"Χριστίνα Μόραλη... με τα τσαρούχια!": Μία νέα έκθεση έρχεται στη Γκαλερί Σκουφά

Στο χώρο που λειτουργεί στο ισόγειο του Ξενοδοχείου Ηλέκτρα Metropolis, η κεραμίστρια εκθέτει πτυχές από σημαντικές εποχές της δουλειάς της.

Χριστίνα Μόραλη .... με τα τσαρούχια!

Στο χώρο της Γκαλερί Σκουφά που λειτουργεί στο ισόγειο του Ξενοδοχείου Ηλέκτρα Metropolis στην οδό Μητροπόλεως (το παλιό κτίριο του Υπουργείου Παιδείας), η ευφάνταστη κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη εκθέτει 'πτυχές'  από σημαντικές εποχές της δουλειάς της σε μια έκθεση υπό τον τίτλο "Χριστίνα Μόραλη... με τα τσαρούχια!". Νέες, βέβαια, δημιουργίες δουλεμένες με καινούργια όρεξη σε εξελιγμένες φόρμες συχνά και λίγο 'πειραγμένες'.  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου (19:30-21:30). Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 16 Νοεμβρίου.

 

‘Πρωταγωνιστής’ της έκθεσης είναι το τσαρούχι που έχει αναχθεί κι αυτό σε σήμα κατατεθέν της δουλειάς της εδώ και πολλά χρόνια όπως, παλαιότερα υπήρξε η δεκάρα, τα βιομηχανικά προϊόντα κατανάλωσης, τα μπισκότα Παπαδοπούλου, κ.ά. Δημιουργίες κεραμικές ή μεταλλικές που σφράγισαν με μεγάλη επιτυχία την εποχή που η καλλιτέχνης αφέθηκε να εμπνευστεί από τη δυναμική εικόνα της pop art.

 

Στο μικρό και ανθρώπινο αυτό χώρο στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στους τουρίστες και τους βιαστικούς ντόπιους που ανεβοκατεβαίνουν την Μητροπόλεως, η Χριστίνα Μόραλη έχει διαμορφώσει ουσιαστικά ένα σκηνικό από απαστράπτοντα τσαρούχια με φούντες πλούσιες σε φωτεινό κόκκινο αλλά και στο παραδοσιακό μαύρο χρώμα. Τα πλαισιώνει μαζί με banners και κεραμικές κατασκευές. Είναι άραγε τα τσαρούχια της προεδρικής φρουράς

 

Σίγουρα πάντως είναι το νέο ‘μοντελάκι’ της σειράς με τα τσαρούχια. Δίπλα τους κρύβονται εκπλήξεις, όπως οι τροφαντές γάμπες του Εύζωνα σε βάζο, από κατάλευκη πορσελάνη σαν την κάλτσα του. Υπάρχουν επίσης κανάτια με ΄πειραγμένη' φόρμα και ψιλόλιγνο λαιμό, καθώς και πιατέλες με έμπνευση από ελληνικά κεντήματα και ένα τραπέζι - δεκάρα. Και τέλος κεραμικές πετσέτες κρεμαστές, αντικείμενα που τα δουλεύει με τρόπο που ξεγελούν εξαφανίζοντας το βάρος του υλικού για να κυριαρχήσει η ελαφριά αίσθηση του υφάσματος. 

Η έκθεση δεν έχει θέμα, έχει άραγε όμως κοινή συνισταμένη το ‘διάλογο’ με την ελληνικότητα; Η ίδια η καλλιτέχνης απαντά ‘Ότι, ουσιαστικά είναι μια ‘συνομιλία’ αλλά με το υλικό σε διάφορες εκδοχές, που προέκυψε από πειραματισμούς σε φόρμες και αντικείμενα σε μια περίοδο ας πούμε ξεκούρασης από τις ανάγκες μιας έκθεσης εικαστικών δημιουργιών, από την υποχρέωση να αρθρώσω ένα σοβαρό λόγο για κάτι ‘σπουδαίο’. Ένα ευχάριστο ενδιάμεσο στάδιο που το μέλλον θα δείξει αν θα έχει συνέχεια. Δεν πρέπει να είμαστε πάντα σοβαροί στη ζωή και το 'παιχνίδι' ή το αστείο ή η σάτιρα τέλος, έχουν κι αυτά το χώρο τους’.   

Διαβάστε Επίσης

  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φεβρουάριος στο Σπίτι του Ελύτη με συναυλίες, ξεναγήσεις και ομιλίες

Ο δεύτερος μήνας του έτους φέρνει τρεις σημαντικές εκδηλώσεις, διαφορετικές μεταξύ τους, η μια εκ των οποίων είναι δωρεάν (με προκράτηση θέσης).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2026

Ο Κωνσταντίνος Σακελλαρίου μάς ταξιδεύει στη "Χώρα της Αμφιλογίας"

Ένας νέος καλλιτέχνης που δίνει στις σουρεαλιστικές φόρμες μια νέα προοπτική.

Φεβρουάριος με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής

ECHO Rising Stars, Μανώλης Μητσιάς, Άμλετ, ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού αλλά και samba με τους Quilombo μας περιμένουν στο πρόγραμμα αυτού του μήνα.

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση για το δημόσιο χώρο βρίσκει καταφύγιο στην Τοσίτσα 3

Το Dream State μεταμορφώνει το κτίριο σε έναν ζωντανό οργανισμό που αναπνέει, κοιμάται και ονειρεύεται - ανοιχτά, δημόσια, αδιάκοπα.

Φεβρουάριος στην Εθνική Πινακοθήκη με πολλές εκπλήξεις

Εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις περιμένουν τους επισκέπτες του μουσείου.

Λίγο έμεινε για να δεις αυτές τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Finissage για δύο εικαστικά πρότζεκτ που εγκαινιάστηκαν τον Νοέμβριο στο μουσείο.

Πώς θα σας φαινόταν να επισκεφτείτε δύο μουσεία της Αθήνας μέσα σε μια νύχτα;

Αν αγαπάτε τα μυστήρια, τότε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου σας περιμένει μια μοναδική εμπειρία στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Μουσείο Μαρία Κάλλας.