"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

Poor Things

Με αφιερώματα στη μαρμαρογλυπτική και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, το Athens Photo Festival, και μια έκθεση με τα κοστούμια του "Poor Things" καλωσορίζει το Μουσείο Μπενάκη τον Ιούνιο.

Δείτε το πρόγραμμα εκθέσεων

"A Future for the past: Η μαρμαρογλυπτική συναντά το σύγχρονο design"

A Future for the past
© Antonis Theodoridis

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Εγκαίνια: Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 5 - 30 Ιουνίου 2024

Η έκθεση εστιάζει στη διάδοση και ενίσχυση της Τηνιακής Μαρμαρογλυπτικής μέσω του Σύγχρονου Design και πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος με τον ίδιο τίτλο, το οποίο, σε συνεργασία με το ατελιέ μαρμάρου on.entropy και υπό την επιμέλεια της Maria Cristina Didero, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό. 

Η μαρμαρογλυπτική στον ελλαδικό χώρο ενέχει ιστορική σημασία ως μια τέχνη που ασκείται αδιάκοπα για χιλιετίες και έχει συνυφανθεί με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Παράλληλα, αποτελεί ένα εν δυνάμει ερευνητικό πρόγραμμα μέσα στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω έκθεση-κιναισθητική γνώση, έτσι όπως αυτή η τέχνη της μαρμαρογλυπτικής μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση του νησιού και, κατ’ επέκταση, στη περίοδο εντατικής τουριστικοποίησης.

A Future for the past

Η παρουσίαση του "A Future for the Past" στο Μουσείο Μπενάκη –μετά από μια ανάλογη εγκατάσταση στο διεθνές "design hub" του Μιλάνου κι ενώ έπεται μια συνάντηση-γιορτή με ποικίλες δράσεις και εργαστήρια στην Τήνο– προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν τα εκθέματα από μάρμαρο της συλλογής νεότερου ελληνικού πολιτισμού του Μουσείου με δημιουργίες Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, οι οποίες με τη σειρά τους συνδιαλέγονται με ένα γλυπτικό αντικείμενο σύγχρονου design από μάρμαρο της Τήνου.

Πρόκειται για μια καινοφανή συνέργεια του τοπικού με το διεθνές και του παραδοσιακού με το σύγχρονο στο συγκεκριμένο πεδίο χειροτεχνικής εργασίας, συνέργεια που έχει ως στόχο να συμβάλλει στο μέλλον τόσο του σύγχρονου σχεδιασμού σε μάρμαρο όσο και της μαρμαρογλυπτικής παράδοσης, καθιστώντας την Τήνο αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτιστικού πλούτου.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 5.30 μ.μ., πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης  θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους:

  • Maria Cristina Didero, Επιμελήτρια & κριτικός design, Μιλάνο 
  • Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες
  • Ernesta del Cogliano, Ιδρύτρια πολιτιστικού θεσμού 5VIE Art & Design, Μιλάνο
  • Λεωνίδας Χαλεπάς, Διευθυντής της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής Τήνου
  • Jean Blancheart, Επιμελητής design και τέχνης, Mιλάνο

Επιμέλεια έκθεσης: Maria Cristina Didero

Athens Photo Festival: 24

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Ιουνίου, 8 μ.μ.
Διάρκεια: 7 Ιουνίου – 28 Ιουλίου 2024

To Athens Photo Festival θα αποτελέσει για ακόμα μια χρονιά τη μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα αποτελέσει μια μεγάλης έκτασης εκθεσιακή παραγωγή, η οποία θα αναπτυχθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, οπτικοακουστικό υλικό, εγκαταστάσεις και καλλιτεχνικές εκδόσεις. 

Εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και ένα σύνολο δράσεων θα συγκροτήσουν μια πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.

