Ξεναγήσεις στην έκθεση "1967-1974. Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση: Ζωή, Τέχνη, Προπαγάνδα" από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο

Ανακαλύπτοντας τη διττή πολιτιστική και ιδεολογική πραγματικότητα της επταετίας της δικτατορίας.

1967 1974 Κουλτούρες σε αντιπαράθεση

Ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης "1967-1974. Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση – Ζωή, Τέχνη, Προπαγάνδα", θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις για το κοινό πέντε μέρες του Γενάρη (8, 11, 15, 22, και 29/1).

Η επταετία της Δικτατορίας (1967–1974) ήταν μια εποχή βαθύτατων αλλαγών και συγκρούσεων για την Ελλάδα. Υπό το καθεστώς της χούντας, οι θεσμοί και οι κρατικές δομές λειτουργούσαν ως μέσα ελέγχου και καταστολής, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφυκτικής επιτήρησης. Παράλληλα, η πλειοψηφία της δημοκρατικής κοινωνίας ανέπτυξε αντιστάσεις μέσω της τέχνης, της λογοτεχνίας, του θεάτρου και του κινηματογράφου, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα της δημιουργικότητας και της ελευθερίας.

Η έκθεση αποτυπώνει τη διττή κουλτούρα της εποχής. Από τη μία, την κουλτούρα της αντίστασης, που γεννήθηκε μέσα από την ανεξάρτητη σκέψη και την καλλιτεχνική έκφραση. Από την άλλη, τη χειραγωγούμενη κουλτούρα της χούντας, που βασιζόταν στην προπαγάνδα, τον ψευδοπατριωτισμό και τη στρεβλή αναπαράσταση της τέχνης.

Η εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο ιδεολογικών ρευμάτων οδήγησε τη χώρα σε σημαντικές ζυμώσεις, που έθεσαν τα θεμέλια για τη Μεταπολίτευση. Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει αυτή την ιστορική περιπέτεια, αναδεικνύοντας τα ιδεολογικά και πολιτιστικά διλήμματα της εποχής.

Τα εκθέματα, τα οποία προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Αρχείου της ΕΡΤ, αποτελούν μάρτυρες της ιστορικής περιόδου. Μέσα από τεκμήρια και έργα τέχνης, ο επισκέπτης θα μπορέσει να κατανοήσει σε βάθος το ιδεολογικό υπόβαθρο της νεοελληνικής κοινωνίας.

Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. | Πληροφορίες: info@miet.gr 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

1967-1974: Κουλτούρες σε αντιπαράθεση. Ζωή – Τέχνη – Προπαγάνδα

  • Αφιερώματα

Στα χρόνια της δικτατορίας, το πλειοψηφικό δημοκρατικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βίωνε την καθημερινότητα με τρόπο διττό. Από τη μια, η ζωή προχωρούσε με τους θεσμούς και τις κρατικές δομές υπό τον έλεγχο της χούντας. Από την άλλη, απέναντι σε αυτή την αίσθηση διαρκούς ελέγχου θριάμβευε η σιωπηλή και συνθετική σκέψη, η σταθερή εναντίωση στη βαρβαρότητα, τη χυδαιότητα, την αυθαιρεσία. Έτσι αναπτύχθηκαν δύο αντίθετες κουλτούρες: αυτή της αδέσμευτης σκέψης, της τέχνης, της άμεσης και έμμεσης αντίστασης, αλλά και η μάσκα της χουντικής βαρβαρότητας. Στην έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζονται τεκμήρια και έργα τέχνης που απόκεινται στις πλούσιες συλλογές τους και τα οποία αποτυπώνουν γλαφυρά όχι τόσο την ιστορία της περιόδου όσο την ιδεολογική περιπέτεια της νεοελληνικής κοινωνίας τα ταραγμένα εκείνα χρόνια, με απώτερο στόχο τη βαθύτερη κατανόηση, την αυτογνωσία της μεταπολιτευτικής κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αφιέρωμα στη σχολή κεραμικής του Μενάνδρου Παπαδόπουλου

Η σειρά εκθέσεων Ceramic Schools of Greece – IRIDANOS επιστρέφει.

Το παζάρι κεραμικών στo Vlastaris Antiques επιστρέφει

Χριστουγεννιάτικος θεσμός για τους φίλους της κεραμικής το bazaar κεραμικών στο Vlastaris Antiques στο Κουκάκι.

Παράλληλες δράσεις στην έκθεση "Από τον Monet στον Warhol" του Ιδρύματος Γουλανδρή

Ξεναγήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς επισκέπτες αλλά και δράσεις για άτομα άνω των 60.

"Η κρυμμένη εικόνα": Μία ιδιαίτερη διαδρομή στην ιστορία της ζωγραφικής

Η ομαδική έκθεση περιλαμβάνει καλλιτέχνες από διαφορετικές πορείες.

Η ιστορία του "Βραχνού Προφήτη" του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε νέο βιβλίο

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσάβαλου "​Αέρας Πεχλιβάνης: Η προφορική ιστορία του Βραχνού Προφήτη" που αφηγείται το πώς δημιουργήθηκε ο δίσκος-ορόσημο.

"Πήλινα τοπία": Η κεραμοπλαστική έχει τον πρώτο λόγο στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού

Μια pop up έκθεση στις αίθουσες του πρώτου ορόφου του μουσείου.