Πλησιάζουν τα εγκαίνια για το "Ανοιχτό Μουσείο" της Ελευσίνας

Ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία για το εικαστικό πρότζεκτ της Βάνας Ξένου.

Το Ανοιχτό Μουσείο Βάνα Ξένου © Έκτωρ Δημησιάνος

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το εικαστικό και ερευνητικό έργο "Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο" της διεθνώς αναγνωρισμένης εικαστικού και ομότιμης Καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Βάνας Ξένου. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση, που ανοίγει στο κοινό την Κυριακή 30 Μαρτίου, φιλοξενείται σε δύο σημεία-ορόσημα της πόλης: το ανακαινισμένο εργοστάσιο ΙΡΙΣ και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, αποκαλύπτοντας τη διττή της ταυτότητα, ανάμεσα στο ιερό και το βιομηχανικό, στη μύηση και τη λήθη.

Το πολυεπίπεδο έργο αποτελεί έναν συνδυασμό ερευνητικής μεθοδολογίας και αρχειακής σύνθεσης, εικαστικής πρακτικής και σχεδιαστικών προσεγγίσεων που εξερευνούν την ιστορική και σύγχρονη ταυτότητα της Ελευσίνας. Κεντρικό σημείο αναφοράς αποτελεί το εικαστικό και θεωρητικό έργο της Βάνας Ξένου με επίκεντρο την Ελευσίνα, το οποίο, μέσα από μια τριαντάχρονη πορεία, έχει δοκιμαστεί και παρουσιαστεί σε διαφορετικούς χώρους, πόλεις και χώρες, ενώ συμπληρώνεται από νέα έργα. Μέσα από μια συνδυαστική παρέμβαση, η πόλη αποκαλύπτεται ως ένα ανοιχτό μουσείο, ως ένας τόπος διαρκούς μύησης, όπου το παρελθόν δεν αποτελεί στατική αφήγηση, αλλά ενεργή διαδικασία μετασχηματισμού.

Το Ανοιχτό Μουσείο Βάνα Ξένου
© Μπόρις Κιρπότιν

Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της απώλειας μετασχηματίζεται σε δημιουργία, προσδίδοντας νέα σημασία στο πολιτισμικό παλίμψηστο της πόλης, νέες νοηματικές και συμβολικές προεκτάσεις στην ιστορική και μυθολογική της διάσταση. Η Ελευσίνα, ως το μεγαλύτερο ιερό του αρχαίου κόσμου αλλά και ως σύγχρονη βιομηχανική περιοχή, φέρει μια πολυσύνθετη ταυτότητα που καθιστά τον χώρο της πεδίο συνεχούς πολιτισμικού αναστοχασμού.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο μακρύ ταξίδι των Ελευσινίων Μυστηρίων, αναδεικνύοντας τα ιστορικά και μυθικά θραύσματα που συνθέτουν τη φυσική, πολιτισμική και ανθρωπολογική υπόσταση της πόλης. Τα θεαματικά ή μεγάλης κλίμακας γλυπτά που έχουν εκτεθεί σε βαριάς συμβολικής σημασίας χώρους εντός κι εκτός συνόρων μαζί με υποβλητικά νέα έργα, οι χωρικές κατασκευές, τα τοπόσημα και οι αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί δεν προτείνουν μια στατική ανάγνωση της πόλης· αντίθετα, προσκαλούν τον θεατή να βιώσει τη μετάβαση από τη μελαγχολία στο όραμα, από το ερειπωμένο παρόν σε έναν τόπο πνευματικής αφύπνισης. Οι προτεινόμενες χωρικές κατασκευές και τα τοπόσημα συνδέουν χρονικούς κόμβους διαφορετικών περιόδων, προσφέροντας στον επισκέπτη – τον σύγχρονο flâneur– μια βιωματική διαδρομή.

Όπως αναφέρει η Βάνα Ξένου: "Με φιλοσοφικούς όρους, η μύηση αποτελεί την βασική αλλαγή στην υπαρξιακή συνθήκη: ο μυημένος είναι άλλος μετά την μύηση· η μύηση τον εισάγει στην ανθρώπινη κοινότητα και σ’ έναν κόσμο πνευματικών και παιδευτικών αξιών. Οι μυημένοι στην Ελευσίνα βίωναν κάτι παραπάνω και πέρα από την ατομική μοίρα".

Το Μυστήριο 15 Ανοιχτό Μουσείο αποτελεί ένα ζωντανό πεδίο εξερεύνησης ανάμεσα στην ιστορία, στη μνήμη και στη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα μυσταγωγικό ταξίδι.

Πληροφορίες
Ημερομηνία: Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
Ώρα: 12:30
Τοποθεσία: ΙΡΙΣ & Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Δεκέμβριος στην Εθνική Πινακοθήκη είναι άκρως γιορτινός

Ένα πλούσιο εικαστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάς περιμένει τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2025

Σύγχρονοι καλλιτέχνες συζητούν για τη μοναδικότητα της Λαυρεωτικής

Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την εν εξελίξει έρευνα και τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή.

'everynight': Κάτι υπέροχο ξεκινά στους κινηματογράφους της Αθήνας

Από τις 2 Δεκεμβρίου, καθημερινά για δύο εβδομάδες, ένα διαφορετικό έργο εντάσσεται εμβόλιμα στον προγραμματισμένο κορμό προβολών κάθε αίθουσας, πριν από την κύρια ταινία της βραδιάς.

Ελεύθερη είσοδος και πάρτι στο Μουσείο "Μαρία Κάλλας"

Το Μουσείο "Μαρία Κάλλας" του Δήμου Αθηναίων τιμά φέτος την επέτειο της γέννησης της μεγάλης ντίβας της όπερας με ένα διπλό κάλεσμα προς το κοινό.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας προσγειώνεται στην Τεχνόπολη

Ο Δήμος Αθηναίων και ο Χάρης Δούκας βάζουν την Αθήνα δυναμικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη.

"14 σκιές και αλήθειες της Ελλάδας": Το νέο βιβλίο του Σταύρου Θεοδωράκη μόλις κυκλοφόρησε

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνεργασία με τον Άρη Βουρβούλια, μιλά στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για θέματα από τις γυναικοκτονίες ως την παχυσαρκία και τις επιδοτήσεις.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Δεκέμβριο

Εικαστικά πρότζεκτ που μόλις εγκαινιάστηκαν και αφιερώματα που περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου.