Χαρτογραφώντας το νέο τοπίο της πολιτιστικής οικονομίας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ξεκινά αύριο (11/11) τα PSValueTalks στην Εθνική Πινακοθήκη.

PSValueTalks

Τα PSValueTalks (PSVT), από την PostScriptum, το κεντρικό φόρουμ στην Ελλάδα για τον πολιτισμό και την πολιτιστική οικονομία, επιστρέφουν την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, στην Εθνική Πινακοθήκη, 10 π.μ. – 7 μ.μ. Με 2 θεματικές ενότητες, 4 πάνελ, 2 στρογγυλές τράπεζες και πάνω από 30 ομιλητές και ομιλήτριες, τα PSValueTalks 2025 διερευνούν τα νέα μοντέλα στην πολιτιστική οικονομία, καθώς και τη θέση του δημιουργού στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε Επίσης

Τα PSValueTalks 2025  θα εστιάσουν στην οικονομία του πολιτιστικού τομέα στην Ελλάδα για δύο λόγους. Κατά πρώτον, διότι παρατηρείται ταυτόχρονα μια ισχνή σύνδεση του τομέα με την υπόλοιπη οικονομία και μια υποτονική επιχειρηματικότητα -σε αντιδιαστολή με την πολύ ενεργή και ενδιαφέρουσα παραγωγή περιεχομένου- που έρχεται να εντείνει το μόνιμο και διεθνές πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Κατά δεύτερον, διότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι τρόποι δημιουργίας, διανομής και κατανάλωσης αλλάζουν ραγδαία, με κύριο οδηγό τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ένα πεδίο το οποίο είναι πλέον επιβεβλημέμενο να κατανοήσουν σε βάθος οι εγχώριοι δρώντες. 

PSValueTalks

Τις κεντρικές ομιλίες του φόρουμ έχουν αναλάβει οι: Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Ιδρυτικός Εταίρος - Διευθυντής Έργων και Δημιουργικού, Beetroot Design, Κατερίνα Πραματάρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Ιδρυτική Εταίρος, Uni.Fund, Πρόδρομος Τσιαβός, Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση και Στέφανος Κόλλιας, Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η δομή των PSVT 2025, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει διαμορφωθεί πάνω σε δύο θεματικές ενότητες. Πιο συγκεκριμένα:

ENOTHTA 1: Νέα μοντέλα στην πολιτιστική οικονομία. Στόχος της ενότητας είναι όχι μόνο να αναδείξει το τι και το πώς, αλλά και να θέσει τις βάσεις για έναν νέο τρόπο σκέψης γύρω από τον πολιτισμό ως αναπτυξιακό και επενδυτικό πεδίο, με απτά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Πάνελ 1: Ποια είναι τα νέα μοντέλα; Η συζήτηση θα αναδείξει επιτυχημένες πρακτικές και καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι διατομεακές συνεργασίες μεταξύ πολιτιστικών και τεχνολογικών φορέων, καθώς και τα υβριδικά σχήματα επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, θα εξεταστούν η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής καινοτομίας στα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και η ανάδυση του δημιουργικού επιχειρείν ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης.

Πάνελ 2: Πώς χρηματοδοτούνται τα νέα μοντέλα; Το πάνελ θα εστιάσει στη χρηματοδότηση των νέων μοντέλων, καθώς η βιωσιμότητα των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση σε ευέλικτες και ποικιλόμορφες πηγές χρηματοδότησης, δημόσιες, ιδιωτικές, ευρωπαϊκές, εναλλακτικές ή και μικτές. Θα διευρευνηθούν οι σύγχρονες μορφές χρηματοδότησης, όπως οι επενδύσεις κοινωνικού αντίκτυπου, καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που συνδέουν την πολιτιστική δημιουργία με τον τραπεζικό και επενδυτικό τομέα.

ENOTHTA 2: Πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος της ενότητας είναι να ενθαρρυνθεί ο διάλογος γύρω από το πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) να λειτουργήσει ως εργαλείο ενδυνάμωσης και όχι ως απειλή υποκατάστασης της δημιουργικότητας.

Πάνελ 3: Ποια είναι η θέση των δημιουργών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Το πάνελ θα εξετάσει τον ρόλο και τη θέση των δημιουργών σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία παραγωγής πολιτιστικού περιεχομένου. Θεσμικοί εκπρόσωποι και δημιουργοί θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την αναγνώριση και την αποζημίωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε έργα που εμπλέκουν ΤΝ, την εργασιακή και ηθική διάσταση της δημιουργικής πρακτικής στην ψηφιακή εποχή, την έννοια της συνύπαρξης ανθρώπου και μηχανής στον χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πάνελ 4: Ποια εργαλεία έχουν στη διάθεσή τους οι δημιουργοί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Το τελευταίο πάνελ θα εστιάσει στα εργαλεία που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι δημιουργοί για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ΤΝ, με τρόπο που ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, θα αναδειχθούν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όπως η αδιαφάνεια των αλγόριθμων, η δημιουργία deepfakes, η αντικατάσταση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης όσων δεν έχουν πρόσβαση στα νέα μέσα. 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φόρουμ περιλαμβάνονται δύο στρογγυλές τράπεζες, στις οποίες η συμμετοχή είναι με πρόσκληση. Η πρώτη έχει θέμα "Ψηφιακός μετασχηματισμός στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες". Εισηγήτρια είναι η Δρ Φωτεινή Σαλμούκα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, ahedd DIH S.A. - Υπεύθυνη    Έργων, SmartAttica EDIH, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Η δεύτερη εστιάζει στα νέα μοντέλα στην πολιτιστική οικονομία και έχει θέμα "Έχω μια ιδέα: Πολιτισμός και Eπιχειρείν". Εισηγητής είναι ο Βασίλης K. Καραμητσάνης, Δικηγόρος - Πρόεδρος, ANIMASYROS.

Επιστημονικός Σύμβουλος PSVT: Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής, Ίδρυμα Ντίνου και Λίας Μαρτίνου.
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος PSVT 2025: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Ιδρυτής - Διευθυντής, Athens Digital Arts Festival (ADAF).

Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται προεγγραφή. Για περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και εγγραφή επισκεφθείτε τον ιστότοπο: psvaluetalks.gr. 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Tarwar: Το νέο conceptual κόμικ του Ιλάν Μανουάχ

Αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από μαύρα panels, το "Tarwar" υπερβαίνει τα γλωσσικά όρια, τους κανόνες της αγοράς και τις στυλιστικές συμβάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/02/2026

Ο χώρος ως πεδίο εμπειρίας και η μετα-μινιμαλιστική προσέγγιση του Αντρέα Τζούροβιτς

Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης του εικαστικού, που κατάγεται από το Μαυροβούνιο, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, παρόντος του ιδίου.

Το βιβλίο της σειράς-φαινόμενο, Heated Rivalry, μεταφράζεται στα ελληνικά

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν στην Ελλάδα το βιβλίο, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η σειρά, που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό παγκοσμίως.

Μια διαδραστική περφόρμανς όπου η Ποίηση γίνεται Οδηγός Επιβίωσης

Το περιοδικό ΦΡΜΚ παρουσιάζει στο Ρομάντσο μια διαδραστική περφόρμανς εξομολογήσεων και παιχνιδιού, όπου η ποίηση γίνεται πράξη φροντίδας, παρηγοριάς και λειτουργεί ως φάρμακο

5 νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τα Key Books

Βιογραφία, ψυχολογία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, πολιτικό δοκίμιο και αυτοβελτίωση σε 5 ξεχωριστές νέες εκδόσεις των Key Books.

Οι "Μικρές Γεωγραφίες" για πρώτη φορά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το πρότζεκτ της Ίριδας Κρητικού καταφθάνει με μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο "Άνθρωποι–Νησιά".

"Μεταξύ Δύο και Τριών Μέτρων": Η νέα ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Γκαλερί Δύο Χωριά

Οι καλλιτέχνες εργάζονται με ζωγραφική, υφάσματα, μελάνι στο χαρτί, ευρεθέντα αντικείμενα και μεικτές τεχνικές, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου.