Για ένα τελευταίο σαββατοκύριακο η έκθεση του Ahmet Öğüt στο State of Concept

Μια επαναλαμβανόμενη ταινία μικρού μήκους και ένα ιδιαίτερο, σύγχρονο εργαστήριο έρχονται για να αποχαιρετήσουν την έκθεση του εννοιολογικού καλλιτέχνη.

state of concept

Το State of Concept, κλείνει την πρώτη ατομική έκθεση του Ahmet Öğüt στην Ελλάδα "Labour after Pay, Love before Work - An Artworkers VIP Lounge''  και μας προσκαλεί σε ένα διήμερο εκδηλώσεων, Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μέρος του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου | Προβολή (σε λούπα) "Workers Leaving the Factory", Harun Farocki (1995), 36᾽ 

"Workers Leaving the Factory" - αυτός ήταν ο τίτλος της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας που προβλήθηκε ποτέ στο κοινό. Για 45 δευτερόλεπτα, αυτή η υπαρκτή ακόμα ακολουθία απεικονίζει τους εργάτες του εργοστασίου φωτογραφικών προϊόντων στη Λυών, ιδιοκτησίας των αδελφών Louis και Auguste Lumière, να βγαίνουν βιαστικά, στριμωγμένοι, από τη σκιά των πυλών του εργοστασίου και να βγαίνουν στον απογευματινό ήλιο. Μόνο εδώ, φεύγοντας, οι εργάτες είναι ορατοί ως κοινωνική ομάδα. Αλλά πού πηγαίνουν; Σε μια συνάντηση; Στα οδοφράγματα; Ή απλά στο σπίτι τους; 

Αυτά τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει γενιές κινηματογραφιστών ντοκιμαντέρ. Διότι ο χώρος πριν από τις πύλες του εργοστασίου ήταν πάντα ο τόπος των κοινωνικών συγκρούσεων. Και επιπλέον, αυτή η ακολουθία έχει γίνει ένα σύμβολο του αφηγηματικού μέσου στην ιστορία του κινηματογράφου.

Στο ομώνυμο δοκίμιο ντοκιμαντέρ του, ο Harun Farocki διερευνά αυτή τη σκηνή μέσα από την ιστορία του κινηματογράφου. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι μια συναρπαστική κινηματογραφική ανάλυση στο ίδιο το μέσο της κινηματογραφίας, που εκτείνεται από τους Μοντέρνους καιρούς του Τσάπλιν μέχρι τη "Metropolis" του Φριτς Λανγκ και το "Accattone!" του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η ταινία του Farocki δείχνει ότι η ακολουθία των αδελφών Lumière φέρει ήδη μέσα της το μικρόβιο μιας προβλέψιμης κοινωνικής εξέλιξης: την τελική εμφάνιση αυτής της μορφής βιομηχανικής εργασίας. - Klaus Gronenborn

Workers Leaving the Factory
"Workers Leaving the Factory” ©️ Harun Farocki, 1995
 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 12 μ.μ. | Εργαστήριο "V.I.P MEMEOSAS FOR FED UP ‘SLOBS’" σε συντονισμό του Σωκράτη Σταματάτου

"Ο τίτλος "V.I.P MEMOSAS FOR FED UP 'SLOBS'" αντλεί έμπνευση από την έκθεση του Ahmet Öğüt "LABOUR AFTER PAY, LOVE BEFORE WORK - AN ARTWORKERS VIP LOUNGE" και την performance "Fair Wage for a Made Up Job" της ημέρας των εγκαινίων. Παράλληλα σατιρίζει τον εταιρικό παραλογισμό στα εγκαίνια των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης. Από την κατανάλωση φτηνού κρασιού σε επιφανειακές συζητήσεις που θυμίζουν ριάλιτι, και ψευδοφιλοσοφικές ερωτήσεις όπως "τι ετοιμάζεις καλλιτεχνικά αυτή την περίοδο;". Σας φαίνονται οικεία αυτά τα περιστατικά;

Διαβάστε Επίσης

Σε αυτό το εργαστήριο, το φτηνό κρασί γίνεται μιμόζα (φτιάχνοντας memes, όχι μιμόζες). Οι δύσκολες ερωτήσεις μετατρέπονται σε κοινές εμπειρίες, ενισχύοντας την ενότητα. Εκείνοι που χαρακτηρίζονται ως "ληθαργικοί" λόγω των καπιταλιστικών πιέσεων μετατρέπονται σε καλλιτέχνες/memers. Ευθυγραμμισμένο με τη θεματολογία της έκθεσης, αυτό το εργαστήριο προσφέρει ένα καταφύγιο για τους Έλληνες καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού που αντιμετωπίζουν τις αβεβαιότητες του κόσμου της τέχνης, όπου μπορούν να εκτονωθούν, να μοιραστούν τραύματα και να συζητήσουν ελεύθερα. 

Καλούμε τους συμμετέχοντες να συγκεντρωθούν, να χαλαρώσουν και να αγκαλιάσουν την αδυναμία και τον λήθαργο. Όπως προτείνει ο Tung-Hui Hu στο "Ψηφιακός Λήθαργος", η βύθιση στον λήθαργο μπορεί να είναι απελευθερωτική - ένα απαραίτητο βήμα πριν από τη δράση. Η ελληνική καλλιτεχνική σκηνή αυτή τη στιγμή παλεύει με την αδράνεια. Αυτό το εργαστήριο στοχεύει να παρακινήσει τη δράση μέσα στην αδράνεια. Ξεκινώντας από ατομικές εμπειρίες, θα δημιουργήσουμε συλλογικά, χρησιμοποιώντας μεταφορική καλλιτεχνική γλώσσα - memes - για να εκφράσουμε συναισθήματα και να τροφοδοτήσουμε την αποφασιστικότητά μας να αμφισβητήσουμε ένα άδικο σύστημα."

- Σωκράτης Σταματάτος 

Meme by Socrates Stamatatos created in the frame of the workshop V.I.P MEMEOSAS FOR FED UP ‘SLOBS’.
Meme by Socrates Stamatatos created in the frame of the workshop 
"V.I.P MEMEOSAS FOR FED UP ‘SLOBS’"

Το εργαστήριο θα διαρκέσει 3-4 ώρες, ενώ θα διεξαχθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους: ένα smartphone, την εφαρμογή "Phonto" κατεβασμένη στο smartphone (αν είναι δυνατόν πριν από το εργαστήριο), ακουστικά. Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας στο εργαστήριο παρακαλούμε στείλτε μια σύντομη επιστολή (έως 200 λέξεις) στο info@stateofconcept.org απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις: 

1) Τι σας εμπνέει να συμμετάσχετε σε αυτό το εργαστήριο;

2) Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι αυτό το εργαστήριο θα σας βοηθήσει; (π.χ. καλλιτεχνική / επιμελητική πρακτική, τρόποι συμμετοχής σε συλλογικότητες και σωματεία κ.λπ.)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.