Ο Στέφανος Ρόκος κουβαλά "50.000.000 τόνους τοπίων" στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη επιχειρεί να προσδιορίσει τον όγκο, το βάρος και τη δύναμη του τοπίου.

Στέφανος Ρόκος 50.000.000 τόνοι τοπίων «Παρατηρήστε τα τοπία - Μακριά από τη γη». Μεικτή τεχνική σε μουσαμά 190 x 160 εκ. © Zoumboulakis Galleries

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Ρόκου με τίτλο "50.000.000 τόνοι τοπίων", από τις 20 Μαρτίου. Θα παρουσιαστούν έργα μεικτής τεχνικής σε καμβά ή χαρτί, τρία γλυπτά και ένα animation.

Ο Στέφανος Ρόκος σημειώνει: "Στην καινούργια ενότητα των έργων μου οι 50.000.000 τόνοι τοπίων είναι ένας αφελής και λανθασμένος προσδιορισμός του όγκου, της έκτασης, του βάρους, της επιβλητικότητας και της δύναμης των τοπίων — κυρίως συγκριτικά με τις σύντομες ιστορίες των ανθρώπων, οι οποίες στέκουν άνισες μπροστά σε ένα τεράστιο βουνό ή έναν θορυβώδη ορμητικό καταρράκτη".

Στέφανος Ρόκος 50.000.000 τόνοι τοπίων
@ Zoumboulakis Galleries
Παρατηρήστε τα τοπία - Remember what people need to do*. Μεικτή τεχνική σε μουσαμά, 190 x 300 εκ.

Όπως γράφει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μεταφράστρια Μαρία Παπαδήμα στο κείμενό της για το βιβλίο της έκθεσης: "Ποια στιγμή ο άνθρωπος γίνεται μέρος του τοπίου; Όταν το αντικρίζει και μαγεύεται και συγκλονίζεται και θέλει να εισχωρήσει μέσα του, να τρυπώσει μυστικά, να γνωρίσει τις πιο κρυφές του γωνιές, να χαθεί σε κάποια πτυχή του, υπόγεια ή υπέργεια, ή να καταλάβει την πιο κεντρική του θέση, ένα ύψωμα, μια πλατεία, μια γέφυρα, μια πολιτεία ολόκληρη, όπου θα συναντήσει τους όμοιούς του και θα ενωθεί μαζί τους, περνώντας καταρράκτες και βουνά, αραδιάζοντας ή σωριάζοντας οικοδομήματα· επιλέγοντας να ασκήσει πάνω του τα κυριαρχικά δικαιώματα του πλήθους ή να παραμείνει μικροσκοπικός και λανθάνων, μέρος εντέλει έκδηλο ή αδιόρατο του τοπίου".

Το Φεβρουάριο του 2025, ο Jim Sclavunos και ο Nick Cave ηχογράφησαν το μουσικό έργο "Landscape”, ως πρωτότυπο soundtrack για το Animation "50,000,000 Tons of Landscape”, σε σκηνοθεσία/ιδέα/σχέδια του Στέφανου Ρόκου. Το Animation θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθεται επίσης προς πώληση το βιβλίο "50.000.000 τόνοι τοπίων" που εκδίδεται από τις Εκδόσεις Στερέωμα με αφορμή την έκθεση του Στέφανου Ρόκου. Πρόκειται για ένα δίγλωσσο (ελληνικά/αγγλικά) εικαστικό βιβλίο/λεύκωμα με τα ζωγραφικά έργα και γλυπτά του Ρόκου και κείμενα των Στέφανου Ρόκου, Μαρίας Παπαδήμα (καθηγήτριας ΕΚΠΑ, μεταφράστριας), και Michael Berryhill (εικαστικού). Τα κεφάλαια του βιβλίου συνοδεύονται από ποιήματα της ποιήτριας και μεταφράστριας Δανάης Σιώζιου.

Στη limited edition του βιβλίου (150 σφραγισμένα αντίτυπα) θα περιλαμβάνονται μεταξοτυπίες 20x15 εκ. σε χαρτί Munken Print Cream 300γρ., υπογεγραμμένες και αριθμημένες. Οι μεταξοτυπίες είναι σχεδιασμένες στο χέρι από τον Στέφανο Ρόκο και τυπωμένες από τον Χρύσανθο και Μανώλη Αγγελάκη στο tind atelier για τις Εκδόσεις Στερέωμα και την έκθεση "50.000.000 τόνοι τοπίων" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Εγκαίνια: 20/3 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 20/3-17/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Πλατεία Κολωνακίου 20
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις εκθέσεις που πρέπει να δεις πριν κατεβάσουν αυλαία

Πρωτότυπα εγχειρήματα από γυναίκες εικαστικούς και μία ομαδική έκθεση που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/09/2025

"Οι μεταλλάξεις": Νέο σουρεάλ και χιομοριστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Carnivora

Ο Χόρχε Κομενσάλ αφηγείται την παράδοξη ιστορία ενός δικηγόρου που δεν μπορούσε πια να μιλήσει εξαιτίας μιας αρρώστιας κι έτσι ανατράπηκε η ζωή του.

"Spiritus Loci": Πώς εξερευνάς την "επιδερμίδα" του τοπίου;

Γλυπτικά και ζωγραφικά έργα διερευνούν την εννοιολογική κατασκευή του τοπίου.

Τρεις συγγραφείς μιλούν για τη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη

Με αφορμή την έκθεση "Χρώμα Κόκκινο" στην γκαλερί Citronne.

"Soft Walls": Ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ αφιερωμένο στη φωτογραφία

Η φωτογραφική ομάδα blink παρουσιάζει το αποτύπωμα μιας τριετούς φωτογραφικής διαδικασίας.

Τι δεν θα χάσουμε στο πρώτο τριήμερο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Συναυλία με τους Vanila Swing, πάρτι, δραστηριότητες για παιδιά όπως παράσταση μάγου και έκθεση Playmobil, και όλα όσα κάνουν άχαστο το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ 5-7/9.

Μία διεθνής έκθεση τέχνης κάνει στάση στο St. George Lycabettus

Το "Crosslines" για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Global Tour 2025- Europe.