Ακούμε "Echoes of the Aegean" στον Πειραιά

Μέρος του Art Explora Festival θα είναι αυτή η δράση που θα προσφέρει ένα ταξίδι μέσα από τους ήχους, τις εικόνες και τις γεύσεις στη ναυτική ζωή των Κυκλάδων.

Echoes of the Aegean Από τη Συλλογή Αντώνη Κωβαίου

Στην καρδιά του Πειραιά, το Art Explora Festival υποδέχεται το Δίκτυο Αρχιπέλαγος για μια μοναδική γιορτή του Αιγαίου. Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025, από τις 18:00 έως τις 00:00, η δράση Echoes of the Aegean ξεδιπλώνεται στην Πύλη Ε8, προσκαλώντας το κοινό σε ένα αισθητηριακό ταξίδι μέσα από τους ήχους, τις εικόνες και τις γεύσεις της ναυτικής ζωής των Κυκλάδων.

Σε σύλληψη του Δικτύου Αρχιπέλαγος υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Jacob Moe, το Echoes of the Aegean τιμά τις κοινότητες των καπετάνιων, των ψαράδων και των ξυλοναυπηγών των νησιών του Νότιου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα

Γαστρονομικό ταξίδι
Τι ιστορίες αφηγούνται οι κουζίνες του Αιγαίου; Ποιες μνήμες ζωντανεύουν μέσα από τις συναθροίσεις γύρω από το τραπέζι; Από τις ψαριές έως τις σοδειές, η κυκλαδίτικη κουζίνα αντανακλά τη μοναδική θαλάσσια και χερσαία βιοποικιλότητα της περιοχής. Καθώς δύει ο ήλιος στον Πειραιά, αυτή η ζωντανή κληρονομιά ξεδιπλώνεται σε ένα τραπέζι, επιμελημένο από τους σεφ Θοδωρή Κασσαβέτη και Στέλιο Θεοδωράκη του εστιατορίου "Λυγερός" στην Απάνω Μεριά της Σύρου, όπου φαγητό και ποτό γίνονται έκφραση μνήμης.

Ηχοτοπίο μακρά διάρκειας
Ποιος είναι ο ήχος του Αιγαίου; Από τα τραγούδια της δουλειάς και του γλεντιού μέχρι το βουητό των μηχανών των καϊκιών και τον ήχο από τα δίχτυα που ρίχνονται στη θάλασσα, οι παράκτιες κοινότητες του Αιγαίου συνθέτουν μια πλούσια ηχητική ιστορία. Αυτά τα νησιώτικα τραγούδια σε συνδυασμό με αρχειακές και επιτόπιες ηχογραφήσεις από την Τήνο, την Αμοργό, τη Σίφνο, την Κάλυμνο και άλλα νησιά ζωντανεύουν σε μια ραδιοφωνική μετάδοση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στον Πειραιά και στη Σύρο σε συνεργασία με το Αιγαίο FM 95,8.

Προβολή
Ποια είναι η οπτική μνήμη της ναυπήγησης και της ναυτοσύνης στο Αιγαίο; Το Δίκτυο Αρχιπέλαγος διαφυλάσσει την κινηματογραφική κληρονομιά του Αιγαίου –από ιστορικά επίκαιρα έως σύγχρονες εικόνες της παράκτιας ζωής– και τη μοιράζεται. Το αρχείο αυτό ξεδιπλώνεται μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών ιστορικών φιλμ και σύγχρονων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από νησιά όπως η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Σύρος, η Σύμη, μεταξύ άλλων. Ένα οπτικό ταξίδι που καλύπτει επτά δεκαετίες ναυτικής κληρονομιάς στο Νότιο Αιγαίο.

Γιορτή στο Λιμάνι Κουφονησίου. Συλλογή Αντώνη Κωβαίου

Το Art Explora Festival, το περιοδικό φεστιβάλ της Μεσογείου, κάνει στάση για δέκα μέρες στο λιμάνι του Πειραιά από τις 3 έως τις 12 Οκτωβρίου. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν εκθέσεις, να παρακολουθήσουν συναυλίες ή προβολές και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια πάνω στο πρώτο πλωτό μουσείου του κόσμου, το Art Explorer, καθώς και στην προκυμαία του λιμανιού στην Πύλη Ε8. Επιμελήτρια της ελληνικής στάσης του Art Explora Festival είναι η Κατερίνα Τσέλου.

Δείτε το πρόγραμμα στο artexplora.org/el/festival/ville/le-piree.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Αθήνας

Ο κάτοχος του Νόμπελ 2025, ο συγγραφέας των ιλιγγιωδών προτάσεων που είδε έργα του στο σινεμά από τον Μπέλα Ταρ, έρχεται στην Τεχνόπολη για να συζητήσει και να υπογράψει βιβλία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

Αποκριάτικη διάθεση στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Όλες οι δράσεις που έρχονται στο μουσείο τον Φεβρουάριο.

Empty Hums: Η γλυπτική του Αντρέα Τζούροβιτς στην γκαλερί Bernier/Eliades

Εγκαίνια την για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με έργα που ισσοροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Βιβλία ακόμη και με €1: Το Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

Τα "Ερωτικά" του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην "Ιλεάνα Τούντα"

Τρία σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του, το έργο του Θεοφυλακτόπουλου συνεχίζει να μας απασχολεί.

Παρέλαση αστέρων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026

Με δυνατές προτάσεις κλασικής μουσικής και όχι μόνο ξεκινά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

"Τριπλό Κοντσέρτο" Μπετόβεν... εις διπλούν από κορυφαίους σολίστ σε συναυλίες της ΚΟΑ και της Ορχήστρας Φεστιβάλ Δρέσδης σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Έργο που μέχρι πρότινος παιζόταν σπανιότατα σε συναυλίες στην Ελλάδα, το "Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο" του Μπετόβεν ακούσθηκε αρκετές φορές μέσα στο 2025, προς δε το τέλος της χρονιάς δις, εντός δύο μόλις εβδομάδων, από εξαιρετικούς σολίστ, στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης!