Η εικαστικός Έφη Σπηλιώτη αφιερώνει τη νέα της έκθεση "Στους αιώνιους μύθους, στη Γαία, στη Ζωή"

Η Γκαλερί Αργώ φιλοξενεί το νέο πρότζεκτ κεραμικής της Σπηλιώτη.

Έφη Σπηλιώτη

Η Γκαλερί Αργώ, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της την εικαστικό Έφη Σπηλιώτη, η οποία θα παρουσιάσει μια αναδρομική έκθεση κεραμικής, κάτω από το γενικό τίτλο "Στους αιώνιους μύθους, στη Γαία, στη Ζωή”.  Είναι η 41η ατομική της έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Αναφορικά με τη δουλειά της, μας μιλάει η Έφη Σπηλιώτη και αναφέρει μεταξύ άλλων: "[...] Η έκθεση αυτή είναι αναδρομική… Αναδρομές, διαδρομές, δρόμοι και μονοπάτια που πέρασα, εποχές, σκέψεις, προτεραιότητες και φάσεις της ζωής, οι κόρες μου στην κορυφή του είναι μου, ερχομοί κι αναχωρήσεις προσωρινές ή παντοτινές, έρωτες, απώλειες, θλίψεις, χαρές κι αναζητήσεις, συγγένειες και φιλίες, άνθρωποι δικοί μου και ξένοι, αναζητήσεις, κοντά ή μακριά μου, συμβάντα αναμενόμενα κι απροσδόκητα, γεγονότα προσωπικά, οικογενειακά, παγκόσμια, μέρες σκότους και φωτός, τα βίωνα στον τόπο αυτό, πατάω αυτό το χώμα, με βρέχει αυτή η θάλασσα, πάνω μου βρίσκεται αυτός ο ουρανός. Ωραίος ο απέραντος άγνωστος κόσμος,  αγάπησα κι επέστρεφα πάντα στην χώρα αυτή, την μήτρα της Τέχνης, της χρυσής τομής, της φαντασίας και της έμπνευσης. Οι ανεξάντλητες πηγές και οι ιδέες της, η διάνοιά της και η αντίληψή της για το αγαθό, τον έρωτα, το κάλλος, το δίκαιο, οι ποιητές της και οι δημιουργίες της, είναι μια ανάβαση και υπέρβαση του νου, που καλείται να αποκτήσει μια άλλη αντίληψη για την δημιουργία του κόσμου, και που πλούτισε την ανθρωπότητα και βοήθησε να αδρανήσουν τα άγρια ένστικτα, να φωτιστεί το πνεύμα και να αναδειχτεί ο καλύτερος εαυτός του ανθρώπου. [...] Η Πατρίδα μου κοντινή και πανάρχαια με εμπνέει. Στην Φύση της γύρω μου, οι εικόνες των δωρητών κι ευεργετών της ζωής μας, δέντρα, πουλιά μέλισσες και πεταλούδες, ψάρια και βότσαλα, λουλούδια και καρποί, δισεκατομμύρια πλάσματα, ανάμεικτα με ιδέες και έννοιες, είναι σύμβολα πανάρχαια, είναι πλάι μου, σύντροφοι, συνοδοί και συνοδοιπόροι μου καρδιακοί.[...".

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε την στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε με άριστα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, είναι απόφοιτος των Σχολών Δοξιάδη – Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, Τμήμα Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων και Τμήμα Γραφικών Τεχνών, με σπουδαίους δασκάλους: Α. Τάσσο, Δ. Μυταρά, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Γ. Γεωργιάδη, Π. Γράββαλο, Η. Δεκουλάκο, Π. Ζουμπουλάκη, Τ. Κατσουλίδη και Γ. Παρμακέλη.  Από το 1974 ασχολείται επαγγελματικά με την Κεραμική Τέχνη, δημιουργώντας μεγάλες επιφάνειες για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς και μοναδικά διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις. 

Επίσης έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Σουηδία, Ελβετία). Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με το ψηφιδωτό, το γυαλί, το ύφασμα και το κόσμημα, με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, με την επιμέλεια εκθέσεων Κεραμικής και Ζωγραφικής, με τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την επιμέλεια αφισών, εξωφύλλων, ημερολογίων κ.ά. Εικονογράφησε 6 τόμους Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά με τίτλο Ένας Μύθος, Ένα Όνομα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2001. Με τον Εκδοτικό Οίκο Φυτράκη εξέδωσε το λεύκωμα 28 Θεές της Θάλασσας, Ωκεανίδες και Νηρηίδες, 2006, με κείμενα δικά της και φωτογραφημένα έργα της. Το 2017, με αφορμή την Έκθεση στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών εξέδωσε το βιβλίο της Ζω-ΓΡΑΦΗ-ΖΩ το Ελληνικό Αλφάβητο με τις Παραλλαγές του, με πρόλογο και κείμενο του καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη. Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση συνεδρίων και διημερίδων με την Επιτροπή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Συμμετέχει ως σύνεδρος σε συνέδρια με θέματα την Τέχνη, την εικόνα και τη Μυθολογία. Εδώ και 25 περίπου χρόνια το ενδιαφέρον της έχει επικεντρωθεί στον χώρο της Ελληνικής Μυθολογίας. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές. Το έργο της "18 Θεές της Θάλασσας Ωκεανίδες και Νηρηίδες" αποκτήθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου.  

Info: Γκαλερί Αργώ | 5-30/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Αργώ

Νεοφ. Δούκα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Αθήνας

Ο κάτοχος του Νόμπελ 2025, ο συγγραφέας των ιλιγγιωδών προτάσεων που είδε έργα του στο σινεμά από τον Μπέλα Ταρ, έρχεται στην Τεχνόπολη για να συζητήσει και να υπογράψει βιβλία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

Αποκριάτικη διάθεση στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Όλες οι δράσεις που έρχονται στο μουσείο τον Φεβρουάριο.

Empty Hums: Η γλυπτική του Αντρέα Τζούροβιτς στην γκαλερί Bernier/Eliades

Εγκαίνια την για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με έργα που ισσοροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Βιβλία ακόμη και με €1: Το Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

Τα "Ερωτικά" του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην "Ιλεάνα Τούντα"

Τρία σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του, το έργο του Θεοφυλακτόπουλου συνεχίζει να μας απασχολεί.

Παρέλαση αστέρων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026

Με δυνατές προτάσεις κλασικής μουσικής και όχι μόνο ξεκινά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

"Τριπλό Κοντσέρτο" Μπετόβεν... εις διπλούν από κορυφαίους σολίστ σε συναυλίες της ΚΟΑ και της Ορχήστρας Φεστιβάλ Δρέσδης σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Έργο που μέχρι πρότινος παιζόταν σπανιότατα σε συναυλίες στην Ελλάδα, το "Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο" του Μπετόβεν ακούσθηκε αρκετές φορές μέσα στο 2025, προς δε το τέλος της χρονιάς δις, εντός δύο μόλις εβδομάδων, από εξαιρετικούς σολίστ, στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης!