Η σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις" αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του ζωγράφου και του έργου του

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Αυτοπροσωπογραφίες του Γιώργου Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ιδρύθηκε το 1979 ως ΝΠΔΔ του Δήμου Ζωγράφου χάρη στη δωρεά του Ηλία Γουναρόπουλου, ο οποίος πρόσφερε στον δήμο το σπίτι-εργαστήρι του πατέρα του Γιώργου Γουναρόπουλου, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων ζωγραφικής και προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη. Το 2023, οι εγγονές του ζωγράφου προέβησαν σε μία συμπληρωματική δωρεά, η οποία περιλαμβάνει έξι σπάνιες ελαιογραφίες, περισσότερα από 100 προσχέδια έργων της συλλογής, την αλληλογραφία του ζωγράφου με τη σύζυγό του Μαρίκα και άλλο αρχειακό υλικό. Η νέα δωρεά έδωσε νέα ώθηση στην έρευνα που αφορά τη ζωή και το έργο του Γιώργου Γουναρόπουλου. Το Μουσείο έχει οργανώσει και παρουσιάζει, από 9 Μαρτίου, μία σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις.​​​​​​" από διακεκριμένους ιστορικούς της τέχνης, συντηρητές και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θα αναδείξουν λιγότερο γνωστές πτυχές του ζωγράφου και του έργου του.

Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα της μελέτης του Εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και Μεθοδολογιών Διάγνωσης του ΠΑΔΑ, που πραγματοποιείται από το 2018 σε συνεργασία με το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Το πρόγραμμα θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στη μουσικό και συνθέτρια Μαρίκα Γουναροπούλου, που οργανώθηκε από το Μουσείο σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Το έργο της Μαρίκας Γουναροπούλου, άγνωστο μέχρι τώρα, συστήνεται στο κοινό με μία διάλεξη και με μία μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν έργα της για πιάνο και φωνή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 9 Μαρτίου με τη διάλεξη "Αυτοπροσωπογραφίες του Γιώργου Γουναρόπουλου" από τη Δώρα Μαρκάτου, αφυπ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι διαλέξεις του κύκλου θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί 11 π.μ.-12 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά εννέα διαλέξεις και θα διαρκέσει από 9 Μαρτίου έως 1 Ιουνίου 2024.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.