"Space for Marine Species": Μια έκθεση για την ισότητα και τη συστηματική περιβαλλοντική καταστροφή

Η έκθεση στο Hyper Hypo παρουσιάζεται παράλληλα με το βιβλίο βιβλίου «Futuring Waters: A Speculative Manifesto for and from the Waters of Elefsina» της Τζένης Μαρκέτου.

Futuring Waters Τζένη Μαρκέτου «The Hatchery», 2022

Στις 15/2, το Hyper Hypo φιλοξενεί την πρώτη αθηναϊκή παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου "Futuring Waters: A Speculative Manifesto for and from the Waters of Elefsina" από την καλλιτέχνη, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό παραγωγό και συγγραφέα με βάση τη Νέα Υόρκη, Τζένη Μαρκέτου. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, θα γίνει συζήτηση με θέματα από το βιβλίο, με ένα σύνολο καλεσμένων που συνέβαλαν στην έρευνά της. Οι καλεσμένες της περιλαμβάνουν τις Julie Ward, Νάντια Αργυροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου και Ηρακλεία Πέππα.

Futuring Waters Τζένη Μαρκέτου

Παράλληλα με την εκδήλωση, η έκθεση με τίτλο "Space for Marine Species" θα παρουσιάσει βίντεο για το "The Hatchery Project" με δύο γλυπτικές δημιουργίες από κελύφη στρειδιών, ένα υλικό που η Μαρκέτου χρησιμοποιεί εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική γνώση και τις παραδόσεις αυτόχθονων παραθαλάσσιων κάτοικων απ’ όλη τη γη. Επιπλέον, η έκθεση θα περιλαμβάνει δύο ελεύθερα κρεμασμένα λάβαρα από ανακυκλωμένο υλικό τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα στο project space του Hyper Hypo.

Futuring Waters Τζένη Μαρκέτου

Το "Futuring Waters: A Speculative Manifesto from and for the Waters of Eleusina" είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής πορείας από ιδέες, αξίες και πεποιθήσεις σε καιρούς συστηματικής περιβαλλοντικής καταστροφής, τεράστιων καταιγίδων, της καταστροφής κάθε μορφής ζωής, της ανισότητας και της βίας. Παρέχει στους αναγνώστες εξαιρετικές εμπειρίες για να ξεπεράσουν προσωρινά το διαχωρισμό ανθρώπου/μη ανθρώπου και να βυθιστούν σε μια σχέση αμοιβαίας ανήκειας. Το βιβλίο προβάλλει την καλλιτεχνική πρακτική της Μαρκέτου στη διαμόρφωση της συλλογικής ευαισθητοποίησης, τη διατήρηση της ταυτότητας και της περιβαλλοντικής μνήμης μέσω των τεχνών, της κοινωνικής δράσης και της παραγωγής γνώσης ως καλλιτεχνικές πρακτικές. Επίσης, αφορά το δυναμικό της τέχνης ως επίδραστική δύναμη στα είδη των κόσμων που θέλουμε να ζούμε. 

Futuring Waters Τζένη Μαρκέτου

Η Τζένη Μαρκέτου συγκεντρώνει φωνές διεθνών καλλιτεχνών, επιμελητών, φιλοσόφων, επιστημόνων, περιβαλλοντικών ακτιβιστών, ποιητών, αρχιτεκτόνων και υποβρυχίων αρχαιολόγων όπως τους Νικόλας Αναστασόπουλος, Έβα Ανδρονικίδου, Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου, Αριάνα Καλλιγά, Ευάγγελος Κατσανεβάκης, Αρετή Μίζα, Ελένη Ρήγα, Δρ. Μιχάλης Ι. Σκούλλος, Angela YT Chan, Denis Maksimov, Joulia Strauss, Blanca de la Torre και τους πολίτες της Ελευσίνας.

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού έργου "Mystery 42, Futuring Waters" της Μαρκέτου, το οποίο έγινε για λογαριασμό του θεσμού Ελευσίνα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

Διαβάστε Επίσης

Η Τζένη Μαρκέτου είναι Ελληνίδα καλλιτέχνιda με πολλαπλές ειδικότητες και συγγραφέας, με έδρα τη Νέα Υόρκη. H πρακτική της επικεντρώνεται στην τέχνη ως μέσο με το οποίο μπορούν να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες ανθρωποκεντρικές πραγματικοτήτες. Είναι καθηγήτρια στον τομέα της Τέχνης των Μέσων και της Κοινωνικής Έρευνας στο The New School της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή για την ανάπτυξη εκτεταμένων, συχνά μεγάλης κλίμακας δημόσιων γλυπτών, στα οποία μετατρέπει συσσωρεύσεις απορριμμάτων και ζωντανού υλικού σε ισχυρά οικοσυστήματα που αυτή ονομάζει "Υγρές Συναθροίσεις". Αυτά έχουν προκύψει κατά το residency της Μαρκέτου στα The Billion Oyster Project, The Harbour School και Τhe Swale Lab στο Governors Island της Νέας Υόρκης. Αυτές οι πλατφόρμες αντιπροσωπεύουν ένα ρεύμα σκέψης που απομακρύνεται από την ανθρωποκεντρική οπτική γωνία, με την οποία η ανθρωπότητα έρχεται να κατανοήσει τη θέση της σε μια μοναδική πραγματικότητα, όπου κάθε είδος και υδρογειογραφικό σώμα έχει τα δικά του νομικά δικαιώματα. Η πρακτική της αποτελείται από εγκαταστάσεις, βίντεο, δημόσια τέχνη, σχέσεις δομών και πολιτικές συλλογικής οικειότητας και παραγωγής γνώσης. Η Μαρκέτου χαρακτηρίζεται από την ενεργή συμμετοχής της στις δημιουργίες της, ώστε αυτές να γίνονται καταλύτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν κοινωνικές και οικολογικές προκλήσεις και περιβαλλοντική δραση.

Η δουλειά της Μαρκέτου έχει δημοσιευθει σε περιοδικά και εφημερίδες όπως τα Artforum, Art News, The New York Times, New York Magazine, Art e Critica, El Pais, ο Metropolis Magazine, New Yorker και Art21. 

Διαβάστε Επίσης

Η Νάντια Αργυροπούλου είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και συγγραφέας κειμένων για την τέχνη. Εργάζεται με έδρα την Αθήνα για εκθέσεις, εκδόσεις, διαμεσικές και διαθεματικές δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η Δήμητρα Ιωάννου πειραματίζεται με αφηγηματικές ή αντιαφηγηματικές μορφές σε διάφορα μέσα (γλώσσα, φωτογραφία, εκδόσεις). (Video)ποιήματα και φωτογραφίες της έχουν εκτεθεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα.

Η Julie Ward είναι ακτιβίστρια (συγγραφέας/ποιήτρια) και πρώην ευρωβουλευτής (2014-20). Υπηρέτησε στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τελευταία ως Αντιπρόεδρος). Η Julie είναι μέλος πολλών συμβουλίων, όπως το Culture Action Europe και το Festival of Thrift, το νούμερο ένα φεστιβάλ βιωσιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Τζούλι εργάζεται στο πλέγμα του πολιτισμού, του κλίματος και της ευημερίας.

Η Ηράκλεια Πέππα γεννημένη στην Αθήνα ζει στην Ελευσίνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο Lomonosov Moscow, όπου το 1989 έλαβε τον τίτλο της Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών. Από το 2003 ασχολείται ενεργά με θέματα περιβάλλοντος, οικολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εγκαίνια: 15/2 (8 μ.μ.)

Info: Hyper Hypo | 15-27/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".