Η σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις" αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του ζωγράφου και του έργου του

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Αυτοπροσωπογραφίες του Γιώργου Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ιδρύθηκε το 1979 ως ΝΠΔΔ του Δήμου Ζωγράφου χάρη στη δωρεά του Ηλία Γουναρόπουλου, ο οποίος πρόσφερε στον δήμο το σπίτι-εργαστήρι του πατέρα του Γιώργου Γουναρόπουλου, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων ζωγραφικής και προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη. Το 2023, οι εγγονές του ζωγράφου προέβησαν σε μία συμπληρωματική δωρεά, η οποία περιλαμβάνει έξι σπάνιες ελαιογραφίες, περισσότερα από 100 προσχέδια έργων της συλλογής, την αλληλογραφία του ζωγράφου με τη σύζυγό του Μαρίκα και άλλο αρχειακό υλικό. Η νέα δωρεά έδωσε νέα ώθηση στην έρευνα που αφορά τη ζωή και το έργο του Γιώργου Γουναρόπουλου. Το Μουσείο έχει οργανώσει και παρουσιάζει, από 9 Μαρτίου, μία σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις.​​​​​​" από διακεκριμένους ιστορικούς της τέχνης, συντηρητές και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θα αναδείξουν λιγότερο γνωστές πτυχές του ζωγράφου και του έργου του.

Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα της μελέτης του Εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και Μεθοδολογιών Διάγνωσης του ΠΑΔΑ, που πραγματοποιείται από το 2018 σε συνεργασία με το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Το πρόγραμμα θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στη μουσικό και συνθέτρια Μαρίκα Γουναροπούλου, που οργανώθηκε από το Μουσείο σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Το έργο της Μαρίκας Γουναροπούλου, άγνωστο μέχρι τώρα, συστήνεται στο κοινό με μία διάλεξη και με μία μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν έργα της για πιάνο και φωνή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 9 Μαρτίου με τη διάλεξη "Αυτοπροσωπογραφίες του Γιώργου Γουναρόπουλου" από τη Δώρα Μαρκάτου, αφυπ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι διαλέξεις του κύκλου θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί 11 π.μ.-12 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά εννέα διαλέξεις και θα διαρκέσει από 9 Μαρτίου έως 1 Ιουνίου 2024.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.