Πώς προβάλλονταν οι γυναίκες στην τέχνη και τα ΜΜΕ σε καιρό πολέμου;

Μια δημόσια συζήτηση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης δίνει την απάντηση.

Samar Qupty

Μία ανοιχτή, δημόσια συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με θέμα την παρουσίαση των γυναικών στα ΜΜΕ και στην Τέχνη σε καιρό πολέμου, με τίτλο "Γυναίκα-Τέχνη-Πόλεμος". Το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, ένα ιδιαίτερο, μα και απρόσμενο πάνελ, θα διερευνήσει τις αναπαραστάσεις των γυναικών στο θέαμα, σε συνθήκες εμπόλεμης σύρραξης και κοινωνικής αναταραχής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από τη Γκερνίκα του Πικάσο μέχρι τα χαρακτικά της Κατράκη και από τους Πέρσες του Αισχύλου μέχρι το Underground του Κουστουρίτσα και τους αντιστεκόμενους ουκρανούς λυρικούς καλλιτέχνες που συνεχίζουν να βρίσκονται σε σκηνές ανά τον κόσμο, η τέχνη είναι πάντα ο δίαυλος έκφρασης των κοινωνιών, ένα κάτοπτρο της φρίκης, της απονοηματοδότησης των ανθρώπινων αξιών, αλλά και της ύβρεως απέναντι στον γραπτό και άγραφο νόμο και το πιο θεμελιακό κοινωνικό συμβόλαιο.

Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, με ακραία παρόξυνση της βίας στη Μέση Ανατολή, με τα εγκλήματα πολέμου να μην έχουν τέλος, με τους άμαχους νεκρούς να αθροίζονται σε μια μακάβρια αριθμητική, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις συγκλονισμένη αλλά και αδρανής, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν. Να "σχεδιάζουν" μία "διαθλασμένη" πραγματικότητα που μας φέρνει σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά μας, χωρίς απαραίτητα να παίρνει θέση, αλλά καταδεικνύοντας πάντα τον παραλογισμό του πολέμου.

Ο Udi Aloni, κινηματογραφιστής Ισραηλινής καταγωγής και η Samar Qupty, ηθοποιός από την Παλαιστίνη, συνεργάστηκαν στην ταινία Junction 48 και μας μιλούν για αυτή τη συνάντηση. Φέρνουν μπροστά μας τη δύναμη της συνεργασίας και το διάλογο των πολιτισμών, δίνοντας έμφαση στην έμφυλη διάσταση. 

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πιστή στο όραμά της για την προώθηση των αξιών της δημοκρατίας, της συμπερίληψης και της ειρήνης, παραμένοντας αντίθετη σε κάθε μορφή διάκρισης και κοινωνικού αποκλεισμού, διοργανώνει μία ανοιχτή συζήτηση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με θέμα την παρουσίαση των γυναικών στα ΜΜΕ και στα πολιτιστικά αγαθά σε καιρό πολέμου.

Στο πάνελ συμμετέχουν: Udi Aloni – σκηνοθέτης, Samar Qupti (ηθοποιός), Μαρία Κομνηνού (Πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδας), Κωστής Παπαϊωάννου (Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος.

Ο Udi Aloni έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το σύνολο του έργου του, καλεσμένος της New Star και της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στο STUDIO new star art cinema. Στη ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ UDI ALONI "ΦΑΝΤΑΣΜΑTA ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" θα προβληθούν οι ταινίες: Forgiveness, Kashmir, Local Angel, Junction 48, Why is we Americans & Art/Violence.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Empty Hums: Η γλυπτική του Αντρέα Τζούροβιτς στην γκαλερί Bernier/Eliades

Εγκαίνια την για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με έργα που ισσοροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

Βιβλία ακόμη και με €1: Το Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

Τα "Ερωτικά" του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην "Ιλεάνα Τούντα"

Τρία σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του, το έργο του Θεοφυλακτόπουλου συνεχίζει να μας απασχολεί.

Παρέλαση αστέρων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026

Με δυνατές προτάσεις κλασικής μουσικής και όχι μόνο ξεκινά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

"Τριπλό Κοντσέρτο" Μπετόβεν... εις διπλούν από κορυφαίους σολίστ σε συναυλίες της ΚΟΑ και της Ορχήστρας Φεστιβάλ Δρέσδης σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Έργο που μέχρι πρότινος παιζόταν σπανιότατα σε συναυλίες στην Ελλάδα, το "Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο" του Μπετόβεν ακούσθηκε αρκετές φορές μέσα στο 2025, προς δε το τέλος της χρονιάς δις, εντός δύο μόλις εβδομάδων, από εξαιρετικούς σολίστ, στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης!

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

Όλα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση της Συλλογής Τατοΐου

Ένα από τα πλέον εκτεταμένα και σύνθετα εγχειρήματα διάσωσης, συντήρησης και διαχείρισης κινητής πολιτιστικής κληρονομιάς, που έγινε ποτέ στη χώρα.