
Παναγιώτης Λεζές- ζωγραφική 
Αγγελική Λόη- μεικτή τεχνική
Νίκος Μεταξιώτης- φωτογραφία (κάμπος)
Γιώργος Όιμπακ- ζωγραφική
Σαμσών Ρακάς- ζωγραφική
Βασιλική Σαγκιώτη- φωτογραφία (κορμοί)
Έρη Γεωργία Σκυργιάννη- φωτογραφία (τοπίο)
Ελένη Τόπα- υφαντό
Βασιλική Τσιμούρτου- κέντημα
Σοφία Φωτιάδου- ζωγραφική

ΜΙΚΡΕΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Bιογραφικό σημείωμα του Παναγιώτη Δαλαγιώργου
Φωτογράφος με καταγωγή από τα Σέρβια Κοζάνης. Σπουδές στο Η.Μ.Μ.Υ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2020 ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία. Η καλλιτεχνική του έκφραση επιτυγχάνεται μέσω της φωτογραφίας φύσης και, πιο συγκεκριμένα, του μικρόκοσμου. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας, με συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Ταϊπέι και αλλού, και δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά φωτογραφίας καθώς και σε άρθρα του BBC, The Guardian και άλλων μέσων. Ο καλλιτέχνης προσεγγίζει με προσοχή και σεβασμό τα θέματα που φωτογραφίζει προκαλώντας όσο το δυνατόν λιγότερη όχληση, επιχειρώντας να αναδείξει πτυχές της καθημερινότητας των μικρών μορφών ζωής της φύσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των θεατών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στην εποχή του αχαλίνωτου καπιταλισμού που αντιμετωπίζει τον φυσικό πλούτο σαν εχθρό της "ανάπτυξης" και του χρηματικού πλούτου. Μερικές από τις πιο πρόσφατες διακρίσεις περιλαμβάνουν βραβεία των International / European / New York / Annual / Best / Fine Art / Muse Photography Awards, Pangolin Photo Challenge, The Nature Photography Contest, WILD photo awards, EISA Maestro, κ.ά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Heated Rivalry" μόλις κυκλοφόρησε ως βιβλίο στα ελληνικά

Η ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο παίκτες χόκεϊ που έγινε σειρά-φαινόμενο είναι διαθέσιμη τώρα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/04/2026

H βραχεία λίστα του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ: Ποια βιβλία έχουν μεταφραστεί ήδη στην Ελλάδα

Έξι μυθιστορήματα με αφηγήσεις που αποτυπώνουν στιγμές από τον περασμένο αιώνα, αλλά η επίδρασή τους είναι μεγάλη.

H Μιράντα Τζουλάι έρχεται στη Στέγη

Μια τολμηρή φωνή έρχεται στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Απριλίου, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο "All Fours".

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Τα βιβλία που ξεχωρίζουν οι συγγραφείς

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ζητήσαμε από κάποιους συγγραφείς να μας γράψουν για το παιδικό βιβλίο που αγαπούν.

Είναι "Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας. Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος" η έκθεση της χρονιάς;

Σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την πρώτη μεγάλη παρουσίαση της Συλλογής Κωστάκη στην Ελλάδα η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη έχει να αναμετρηθεί με ένα ιστορικό εικαστικό γεγονός.

5 new entries κτίρια του Open House Athens για να τα ανακαλύψεις

Ο θεσμός των ξεναγήσεων επιστρέφει τον Απρίλιο και εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από τις νέες αφίξεις για να τις εξερευνήσετε.

Μία έκθεση που μεταφέρει την αστική εμπειρία από την φωτογραφία στον κανβά

Ένα έργο που αναζητάει την σύνδεση με τον θεατή για να ολοκληρωθεί πραγματικά, μετατοπίζοντας την σχέση του με το αστικό τοπίο μέσα από την χρήση των σημειολογικών συσχετισμών και το χιούμορ της γλώσσας.