Όλα όσα ανακαλύψαμε στη μεγάλη διαστημική έκθεση "Life in Space"

Περιηγηθήκαμε στην εντυπωσιακή έκθεση στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή που αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, ξεκινώντας από πρωτοπόρους επιστήμονες και καταλήγοντας στις σύγχρονες διαστημικές αποστολές.

Life in space

Λίγο έμεινε για να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό τη μεγαλύτερη έκθεση για το Διάστημα που, μετά από πολλά ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάνει στάση επιτέλους στην Ελλάδα. Το "Life in Space" εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19/10 στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή και ξετυλίγει τη συναρπαστική ιστορία κατάκτησης του Διαστήματος από τον άνθρωπο, προσφέροντας παράλληλα ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον που μας "απογειώνει" 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Ιστορικά αντικείμενα και διαδραστικά εκθέματα δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της επιστήμης και του διαστήματος, ακόμα και όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με αυτό. Αρκετά από τα εκθέματα είναι δανεισμένα από το Κέντρο Επισκεπτών της NASA, όπως οι διάφορες στολές που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στις αποστολές τους, ενώ πιστά αντίγραφα πυραύλων και διαστημικών σκαφών έχουν κατασκευαστεί σε μικρότερη κλίμακα για χάρη της έκθεσης.

Life in space

Το "Life in Space" είναι σχεδιασμένο για όλες τις ηλικίες, όμως οι διοργανωτές του τόνισαν ότι δίνεται έμφαση στα παιδιά, καθώς αυτά είναι "οι μελλοντικοί επιστήμονες, αστροναύτες και μελετητές" τόνισε η Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού,  Δρ. αστροφυσικής και σύμβουλος επικοινωνίας της επιστήμης, η οποία βοήθησε στο στήσιμο της έκθεσης. 

Το ταξίδι ξεκινά από έναν σκοτεινό λαβύρινθο, με πρώτη στάση το "κανόνι" του Ιούλιου Βερν, μια αναπαράσταση της διαστημικής κάψουλας που ο συγγραφέας αναφέρει στο βιβλίο του "Από τη Γη στη Σελήνη". Το έργο του Βερν επηρέασε πολλούς πρώιμους επιστήμονες πυραύλων και, μάλιστα, το διαστημικό ταξίδι που περιγράφει στο βιβλίο του μοιάζει αρκετά με τις δραστηριότητες του προγράμματος Apollo της NASA, παρά το γεγονός ότι η ιστορία γράφτηκε σχεδόν εκατό χρόνια πριν την πρώτη επαφή του ανθρώπου με τη Σελήνη.

LIFE IN SPACE

Συνεχίζουμε την περιήγηση με μερικούς από τους πρωτοπόρους της αστροναυτικής επιστήμης, των οποίων μελέτες κοσμούνται σε ειδικές προθήκες, και πιο κάτω συναντάμε το μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Δρ. Βέρνερ Φον Μπράουν. Ξεκινώντας από το πρώτο του τηλεσκόπιο που απέκτησε σε μικρή ηλικία και φτάνοντας μέχρι τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα του πυραυλικού επιστήμονα, η έκθεση μάς συστήνει τον "πατέρα των διαστημικών ταξιδιών" και τα σχέδιά του που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η εξερεύνηση του διαστήματος.

Life in space

Αν και η όλη ιδέα για το "Life in Space" ξεκίνησε από μια επίσκεψη του εμπνευστή του Giorgio Hereleb στο Αμερικανικό Κέντρο Διαστήματος και Πυραύλων των ΗΠΑ, το 2012, η έκθεση δεν επικεντρώνεται μόνο στα επιτεύγματα των Αμερικανών, αλλά παρουσιάζει τη συνολική ιστορία της πορείας του ανθρώπου προς το Διάστημα. Έτσι, ανακαλύπτουμε ότι η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο πάνω από την επιφάνεια της Γης ήταν χάρη στους Σοβιετικούς: τον Οκτώβριο του 1957 εκτόξευσαν τον πρώτο διαστημικό δορυφόρο, τον "Sputnik", ο οποίος έδωσε στους επιστήμονες νέα στοιχεία και μάλιστα βοήθησε στην ανάπτυξη της αμερικανικής διαστημικής τεχνολογίας, αφού οι Η.Π.Α. παρακινήθηκαν να προχωρήσουν τις μελέτες τους ώστε να συμβαδίσουν με τους Σοβιετικούς.

