"Life in Space": Έτοιμοι για το πιο συναρπαστικό ταξίδι στο Διάστημα;

Η άκρως επιτυχημένη διεθνής έκθεση «Life in space» ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και ακραία περιβάλλοντα που έχει καταφέρει να εξερευνήσει ο άνθρωπος. Προσδεθείτε και ετοιμαστείτε να ζήσετε μια μοναδική διαστημική περιπέτεια, βλέποντας από κοντά αυθεντικά ιστορικά εκθέματα και μαθαίνοντας τα πάντα για τη ζωή στο Διάστημα.

έκθεση Life in space Ζωή στο διάστημα

Η μεγαλύτερη έκθεση για το Διάστημα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνδυάζοντας γνώση και ψυχαγωγία για να μας διηγηθεί την ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος από τον άνθρωπο, να μας εξηγήσει τη σημασία της και να μας μάθει ένα σωρό συναρπαστικά facts για τη ζωή των αστροναυτών.

Διαβάστε Επίσης

Η επιτυχημένη διαδραστική έκθεση "Life in Space" ("Η Ζωή στο Διάστημα"), που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες, κάνει επιτέλους στάση στην Αθήνα. Το "Life in Space" ανοίγει επισήμως τις πόρτες του στο ελληνικό κοινό την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή (στάση μετρό Κατεχάκη), σε μια συμπαραγωγή του Marshall Space Flight Center της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), του U.S. Space & Rocket Center και του Space Camp του και του Ιταλικού Διαστημικού Οργανισμού (ASI).

έκθεση Life in space Ζωή στο διάστημα
Πιστά αντίγραφα πυραύλων ανάμεσα στα εκθέματα που θα δούμε στο Ολυμπιακό Κέντρο.

Μάθε πώς είναι η "Ζωή στο Διάστημα"

Δέστε λοιπόν τις ζώνες ασφαλείας σας και ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα μοναδικό διαστημικό ταξίδι, μέσα από τα πενήντα μοναδικά εκθέματα που θα φιλοξενούνται στους χώρους του Ολυμπιακού Κέντρου, έως τις 14 Ιανουαρίου 2024. Στα 1.500 τ.μ. της έκθεσης, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πώς κατασκευάστηκε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσει και να επιβιώσει ο άνθρωπος στο Διάστημα, αλλά θα δουν επίσης από κοντά αυθεντικά αντικείμενα, όπως διαστημικές στολές, αναμνηστικά από αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών και δορυφόρων. Αν και λίγοι έχουν την τύχη να πουν ότι βρέθηκαν στο Διάστημα, η έκθεση προσπαθεί να μας δώσει μια μικρή γεύση από τη ζωή εκεί, αφού ανάμεσα στα ξεχωριστά αντικείμενα που κοσμούν το Ολυμπιακό Κέντρο είναι κι ένα αυθεντικό κομμάτι βράχου από τη σελήνη.

έκθεση Life in space Ζωή στο διάστημα
Μοναδικά αυθεντικά αντικείμενα κοσμούν το "Life in Space".

Ένα ακόμη highlight της έκθεσης είναι η παρουσίαση του έργου του μηχανικού Wernher Von Braun, πρωτοπόρου της πυραυλικής και διαστημικής τεχνολογίας, αλλά και οι εκθεσιακές στάσεις αφιερωμένες στην καθημερινότητα των αστροναυτών μέσα στα διαστημικά σκάφη. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι αστροναύτες κοιμούνται και τρέφονται ή τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν ευρισκόμενοι χιλιόμετρα μακριά όχι μόνο από το σπίτι τους, αλλά και από τον πλανήτη, το "Life in Space" έχει όλες τις απαντήσεις.

έκθεση Life in space Ζωή στο διάστημα
Η έκθεση μετράει πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι σήμερα.

Αυτό που αναμφίβολα κλέβει την παράσταση είναι ο διαδραστικός χώρος που έχει στηθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο. Χάρη στα simulators του Space Camp, οι επισκέπτες μπορούν να αισθανθούν όλα όσα βιώνουν οι αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές τους και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, ειδικά την πολύ παράξενη αίσθηση έλλειψης βαρύτητας που καθιστά ακόμα και τις πιο απλές, καθημερινές ασχολίες έναν άθλο για τους αστροναύτες. Ακόμη, η νέα ISS VR Platform ξεναγεί το κοινό στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέσω ειδικών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας και μας ταξιδεύει 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

Πώς ξεκίνησε το "Life in Space";

Η ιδέα για το "Life in Space", λέει ο εμπνευστής της Giorgio Hereleb, γεννήθηκε μετά από επίσκεψή του στο Αμερικανικό Κέντρο Διαστήματος και Πυραύλων των ΗΠΑ, το 2012. "Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν ακόμα συζητήσεις για τουριστικές εκθέσεις στο κέντρο. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι ότι θα είχε ενδιαφέρον να προτείνω στο μουσείο της NASA το σχεδιασμό μιας έκθεσης, εάν φυσικά είχαν αντικείμενα στις αποθήκες τους που θα μπορούσαν να εκθέσουν". Το όραμα του Hereleb έγινε πραγματικότητα, ενώ έκτοτε η έκθεση εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό, ώστε οι επισκέπτες να βιώσουν όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται τη διαστημική εμπειρία. Καθώς επιθυμία των επιμελητών ήταν το πρότζεκτ να κεντρίσει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας στάση, το ταξίδι στο Διάστημα δεν ξεκινάει με τα πρώτα βήματα που έγιναν για την κατάκτησή του, αλλά με το τελευταίο επίτευγμα της ανθρωπότητας.

έκθεση Life in space Ζωή στο διάστημα
Η εικονική πραγματικότητα μας μεταφέρει στα πιο απρόσιτα μέρη του Διαστήματος.

"Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;" αναρωτιέται κανείς. Έτσι ξεκινάει μια αναδρομή στο παρελθόν, προκειμένου ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν την πορεία του ανθρώπου προς το Διάστημα, να κατανοήσουν πλήρως τον περίπλοκο αυτό αγώνα. Μέσα από τις στάσεις του "Life in Space", ο επισκέπτης "κατανοεί τις διαφορές ανάμεσα στους αστροναύτες που έδρασαν τη δεκαετία του ’60 και εκείνους που ταξιδεύουν σήμερα στο Διάστημα, έχοντας εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό, μεγαλύτερα διαστημόπλοια και σημαντικά βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, πράγμα ανήκουστο όταν πρωτοξεκίνησαν οι αποστολές", τονίζει ο Hereleb. 

έκθεση Life in space Ζωή στο διάστημα
 Μια εμπειρία ιδανική για μικρούς και μεγάλους.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η διαστημική εξερεύνηση; Πέρα από την καθαρή περιέργεια των επιστημόνων να ανακαλύψουν τα άγνωστα και απρόσιτα μέρη του γαλαξία μας, η αλήθεια είναι ότι η αστρονομία και η πλανητική επιστήμη έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ζωής μας, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Οι διαστημικές μελέτες δεν αφορούν μόνο τις συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών ή την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες. Αν και με μια πρώτη σκέψη είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, η μελέτη του Διαστήματος και οι νέες πληροφορίες και τεχνολογίες που έχουν προκύψει χάρη σε αυτή, μπορούν να επιλύσουν αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή στη Γη. Καλύτερα, όμως, να περάσετε μια βόλτα από την έκθεση "Life in Space" για να βρείτε οι ίδιοι τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, 1-9 μ.μ. Αγορά εισιτηρίων μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Life in Space

  • Αφιερώματα

Η έκθεση «Life in Space» προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Μοναδικές κατασκευές, ιστορικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους και θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα. Περισσότερα από 50 μοναδικά εκθέματα θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Αυθεντικά αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, μας οδηγούν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.