Η επαναστατική Βρετανία των 80s σε μια έκθεση φωτογραφίας

Η Πινακοθήκη Tate ρίχνει φως στο έργο μίας ποικιλόμορφης κοινότητας φωτογράφων, κολεκτίβων και εκδόσεων.

The 80s Photographing Britain «Outside Police Station, Bethnal Green Road, London E2», Ιούλιος 1978 © Paul Trevor 2023

Με τη νέα της έκθεση, "The 80s: Photographing Britain", η Tate μάς καλεί να εξερευνήσουμε μία από τις πιο σημαντικές δεκαετίες για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το αφιέρωμα ιχνηλατεί το έργο μίας ποικιλόμορφης κοινότητας φωτογράφων, κολεκτίβων και εκδόσεων, που με τη δουλειά τους έκαναν επαναστατικά σχόλια την εποχή του θατσερισμού, των διαδηλώσεων για τον φυλετικό ρατσισμό, της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων το ’84, της πανδημίας του AIDS και του αστικού εξευγενισμού. 

Εκείνη την περίοδο, η φωτογραφία χρησιμοποιούταν ως μέσο κοινωνικής αλλαγής, πολιτικού ακτιβισμού και καλλιτεχνικού πειραματισμού. Η έκθεση προβάλλει συνταρακτικές εικόνες χάρη στις οποίες δόθηκε φωνή και ορατότητα σε υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες. Περιλαμβάνονται έργα που παρουσιάζουν το Black arts movement, το κουίρ βίωμα, τη Νοτιοασιατική διασπορά και την αντιπροσώπευση γυναικών στον κόσμο της φωτογραφίας τη δεκαετία του 1980.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαΐου 2025.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο κοσμούν το MOMus Θεσσαλονίκης

Το αφιέρωμα θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2026.

Αυτόν τον Οκτώβριο δίνουμε ραντεβού στο ΕΜΣΤ

Όλες οι δράσεις που ετοιμάζει το μουσείο αυτόν τον μήνα.

Ένα ντοκιμαντέρ για τα 70 Χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών

Η ιστορία και οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ζωντανεύουν στην οθόνη με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, που σηματοδοτεί τα 70 χρόνια του θεσμού.

Ο ζωγράφος Αντώνης Τσακίρης φτιάχνει τη δική του Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το νέο εικαστικό εγχείρημα του Τσακίρη εγκαινιάζεται την επόμενη εβδομάδα.

Ένας "Οίκος α(ν)τοχής" στήνεται μέσα στην Batagianni Gallery

Η νέα έκθεση του Λεωνίδα Παπαδόπουλου είναι ένα ταξίδι στο χρόνο.

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη ιχνηλατεί τα πρώτα έργα ιστορικών δημιουργών

Το αφιέρωμα "Πρωτόλεια. Από την πρώιμη γραφή στο ώριμο έργο" εγκαινιάζεται αυτή την Παρασκευή.