Στην Ευτυχία Παναγιώτου το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου 2023

Η ποιήτρια κέρδισε το βραβείο για την πιο πρόσφατη συλλογή της «Μύθοι για το τέλος του κόσμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Μύθοι για το τέλος του κόσμου

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2023, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Ευτυχία Παναγιώτου για το έργο της "Μύθοι για το τέλος του κόσμου". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το σκεπτικό της βράβευσης

Η ποιητική συλλογή "Μύθοι για το τέλος του κόσμου" (εκδόσεις Κέδρος) της Ευτυχίας Παναγιώτου συνιστά μια λογοτεχνική κατάθεση που αποτελείται από ποιήματα που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι μικρόκοσμοι, αλλά και ως θραύσματα ενός σπονδυλωτού συνόλου. Πρόκειται για ένα ποιητικό βιβλίο βραδείας καύσης, με επίκαιρη και σύγχρονη υφή, που ενθαρρύνει πολλαπλές αναγνώσεις. Οι λέξεις, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι έρχονται από το παρελθόν για να μιλήσουν για το μέλλον, παρουσιάζονται ως τεκμήρια προς μελέτη, ως ίχνη ύπαρξης, συνύπαρξης και μη ύπαρξης, ως χειρόγραφα και σιωπηλές εξομολογήσεις σε ένα πυκνό ποιητικό περιβάλλον που εκφράζει πολυπλεύρως την εγκατάλειψη και την αποσύνθεση του σήμερα.

Η χρήση συμβόλων ως τρόπου εξερεύνησης αυτού του συναρπαστικού, δυστοπικού χωροχρόνου απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των αναγνωστών σε μια σταδιακή και κοπιαστικά γοητευτική αποκρυπτογράφηση, ανοίγοντας δρόμους προς νέα νοήματα και παράλληλες ερμηνείες. Οι "Μύθοι για το τέλος του κόσμου" είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο, μια συνεχής προσπάθεια κατανόησης της ανθρώπινης ύπαρξης, αποσπασματικό και κατακερματισμένο όπως και ο σύγχρονος κόσμος. Είναι, επίσης, μια ανασκαφή σε προσωπικές και κοινωνικές ρωγμές, ένα εμπνευσμένο ποιητικό σύμπαν, μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, σκοτεινό, με δόσεις φωτός, σε γλώσσα ανάγλυφη, νεωτεριστικά αρχαιολογική, πεζή όπως και η συντέλεια, αλλά βαθιά ποιητική.

Λίγα λόγια για την Ευτυχία Παναγιώτου

Η Ευτυχία Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980. Σπούδασε Φιλοσοφία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College London. Από το 2007 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων. Έχει μεταφράσει Anne Carson, Eileen Myles, Anne Sexton, Lord Byron, William Blake και Percy Bysshe Shelley. Η διδακτορική διατριβή της φέρει τον τίτλο: "Ιστορικό βίωμα και ποιητικές ταυτότητες στη νεοελληνική ποίηση (1970-1990): Τζένη Μαστοράκη και Κατερίνα Γώγου" (2017). Έχει γράψει τα βιβλία ποίησης μέγας κηπουρός (Κοινωνία των (δε)κάτων, 2007), Μαύρη Μωραλίνα (Κέδρος, 2010), Χορευτές (Κέδρος, 2014) και Μύθοι για το τέλος του κόσμου (Κέδρος, 2023). 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εικαστική σύμπραξη Ελλάδας και Κίνας στην έκθεση 'Crossed Orbits'

Η ζωγραφική κυριαρχεί στην έκθεση, που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Θ. Σπυρόπουλος, και λειτουργεί ως φορέας πολιτισμικής μνήμης και ταυτόχρονα πεδίο υπέρβασης.

"Pοst tenebras lux": Νέοι καλλιτέχνες συστήνονται στον "Τεχνοχώρο"

Ανερχόμενοι δημιουργοί παίρνουν θέση απέναντι στη σύγχρονη καλλιτεχνική και κοινωνική συνθήκη.

Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Αθήνας

Ο κάτοχος του Νόμπελ 2025, ο συγγραφέας των ιλιγγιωδών προτάσεων που είδε έργα του στο σινεμά από τον Μπέλα Ταρ, έρχεται στην Τεχνόπολη για να συζητήσει και να υπογράψει βιβλία.

Αποκριάτικη διάθεση στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Όλες οι δράσεις που έρχονται στο μουσείο τον Φεβρουάριο.

Empty Hums: Η γλυπτική του Αντρέα Τζούροβιτς στην γκαλερί Bernier/Eliades

Εγκαίνια την για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με έργα που ισσοροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.