"Μύθοι και ιστορίες στο έργο του Γκίκα. Έργα από τη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη"

Μύθοι και ιστορίες στο έργο του Γκίκα

Δράμα, Σαντιρβάν
Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Ιουνίου 2024, 8 μ.μ.
Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 10 Νοεμβρίου 2024


Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας εμπνεύστηκε πολλά από τα θέματά του τόσο στη ζωγραφική του όσο και στη γλυπτική του από την ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα. Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από γλυπτά, ελαιογραφίες, σχέδια και χαρακτικά του καλλιτέχνη, ζωντανεύοντας τους μύθους και τις ιστορίες που σφράγισαν το έργο του, από την δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Αναπάντεχες συναντήσεις, γενναίοι άθλοι, εκδικητικοί θεοί, ανεκπλήρωτοι έρωτες, ζηλοτυπίες, κρυμμένα όντα, παρουσιάζονται σε τέσσερις ενότητες με θέμα: τους μυθικούς ήρωες, τη μυθολογία στο θέατρο, τους θεούς και τα στοιχειά της φύσης και τους μυθικούς εραστές. Όπως ο ίδιος αναφέρει: "Οι μύθοι είναι γεμάτοι από λυρισμό, ποίηση, φαντασία και ωραιότητα".  

Επιμέλεια: Ιωάννα Μωραΐτη, Σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα

"Poor Things. Τα Κοστούμια"

Poor Things

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Διάρκεια: 12 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου 2024


Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στο κοινό του Μουσείου Μπενάκη να απολαύσει δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της βραβευμένης με Oscar και βραβείο BAFTA ενδυματολόγου Holly Waddington για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Poor Things", έτσι όπως αυτά φορέθηκαν από τους Emma Stone (Bella Baxter), Willem Dafoe (Godwin Baxter), Mark Ruffalo (Duncan Wedderburn), Ramy Youssef (Max McCandles), Vicki Pepperdine (Mrs Prim), Kathryn Hunter (Swiney) και Jerrod Carmichael (Harry Astley).

Η έκθεση "Poor Things. Τα κοστούμια" στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει τα εξαιρετικά κοστούμια μιας πρόσφατης και πολυβραβευμένης διεθνούς ταινίας. 

Η έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στο Barbican Centre του Λονδίνου (2023).

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μουσείο Μπενάκη: Πώς ο Δημήτρης Πικιώνης σημάδεψε την ελληνική αρχιτεκτονική

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Έλληνα αρχιτέκτονα εγκαινιάζεται σήμερα (22/10).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/10/2025

"Ατμόσφαιρες στα πόδια μου": Προβολές για τη βιωσιμότητα της Γης στην Ταινιοθήκη

Βίντεο προτείνουν νέους τρόπους κατανόησης της σχέσης του ανθρώπου με τη γη.

Εικαστικοί αποκαλύπτουν όσα δεν βλέπουμε στα παρασκήνια μιας καλλιτεχνικής παραγωγής

Το "remnants of ongoing activity" προβάλλει επισφαλείς και συχνά αόρατες συνθήκες ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ.

Διάλεξε το επόμενο έκθεμα του Μουσείου Μαρία Κάλλας

Το μουσείο γιορτάζει δύο χρόνια λειτουργίας και καλεί το κοινό να συμβάλλει ενεργά στη μόνιμή του έκθεση.

6 μεγάλες ληστείες σε μουσεία πριν από εκείνη του Λούβρου

Η Μόνα Λίζα, η Κραυγή και άλλα έργα τέχνης που έχουν πέσει θύματα ληστείας ανά τα χρόνια.

Ποιά είναι η Laila Gohar που θα μαγειρεύει συνεχώς επί τρία 24ωρα φασόλια

Η γκαλερί ARCH μένει ανοιχτή για 72 ώρες και μας καλεί σε Table for One με καλεσμένη την αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια που χρησιμοποιεί το φαγητό ως μέσο έκφρασης.

Η έκθεση-υπερθέαμα για τον Βαν Γκογκ ανοίγει σήμερα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή

Το "Van Gogh: The Immersive Experience" είναι από τις εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.