"Κυκλαδίτισσες": Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουν μία νέα αρχαιολογική έκθεση

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας.

Κυκλαδίτισσες Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων © Υπουργείο Πολιτισμού Φωτογραφία: Ανδρέας Σαντρουζάνος

Το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνουν την αρχαιολογική έκθεση με τίτλο "Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων", που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου, από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2025.

Η ίδια έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τoν Ιούνιο του 2025, όπου και θα μεταφερθεί αυτούσια. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη δράση του Μνημονίου  Συνεργασίας  που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2024 από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κυκλαδίτισσες Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Φωτογραφία: Paris Tavitian
Μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής, 2700 – 2400/2300 π.Χ. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ΝΓ0724

Η έκθεση "Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων" θα περιλαμβάνει περίπου 150 έργα, όλα δημιουργίες της τέχνης των Κυκλάδων που χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 17ο αι. και οι οποίες προέρχονται από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Παράλληλα, παρουσιάζονται επιλεγμένες κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Κυκλαδίτισσες Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων
© Υπουργείο Πολιτισμού Φωτογραφία: Ανδρέας Σαντρουζάνος
Μαρμάρινο άγαλμα Αρτέμιδος Ελαφηβόλου, Ύστερη Ελληνιστική εποχή. Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, Α00449

Τα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία του αρχιπελάγους μέσα από τη ματιά της νησιώτισσας. Παρουσιάζουν άγνωστους ρόλους των γυναικών μέσα στον χρόνο.  Αφηγούνται τις γυναικείες μεταβάσεις από τον ρόλο της θεότητας σε εκείνον της μητέρας και αντίστροφα, τη συμμετοχή της στα θρησκευτικά δρώμενα και τη δράση της στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική σφαίρα. Ανιχνεύουν τους περιορισμούς που διέπουν τις ιδιότητες των γυναικών στην κοινότητα αλλά και στιγμές από τη χειραφέτησή τους.

Σε μια εποχή όπου η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί τον σεβασμό στη σύγχρονη κοινωνία, την ελεύθερη επιλογή των ρόλων της και την αποδέσμευσή της από στερεότυπα που κυριαρχούν παρά τους αγώνες των προηγούμενων αιώνων, η έκθεση ανακαλεί στο σήμερα άγνωστες αφηγήσεις από τις Κυκλάδες που αναδεικνύουν την ιστορική διάσταση στην συγκρότηση της γυναικείας ταυτότητας από την προϊστορία μέχρι και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και οι Επιστημονικοί Διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας και Δρ Ιωάννης Φάππας, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Lost Things Found": Εκεί πάνε όσα χάσαμε ποτέ στην Αθήνα

Το Hyper Hypo παρουσιάζει τη νέα του εκδοτική δραστηριότητα, το βιβλίο του φωτογράφου Αντώνη Θεοδωρίδη, ο οποίος εξερεύνησε την υπαίθρια αγορά του Ελαιώνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

"Youths II": 13 καλλιτέχνες "μπαίνουν" στον σύγχρονο καπιταλιστικό κυβερνοχώρο

Το εικαστικό πρότζεκτ μελετά τη φράση του θεωρητικού Μαρκ Φίσερ "Κανείς δεν βαριέται, απλώς όλα είναι βαρετά".

Γιατί ασχολείται με τη δικτατορία η νέα γενιά;

Η δικτατορία των συνταγματαρχών της Ελλάδας και όχι μόνο μνημονεύεται με έναν ξεχωριστό, ενσώματο τρόπο από μια νέα γενιά που κάνει τις δικές της ανασκαφές στην ιστορία, πολύ διαφορετικές από τα εποπτικά αφιερώματα των θεσμών και του Τύπου.

Πώς θα μεταμορφώσει την Kunsthalle Bern στην Ελβετία ο Ibrahim Mahama;

Λίγο πριν επιστρέψει στο κοινό, η γκαλερί διερευνά ζητήματα αποικιοκρατίας με ένα δημόσιο γλυπτό.

"Αγριά": Η Μαρία Κόντη εξερευνά την πολιτιστική διάσταση της φροντίδας

Η δράση θα παρουσιαστεί σε χώρο τέχνης στην Κυψέλη.

Δημόσια τέχνη και συλλογική μνήμη: Πόσο μας αφορά το γλυπτό "Κρίση", δέκα χρόνια μετά;

Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες με αφορμή τη δεκαετή επέτειο του δημόσιου έργου τέχνης από τον γλύπτη Αναστάσιο Νυφαδόπουλο.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στον Ευριπίδη στην Κηφισιά

Η συγγραφέας του βιβλίου "Το μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη", όπου η μητρότητα γίνεται µια ριζοσπαστική υπόθεση ελευθερίας, θα μιλήσει με την Έλενα Μαρούτσου και τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.