Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τη μνήμη της Κικής Δημουλά

Η Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, με απαγγελίες από τους Μπέτυ Αρβανίτη και Στάθη Λιβαθινό και ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Κική Δημουλά

Η Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της ακαδημαϊκού και ποιήτριας Κικής Δημουλά, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).

Η εκδήλωση αυτή αποσκοπεί στην αναγνώριση και τιμή της κληρονομιάς που άφησε η Κική Δημουλά στην ελληνική λογοτεχνία. Η ποιήτρια, με την ικανότητά της να αποτυπώνει βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, έχει δημιουργήσει ένα έργο που συνδυάζει την ευαισθησία με την πρωτοτυπία. Η Κική Δημουλά δεν ήταν απλώς μια δημιουργός λέξεων, αλλά μια φωνή που μίλησε στις ψυχές πολλών αναγνωστών. Με τις μεταφυσικές αναζητήσεις της, άγγιξε θέματα όπως η μοναξιά, η αγάπη, η απώλεια και η ελπίδα, δημιουργώντας στίχους που συνδυάζουν την προσωπική εμπειρία με το καθολικό. Αυτή η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να εμπνευστούμε από το έργο της, κρατώντας έτσι ζωντανή τη μνήμη της και την επιρροή της για τις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση θα εγκαινιαστεί με χαιρετισμούς από τον Μιχάλη Τιβέριο, Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και τον Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας, καθώς και από την Έλση Δημουλά, που θα μοιραστεί τις προσωπικές της αναμνήσεις και σκέψεις για τη μητέρα της.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του ακαδημαϊκού Θεόδωρου Παπαγγελή, Ακαδημαϊκού, με θέμα "Κική Δημουλά: αίνιγμα αχάλαστο, πίστη αναποφάσιστη", προσφέροντας μια εις βάθος ανάλυση της ποιητικής της φωνής και στη συνέχεια η ομιλία της Βασιλικής Δημουλά, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, με τίτλο: ""Μια μεγάλη χάρη που σου ζήταγε το άδηλον": Απορίες εις μνήμην ..".

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την απαγγελία ποιημάτων της Κικής Δημουλά από τους Μπέτυ Αρβανίτη και Στάθη Λιβαθινό, αναδεικνύοντας τη μαγεία και την ένταση των στίχων της.

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Endangered Games" μέσα στην γκαλερί Intermission

Ο καλλιτέχνης Σωκράτης Φατούρος δηµιουργεί ένα περιβάλλον που εµπεριέχει εικόνες απροσδιόριστου χρόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Το Atopos ανοίγει ξανά, αυτή τη φορά στη γειτονιά του Πειραιά

Ο νέος εκθεσιακός χώρος του Atopos ενεργοποιεί το αρχείο του Paranoise Radio μέσα από hip hop, electro, bass, drum’n’bass και techno ήχους.

Small Size Days 2026: Μια παγκόσμια θεατρική γιορτή για παιδιά 0–6 ετών με τη συμμετοχή της Artika

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου η τέχνη αγκαλιάζει τους νεότερους πολίτες του κόσμου μέσα από την τρυφερή παράσταση "Αγάπη είναι"

Ωνάσειος Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Πάνω από 10.000 τόμοι και αρχειακό υλικό ανοιχτά και ελεύθερα για το κοινό

Η νέα διαδικτυακή πύλη εξελίσσει τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση σε ένα σύγχρονο αποθετήριο για το ερευνητικό και ευρύτερο κοινό.

Η πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα έρχεται στη Gagosian

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.

ΑΙ & Comics: Μία απαραίτητη συζήτηση για το μέλλον της ένατης τέχνης

Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται μία ημερίδα αφιερωμένη στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Το "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" και τα αντι-αρχεία του AIDS και της κουίρ μνήμης

Η sold-out παράσταση των Κουμεντάκη - Παπαϊωάννου είναι η πιο εμβληματική από μια σειρά καλλιτεχνικές δράσεις τα τελευταία χρόνια που κοιτάζουν την κληρονομιά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και το τραύμα του AIDS.