"Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο": Ο Χαρούκι Μουρακάμι και ο Μαραθώνιος της Αθήνας

Μια ειλικρινής αποτύπωση της προσωπικής σχέσης του συγγραφέα με το τρέξιμο, που συνδυάζει τις εμπειρίες του ως δρομέας με τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις.

Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο. Μαραθώνιος

Το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι "Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο" είναι μια ειλικρινής και προσωπική αναφορά στην εμπειρία του συγγραφέα ως δρομέα, στην επίδραση του τρεξίματος στην προσωπική του ζωή, αλλά και στην καλλιτεχνική του δημιουργία. Το έργο αυτό είναι περισσότερο από μια απλή αυτοβιογραφία ή μια καταγραφή προπονήσεων και αγώνων· είναι ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, που συνδέει το τρέξιμο με τη συγγραφή και τη φιλοσοφία της ζωής.

Διαβάστε Επίσης

Μέσα από τις σελίδες του, ο Μουρακάμι μοιράζεται τις σκέψεις του για τον Μαραθώνιο και για τις πολλές φορές που έχει συμμετάσχει σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Μια από τις πιο σημαντικές αναφορές του στο βιβλίο είναι η εμπειρία του από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που συνδέεται με την ιστορική διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα προς την Αθήνα.

Το τρέξιμο για τον Μουρακάμι δεν είναι απλώς μια σωματική δραστηριότητα, αλλά μια πνευματική άσκηση, μια συνεχής αναμέτρηση με τον εαυτό του. Σε έναν κόσμο γεμάτο από θορυβώδη εξωτερικά ερεθίσματα και απαιτήσεις, το τρέξιμο γίνεται για τον συγγραφέα ένας τρόπος να βρει τη σιωπή, τη συγκέντρωση και τη διαύγεια. Οι σκέψεις που γεννιούνται εν ώρα τρεξίματος, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι οργανωμένες ή σκοτεινές, αλλά απλώς ρέουν μέσα από την κίνηση, ενώ το σώμα επιτελεί την επαναλαμβανόμενη διαδικασία.

Η αναφορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, όπου ο Μουρακάμι αποφάσισε να τρέξει από το ίδιο σημείο που αναμετρήθηκε για πρώτη φορά η αρχαία ιστορία, αποτυπώνει την προσωπική του σύνδεση με την παράδοση και την ιστορία του τρεξίματος. Για τον συγγραφέα, η διαδρομή του Μαραθωνίου δεν είναι μόνο μια φυσική πρόκληση, αλλά και ένα πνευματικό ταξίδι, το οποίο ενσωματώνει τον προσωπικό του αγώνα να κατανοήσει τον εαυτό του και τη ζωή του. 

Αυτός ο συνδυασμός τρεξίματος και συγγραφής είναι που κάνει το βιβλίο τόσο ξεχωριστό. Μπορούμε να δούμε πώς το τρέξιμο, με τις διαρκείς επαναλήψεις του και την εσωτερική σιωπή του, επιτρέπει στον Μουρακάμι να αποσυρθεί από τον έξω κόσμο και να εξετάσει τον εαυτό του, τη δημιουργικότητά του και την καλλιτεχνική του πορεία. Στο τέλος, το τρέξιμο και η συγγραφή ενώνονται σε μια μοναδική συνθήκη, όπου το ένα ενισχύει το άλλο. 

Ο Μουρακάμι εξηγεί ότι, για εκείνον, το τρέξιμο είναι μια προέκταση του συγγραφικού του έργου. Και τα δύο απαιτούν αφοσίωση και προσήλωση, καθώς και μια ειλικρινή ματιά στον εαυτό, χωρίς την ανάγκη για δικαιολογίες. Όπως γράφει, "το μόνο που κάνω είναι να τρέχω ασταμάτητα μες στο δικό μου, οικείο, χειροποίητο κενό, την δική μου προσωπική νοσταλγία. Κι αυτό είναι υπέροχο".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ανί Ερνό, Χαν Γκανγκ και Κίττυ Αρσένη "έρχονται" στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ανατρέχουμε στα δύο βιβλία με αέρα Νόμπελ και σε εκείνο που μας υπενθυμίζει το φρικτό πρόσωπο της Χούντας, με τα οποία συνεχίζεται ο κύκλος "Η σκηνή των βιβλίων".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2025

Πέντε νέες προσθήκες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Ένα έθιμο, γνώσεις (μικρο)ναυπηγικής, μια αγροτική παράδοση κι η παρασκευή ενός ζυμαρικού, το καθένα κι από μια άλλη γωνιά της χώρας, προστέθηκαν στον κατάλογο.

Έναν "Έρωτα από τον άλλο κόσμο" φέρνουν οι εκδόσεις Anubis

Ένα ρομαντικό βιβλίο με πολύ χιούμορ που μας θυμίζει ότι η αγάπη και η ζωή αξίζουν κάθε ρίσκο.

Όλα όσα σε περιμένουν στο Μουσείο Ακρόπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Ξεναγήσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια και εορτασμοί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

"Νέα τοπία, κολυμβητές και κεραμικά" συναντάμε στον Τριαντάρο της Τήνου

Ο εικαστικός Γιώργος Χαδούλης συνεργάζεται με την Γκαλερί Σκουφά.

Τα βιβλία του ΠΣΚ: "Εδώ είναι Βαλκάνια"

Βιβλία από τη... "γειτονιά" μας θα βρείτε στις τρεις προτάσεις μας που θα περιλαμβάνονται εντός και θα κάνουν το ΠΣΚ σου καλύτερο.