"Save The Water": Ο ρόλος της τέχνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μια ομαδική φωτογραφική έκθεση στο T.A.F. υπογραμμίζει στους θεατές της την ανάγκη διαφύλαξης του περιβάλλοντος και του ύδατος.

Save the Water © Κωνσταντίνος Μάνιος

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει το project "Save the water", που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό του χώρο τη Πέμπτη 12 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο και φιλοξενεί τα έργα της φωτογραφικής ομάδας "Focus On The Soul" με εισηγήτρια την Υπατία Κορνάρου. Η έκθεση έχει ως επίκεντρο να επικοινωνήσει την επικινδυνότητα που κυοφορούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του νερού.

Ολοένα και πολλαπλασιάζονται οι φόβοι και οι ανησυχίες, για την βιωσιμότητα του πλανήτη. Η απειλή της ανυδρίας αλλά και η γενικότερη ρύπανση των υδάτων είναι ένα ζωτικό ζήτημα που αφορά όλους μας. Η τέχνη οφείλει να μεταδίδει μηνύματα που αφυπνίζουν και κινητοποιούν δράσεις προς την κατεύθυνση του συλλογικού καλού, προκειμένου να διασωθεί ο πλανήτης.

save the water
©Υπατία Κορνάρου
"Save The Water”, Υπατία Κορνάρου

Το "Save The Water” γίνεται αρωγός του ζητούμενου της τέχνης και του πολιτισμού. Η ομάδα ”Focus On The Soul” έθεσε ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλο τον πλανήτη : "την έλλειψη - μόλυνση του νερού και την σημαντικότητά του". Στόχος είναι να εμφυσήσουν μέσω της τέχνης, όλα εκείνα τα ερεθίσματα που θα προβληματίσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και θα επαναπροσδιορίσουν την σχέση του με το νερό. Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου σε πολλά επίπεδα. Η "Κρίση του νερού" όμως είναι επείγουσα
προτεραιότητα.

Το νερό είναι η ζωή και ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί του. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό και η γη κατά 72%. Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ποιοτική αλλά και η ποσοτική του επάρκεια είναι από τα πιο σπουδαία αγαθά για την βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων. Η ανθρωπότητα καλείται να διαφυλάξει, υπερασπιστεί αλλά και να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης. Κατόπιν τούτου, αισιοδοξούμε για την κινητοποίηση κοινωνικών ευαισθητοποιήσεων όπου, θα οδηγήσουν στο περιορισμό των φαινομένων της αλόγιστης σπατάλης και ρύπανσης του υδάτινου πλούτου. Τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα είναι πλέον μέρος της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.

Save the Water
© Μαρία Μελάκη
"Save The Water”, Μαρία Μελάκη

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι Δήμητρα Δημήτσα, Κωνσταντίνος Μανιός, Μαρία Μελάκη, Έφη Νικολαΐδου, Βασιλεία Παπαθανασοπούλου, Κατερίνα Ταλιαδούρου, Λαμπρινή Τζαμουράνη, Σταυρούλα Χατζηγεωργίου, Ηλιάνα Χρήστου, Δήμητρα Αμβροσιάτου, Απόστολος Ζάγκος, Εύη Κοπελιά, Υπατία Κορνάρου, Ισιδώρα Κουντούρη, Ελένη Μακρυδάκη, Σάββας Μαυρίδης, Δημοσθένης Παπαγεωργίου και Νίκος Χαϊδούλης.

Η έκθεση "Save The Water” έχει πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Save the Water

  • Φωτογραφία

Το T.A.F./ the art fφιλοξενεί τα έργα της φωτογραφικής ομάδας "Focus On The Soul" με εισηγήτρια την Υπατία Κορνάρου. Η έκθεση έχει ως επίκεντρο να επικοινωνήσει την επικινδυνότητα που κυοφορούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του νερού. Η φωτογραφική έκθεση γίνεται αρωγός του ζητούμενου της τέχνης και του πολιτισμού. Η ομάδα ”Focus On The Soul” έθεσε ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλο τον πλανήτη : «την έλλειψη - μόλυνση του νερού και την σημαντικότητά του». Στόχος είναι να εμφυσήσουν μέσω της τέχνης, όλα εκείνα τα ερεθίσματα που θα προβληματίσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και θα επαναπροσδιορίσουν την σχέση του με το νερό. Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου σε πολλά επίπεδα. Η «Κρίση του νερού» όμως είναι επείγουσα προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλα τα must-see του Comicdom CON Athens 2024

Αυτά είναι τα events της μεγάλης γιορτής κόμικς που αξίζει να δεις στην Τεχνόπολη (17-19/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/05/2024

"Inertia": Αναζητώντας τα συστατικά για την αθανασία μέσω της τέχνης

Η Stella Zhong παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα.

Μη χάσετε τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2024

Η φετινή απονομή θα γίνει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Comicdom CON Athens 2024.

Η έκθεση "Youths" διαπραγματεύεται την έννοια της "νεανικότητας"

Οι δέκα καλλιτέχνες/νιδες/α που συμμετέχουν στην εικαστική έκθεση αναζητούν τις υποκειμενικές τους ταυτότητες και διαμορφώνουν προτάσεις στην κοινή συνθήκη μιας έκθεσης που θέλει να πετύχει νέες συνθέσεις και να ανοίξει λόγους και διαλόγους συνύπαρξης αλλά και πρόκλησης

Ο "Ελληνικός Κόσμος" γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δύο ξεχωριστές δωρεάν δράσεις

Με μία παραγωγή εικονικής πραγματικότητας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Smart Subs και με την έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη συμμετέχει ο "Ελληνικός Κόσμος" στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Εκεί που γεννήθηκαν οι θρύλοι": Κορυφαίοι σταρ της Ευρώπης μοιράζονται άγνωστες ιστορίες από τα ανοιχτά γήπεδα που μεγάλωσαν

Οι θρύλοι που σήκωσαν τρόπαια, γνώρισαν τη δόξα και έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο μπάσκετ, αλλά και οι ήρωες της γειτονιάς, επιστρέφουν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν, με την υπογραφή του Γιάννη Σταυρουλάκη.

Επιγραφικό Μουσείο και This Is Athens City Festival γιορτάζουν μαζί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του φετινού εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".