Η επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη διευθύντρια της Kunsthalle Bern στην Ελβετία

Η ιδρύτρια του State of Concept Athens αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Kunsthalle Bern φιλοδοξώντας να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που εμπνέεται από την οικολογική θεωρία.

Ηλιάνα Φωκιανάκη © Panos Davios, 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Kunsthalle Bern ανακοινώνει την Ηλιάνα Φωκιανάκη ως τη νέα διευθύντρια του μουσείου με έδρα τη Βέρνη της Ελβετίας. Η Φωκιανάκη, με πολύχρονη εμπειρία ως επιμελήτρια, συγγραφέας, θεωρητικός και ιδρύτρια του State of Concept, του ανεξάρτητου ιδρύματος τέχνης στην Αθήνα, θα ξεκινήσει τη θητεία της την άνοιξη του 2024 αντικαθιστώντας την Kabelo Malatsie.

Η Ηλιάνα Φωκιανάκη δήλωσε "ενθουσιασμένη που επιλέχθηκα να ηγούμαι της Kunsthalle Bern και να οραματιστώ τον ρόλο της στην προώθηση αλλαγών γύρω από το τι σημαίνει "θεσμός" στις σύγχρονες οικολογικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις που βιώνει η κοινωνία μας"

Η επιτροπή επιλογής εντυπωσιάστηκε από την επιμελητική τεχνογνωσία της Φωκιανάκη και την αυτο-στοχαστική, πολυεπιστημονική προσέγγισή της στη σύγχρονη καλλιτεχνική και επιμελητική πρακτική και λόγο. Η πρότασή της για ένα πολυετές πρόγραμμα που εμπνέεται από την οικολογική θεωρία, με την ενεργή συμμετοχή καλλιτεχνών, των συνεργατών της γκαλερί, του ευρύτερου κοινού, διάφορων ενδιαφερόμενων κατοίκων και κοινοτήτων στην πόλη της Βέρνης και όχι μόνο, ήταν η πιο κατάλληλη. Η επιτροπή επίσης δήλωσε ότι η Ηλιάνα Φωκιανάκη "έχει την πρακτική εμπειρία, το δίκτυο και την κριτική επίγνωση για να φέρει μια επιμελητική και διαχειριστική προσέγγιση στην Kunsthalle Bern, η οποία ενημερώνεται και τρέφεται από τη μακροχρόνια πρακτική της, τη δέσμευση και το οργανωτικό της έργο".

Διαβάστε Επίσης

Η iLiana Φωκιανάκη είναι επιμελήτρια, θεωρητικός και εκπαιδευτικός. Έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ομαδικών και ατομικών εκθέσεων και ερευνητικών έργων σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ως διευθύντρια του State of Concept, συνέβαλε στη διαμόρφωση του τοπίου της καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας, φέρνοντας στην πόλη εκθέσεις καλλιτεχνών όπως οι Forensic Architecture, Kader Attia, Kapwani Kiwanga, Trinh T. Minh-ha, Laure Prouvost, Sanja Iveković κ.α. Είναι η ιδρύτρια της ερευνητικής πλατφόρμας "The Bureau of Care" (2020) που ασχολείται με θέματα γύρω από την πολιτική και την ηθική της φροντίδας. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις για διεθνή ιδρύματα όπως το Museo Reina Sofia Madrid, το e-flux New York, το Kunstinstituut Melly κ.α. και έχει παρουσιάσει δημόσια προγράμματα για το Vera List Center for Art and Politics New York a.o. Έχει διδάξει σε ακαδημίες, ανεξάρτητους χώρους, μουσεία και ιδρύματα παγκοσμίως και δημοσιεύει τακτικά σε περιοδικά όπως το e-flux και το Frieze.

Η θητεία της Φωκιανάκη ακολουθεί εκείνη της Kabelo Malatsie. Η επιμελητική πρακτική της Malatsie αμφισβήτησε τη σταθερότητα των ιεραρχικών και έγκυρων προσεγγίσεων στην καλλιτεχνική και θεσμική πρακτική, προσκαλώντας μια σειρά καλλιτεχνικών επαγγελματιών να δημιουργήσουν κινούμενες βιωματικές και χωρικές εγκαταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η Malatsie αμφισβήτησε τις ιστορικές και σύγχρονες έννοιες της τέχνης και διοργάνωσε καλλιτεχνικά πρότζεκτ ως σταθερές κατηγορίες, μέσω μιας σειράς ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στις οποίες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ivana Franke, Rahima Gambo, Simnikiwe Buhlungu, Lantian Xie, Jackie Karuti, Nolan. Oswald Dennis, Tabita Rezaire και Bogosi Sekhukhuni. Συγκεκριμένα, το επιμελητικό ερευνητικό έργο με τίτλο "7 Winds" διεξήχθη παράλληλα με τις ατομικές εκθέσεις για δεκατέσσερις μήνες, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων, έργων ήχου και ερμηνείας που επιμελήθηκαν οι Malatsie, Julia Künzi και Camilla Paolino.

Η τελευταία έκθεση της Malatsie στην Kunsthalle Bern θα ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το "Displaced: Portraits & Landscapes" δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

Καλλιτέχνιδες από τη Βαλτική ασχολούνται με τα φαντάσματα της οικολογικής καταστροφής

Το State of Concept παρουσιάζει το ομαδικό πρότζεκτ "Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος", καθώς και την ατομική έκθεση μιας Ιρανής δημιουργού.

20ή ΔΕΒΘ: Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές του 3ου Βραβείου Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου

Το Βραβείο έλαβε ο δημιουργός Ορέστης Μαυρουδής για το σχεδιασμό του βιβλίου "GÜNTHER KAUFMANN, Polis Peslikas" και ο δημιουργός Βασίλης Κουτσογιάννης για το βιβλίο "Η ώρα του Ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί".

Μουσείο Μπενάκη και Fougaro Artcenter τιμούν τον Γιάννη Παππά

Μια έκθεση αφιερωμένη στον σπουδαίο γλύπτη θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου στο Ναύπλιο.

Τι ετοιμάζει το ΕΑΜ για τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έντονα πάθη και ακραία αισθήματα στο νέο βιβλίο της Αγγέλας Καστρινάκη

Το βιβλίο "Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Penny Siopis: "Η εννοιολογική τέχνη δεν είναι απαραίτητα διδακτική"

Με αφορμή τη νέα αναδρομική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, συζητήσαμε με την καταξιωμένη δημιουργό για πολιτική και τέχνη, τον πειραματισμό της με διαφορετικά εικαστικά μέσα και τη διαρκή επιθυμία του θεατή να φτιάχνει ιστορίες.