"Τα Χρειώδη": Ένα εικαστικό οδοιπορικό από τις απαρχές του πολιτισμού έως τον παρόντα χρόνο

Η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου, συντελεστές της εικαστικής ομάδας Ξύλινος Ιππέας, διατυπώνουν με την επιτόπια αυτή δημιουργία τους μια βαθιά κατάφαση στη δημιουργική δύναμη και το σθένος του ανθρώπου.

Τα Χρειώδη

Έκθεση της ομάδας Ξύλινος Ιππέας με τίτλο "Τα Χρειώδη" θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη "Ντίνος Κατσαφάνας" από τις 12 έως τις 21 Ιανουαρίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. Η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου, συντελεστές της εικαστικής ομάδας Ξύλινος Ιππέας, διατυπώνουν με την επιτόπια αυτή δημιουργία τους μια βαθιά κατάφαση στη δημιουργική δύναμη και το σθένος του ανθρώπου.

Επίκεντρο του στοχασμού των καλλιτεχνών είναι η ουσιοκρατική τάση του ανθρώπου να επιβιώνει αγωνιζόμενος απέναντι στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και να επαναπροσδιορίζει διαρκώς τις υλικές και πνευματικές παραμέτρους του βίου του. Την έκθεση επιμελήθηκε η Μαρία Πούλου, ιστορικός της τέχνης και υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.

Τα Χρειώδη

Το ζωγραφικό σύνολο που θα παρουσιαστεί στο κοινό πραγματοποιήθηκε in situ, ειδικά για τον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Ρέντη. Με το έργο τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες αναδεικνύουν την εγγενή τάση του ανθρώπου για αναζήτηση, αναπροσαρμογή και ερμηνεία του κόσμου. Ως σύμβολα της διαδικασίας επιλέγουν αντικείμενα οικουμενικής εμβέλειας που δημιουργήθηκαν από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα: εργαλεία, όπλα, χρηστικά και τελετουργικά αντικείμενα, μηχανικές κατασκευές, επιστημονικά όργανα. Οι επιλεγμένες κατακτήσεις, "Τα Χρειώδη", κατά την ευφυή μετωνυμία του τίτλου της έκθεσης, σηματοδοτούν θεμελιώδεις σταθμούς του πολιτισμού και παράλληλα πραγματεύονται μια διαχρονική συνθήκη της ιστορίας του ανθρώπου, εκείνη της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών.

Τα Χρειώδη

Εγκαίνια: 12/1 (8 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη "Ντίνος Κατσαφάνας" | 12-21/1 | Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Πεμ.: 10 π.μ.-2 μ.μ., Παρ.: 5-8 μ.μ., Σαβ. 20/1 & Κυρ. 21/1: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.