Life in space

Ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν δε θα μπορούσε να λείπει από την έκθεση, αφού μιλάμε για τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο Διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 12 Απριλίου του 1961. Περιπλανώμενοι στα εκθέματα του "Life in Space", βλέπουμε πολλά από τα διαστημικά σκάφη που υπήρξαν κομβικά για την εξερεύνηση του διαστήματος: το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο Mercury που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, αλλά και το διαστημόπλοιο Vostok 1, το όχημα που μετέφερε τον Γιούρι Γκαγκάριν στο Διάστημα, 25 ημέρες πριν από την πρώτη υποτροχιακή πτήση των Η.Π.Α. Ανάμεσα στα εκθέματα βλέπουμε επίσης μια σφραγισμένη καμπίνα του Sputnik 2 που φιλοξενούσε τη Λάικα, ένα σκύλο που συμμετείχε στη δεύτερη επιτυχημένη διαστημική πτήση. Ανεβαίνοντας στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, βλέπουμε σε μικρή κλίμακα αντίγραφο του περιβόητου Saturn V: ο πύραυλος βασίστηκε σε σχέδια του Βέρνερ Φον Μπράουν για χάρη του σεληνιακού προγράμματος Apollo.

Life in space

Αυτό που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι το δείγμα σεληνιακού μετεωρίτη στον δεύτερο όροφο του Ολυμπιακού Κέντρου. Αν και οι αστροναύτες του Apollo έφεραν πίσω στη Γη πολλά δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων, το συγκεκριμένο, που οι επισκέπτες μπορούν μάλιστα να αγγίξουν, συλλέχθηκε από το βορειοδυτικό τμήμα της Ερήμου Σαχάρα.

Life in space

Το ταξίδι στη διαστημική ιστορία είναι σχετικά σύντομο και δεν αργούμε πολύ να φτάσουμε στον 21ο αιώνα, όπου αντικρίζουμε τις σύγχρονες στολές που φορούν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, ενώ εξερευνούν το Διάστημα, ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούν για να κοιμηθούν μέσα στα διαστημόπλοια. Τεχνολογικός εξοπλισμός, διαστημικά τρόφιμα της NASA και διάφορες ιστορικές καταγραφές διαστημικών επιτευγμάτων ολοκληρώνουν το πρώτο μέρος του "Life in Space", με τελική στάση τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που εκτίθεται σε κλίμακα 1:200. 

Μην ξεχάσετε να περάσετε από την έκθεση Αστροφωτογραφίας που παρουσιάζεται στον δεύτερο όροφο, μετά τα ιστορικά εκθέματα. Τα έργα πάνω από 45 Έλληνων αστροφωτογράφων και κυνηγών εκλείψεων καταγράφουν αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα και επίγεια νυχτερινά τοπία.

life in space

Θα προτείναμε να αφήσετε για το τέλος τον διαδραστικό χώρο που έχει στηθεί στον Ολυμπιακό Κέντρο, αφού ορισμένα από τα εκθέματα είναι… για πιο γερά στομάχια. Πέρα από τα διαστημικά λεωφορεία και τους θαλάμους που αναπαριστούν το πιλοτήριο ενός διαστημικού σκάφους, το πιο διασκεδαστικό -τουλάχιστον για τους πιο θαρραλέους- έκθεμα του Space Camp είναι ο προσομοιωτής "The Five Degrees of Freedom". Το μηχάνημα δημιουργεί την αίσθηση έλλειψης βαρύτητας στο Διάστημα και, αν αντέχετε την ταχύτητα με την οποία κινείται, θυμίζει κάπως έκθεμα λούνα παρκ.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, 1-9 μ.μ. Αγορά εισιτηρίων μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Life in Space

  • Αφιερώματα

Η έκθεση «Life in Space» προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Μοναδικές κατασκευές, ιστορικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους και θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα. Περισσότερα από 50 μοναδικά εκθέματα θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Αυθεντικά αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, μας οδηγούν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".