"Κάτω από τον ίδιο ουρανό": Οι επιπτώσεις του πολέμου και η αλληλεγγύη των λαών σε μια ομαδική έκθεση

Το εγχείρημα της καλλιτεχνικής κολεκτίβας FireArt κάνει την τελευταία στάση του στην Αθήνα.

Κάτω από τον ίδιο ουρανό Ömer Koçağ

Το T.A.F. / the art foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Κάτω από τον ίδιο ουρανό" της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt art collective, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024. Πρόκειται για μια συνεργασία 75 καλλιτεχνών από χώρες της ευρύτερης περιοχής και έχει ως θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών.

Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούλιο του 2022 με έργα Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών και με τον τίτλο "Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα". Παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ναζίμ Χικμέτ στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη (Πολιτιστικό Κέντρο Ισλαχανέ), στην Κομοτηνή (Δημοτική Πινακοθήκη), στη Φλώρινα (Εύξεινος Λέσχη) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μέσα από τα έργα οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να προβληματίσουν το κοινό πάνω στις αιτίες των πολέμων, να αναδείξουν τις συνέπειες, να δείξουν πως οι λαοί των δύο γειτονικών χωρών υποφέρουν από τις ίδιες αιτίες και να καλέσουν το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει.

Κάτω από τον ίδιο ουρανό
Ebru Yusuf

Στη συνέχεια, η κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων έκανε επιτακτική την ανάγκη να πλατύνει η συνεργασία. Σήμερα οι λαοί της περιοχής ζουν τις επιπτώσεις του πολέμου στο πεδίο της οικονομίας, έρχονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και την εξαθλίωση. Από την άλλη, εθνικιστικές τάσεις υποδαυλίζονται ώστε οι λαοί να δεχτούν με μεγαλύτερη ευκολία ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου, και στο μεταξύ να ανέχονται αγόγγυστα την εκμετάλλευση. Έτσι, η καλλιτεχνική ομάδα FireArt αποφάσισε να τονίσει αυτά που ενώνουν τους λαούς. Τις κοινές πίκρες και τα κοινά βάσανα, τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες των λαών.

Κάτω από τον ίδιο ουρανό
Hernandez Castillo

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία, την Τσεχία και το Μεξικό και προστέθηκαν στην κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Χρίστο Τσόκεφ στο Γκάμπροβο, συνέχισε το ταξίδι της στο Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο της Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία και φτάνει στον τελευταίο σταθμό της στο T.A.F στην Αθήνα, όπου θα κλείσει πανηγυρικά.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. με την παρουσίαση της διαδραστικής performance "Το κουτί", η οποία πραγματεύεται τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sergei Adreevski, Enrico Bani, Ευπραξία Μπανταζού, Safiye Başa, Σάββας Μπερμπερίδης, Seda Boy, Miroslava Cvetkovikj, Ilker Danailov, Vesna Drnovšek, Momchil Enchev, Fotokolekt (Photography Collective), Črtomir Frelih, Νίκος Γκαλαζούδης, Evgenios Galkin, Svetoslava Georgiev, Paolo Gidoni, Jasmina Glavinche, Vlado Goreski, Víctor Hernández, Galabin Hristov, Stoyan Ilev, Ekaterina Ivanova, Nikolina Janofska, Andrej Jemec, Jordan Jordanov, Διονύσης Καλαμαράς, Αναστασία Καλτσή, Αγγελική Καραγιάννη, Deyan Karagogov, Levent Karaoğlu, Christo Kerni, Γιώργος Κιτσούκης, Ömer Koçağ, Alja Košar, Svetoslav Kosev, Χρύσα Κοφινά, Andrianna Koumentakou, Nina Koželj, Νεφέλη Κυριακού, Ελπίδα Λαιλακίδου, Peter Lazarov, Adrian Lis, Αναστασία Μέγκα, Αριάννα Μείνη, Victoria Gergova Mihailova, Daniela Morariu, Dominika Morariu, Ivо Mršnik, Janko Orač, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Spartak Paskalevsky, Ovidiu Petca, Ιωάννης Προίος, Gergana Vladimirova Rahneva,  Rumen Raikov, Zora Stančič, Αγνή Στεφάνου, Marija Svetieva Ergas, Dragancho Tanevski, Caterina Tdeschini, Marina Teofilova, Tereza Tomanova, Charalambos Toumbekis, Markos Traitorakis, Galina Tsvetkova, Franko Vecchiet, Denitsa Yaneva, Ebru Yusuf, Mojca Zlokarnik, Atanas Dimitrov Totlyakov, Veselin Simeonov

Info: T.A.F. / The art foundation | 4-21/1 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 3-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

T.A.F. / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.