Το Little Islands Festival έρχεται στη Σίκινο με τις πιο ενδιαφέρουσες "Ανθρωπογεωγραφίες"

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς τη Σίκινο καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού∙ υπάρχει ωστόσο και ένα ετήσιο ραντεβού κάθε τέλος Αυγούστου που, κάμποσα χρόνια τώρα, τοποθετεί το αγαπημένο κυκλαδονήσι στο θερινό φεστιβαλικό καλεντάρι μας.

Little Islands Festival 2023

Δυο είναι οι πιο γνωστές εικόνες που μας έρχονται πιο συχνά από τη Σίκινο: η εικόνα της αποκατεστημένης και προσφάτως βραβευμένης με το ευρωπαϊκό βραβείο συντήρησης (2022) Επισκοπής και η εικόνα αποχαιρετισμού του πλοίου της γραμμής στο λιμάνι του νησιού. Ναι, στη Σίκινο είναι εκεί που μικροί και μεγάλοι βουτάνε στη θάλασσα αποχαιρετώντας τους λιγότερο τυχερούς που τελειώνουν οι διακοπές τους και φεύγουν.

Στη Σίκινο δίνεται, όμως, κάθε τέλος Αυγούστου και ένα αλλιώτικο ραντεβού, που προσκαλεί καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες, κατοίκους και επισκέπτες να γίνουν συνοδοιπόροι σε ένα αλλιώτικο αντάμωμα, όπου φύση και ιστορία συναντούν την τέχνη και η τέχνη συνομιλεί και αγκαλιάζει τον τόπο και τους ανθρώπους του – περαστικούς και ντόπιους.

LIF SIKINOS 2

Ο λόγος για το Φεστιβάλ Μικρών Νησιών | Little Islands Festival, που επιστρέφει από τις 28 εως τις 31 Αυγούστου για μια ακόμη χρονιά στην Σίκινο, ανανεώνοντας το αυγουστιάτικο ραντεβού του με το κοινό σε ένα πρωτότυπο και πολυθεματικό πολιτιστικό τετραήμερο.

Σε ένα παραδοσιακό αγροτικό τοπίο που μοιάζει αμετάβλητο στο χρόνο, η πέμπτη διοργάνωση, υπό τον τίτλο "Human Geographies" | "Ανθρωπογεωγραφίες", αποτελεί - όπως διαβάζουμε - "ένα ταξίδι εξερεύνησης της βαθιάς και αμφίδρομης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, όπου οι κληρονομιές του παρελθόντος διασταυρώνονται με τις σύγχρονες αλληλεξαρτήσεις αγροτικού-αστικού και τοπικού-παγκόσμιου".

LIF SIKINOS 1

Με αφετηρία το κυκλαδίτικο τοπίο της Σικίνου, κάθε σημείο του νησιού γίνεται πεδίο δημιουργίας, διερεύνησης και γνώσης σε μια μοναδική βιωματική πολιτιστική εμπειρία: υβριδικές περιηγήσεις, υπαίθριες προβολές ταινιών με θεματικό άξονα το περιβάλλον και τις κλιματικές προκλήσεις, performance, εγκαταστάσεις, VR projects, εργαστήρια για παιδιά, happenings, ζωντανή μουσική & DJ sets.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο πρόγραμμα του φεστιβάλ συμμετέχουν ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, και συγεκριμένα ομάδες έργου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι οποίες θα αναπτύξουν επιτόπια έργα που αλληλεπιδρούν με το μνημείο της Επισκοπής και εξερευνούν πτυχές των βιοτικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στον άνθρωπο, στην ιστορία και στο περιβάλλον.

> Η είσοδος σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα του LIF 2023 και την φετινή του θεματική "Human Geographies” θα βρείτε στο littleislandsfest.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.