"Imposters": Μια σύνθεση έργων που μιλούν για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Η έκθεση είναι μια σύνθεση από έργα χαρακτικής, ποίησης, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεντήματος και κόμικ, που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ιστορίες μετάβασης των δημιουργών.

Imposters

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει το πρότζεκτ "Imposters", που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό του χώρο την Τρίτη 4 Ιουλίου, και φιλοξενεί τα έργα μιας ομάδας γυναικών που επέλεξαν σε δεύτερο χρόνο να οδηγηθούν σε νέους δρόμους και διαφορετικά δημιουργικά πεδία. Παρόλο που έκαναν αυτή τη μετάβαση ακολουθώντας τα προφανή ταλέντα και κλίσεις τους, διακατέχονται από Imposter syndrome, προσπαθώντας να αποδείξουν εκ νέου την αξία τους -σε έναν πολύ πιο ιδιαίτερο πλαίσιο.

Imposter syndrome ή "σύνδρομο του απατεώνα" διακατέχει τα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να  εσωτερικεύουν  τα επιτεύγματά τους και έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως "απάτη". Παρά τα εξωτερικά αποδεικτικά στοιχεία της ικανότητας τους, εκείνοι και εκείνες που παρουσιάζουν το σύνδρομο παραμένουν πεπεισμένοι ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν την επιτυχία.

Ιmposters

Το project "Imposters" είναι μια χαρτογράφηση δημιουργικών γυναικών, που αισθάνονται ανασφάλεια στους νέους ρόλους τους, στην προσπάθεια εκπλήρωσης του επαγγελματικού τους οράματος. 

Η έκθεση "Ιmposters" είναι μια σύνθεση από έργα χαρακτικής, ποίησης, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεντήματος και κόμικ, που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ιστορίες μετάβασης των δημιουργών, οι οποίες άφησαν ή και παράλληλα με τον κόσμο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών και βρέθηκαν στα τωρινά δημιουργικά τους πεδία. Πρόκειται για έργα που μιλάνε για την γυναικεία ενδυνάμωση, για την ασφάλεια που θα θέλαμε να νιώθουμε στα σώματα μας για την ελευθερία που θέλουμε να χαρακτηρίζει τις σκέψεις μας, για την αποδοχή του να απολαμβάνουμε τα κορμιά μας και να αρθρώνουμε με θάρρος τον λόγο μας. Τα έργα θα πωλούνται από τις ίδιες τις δημιουργούς.

Ιmposters

Οι συμμετέχοντες

Εύη Αλεξάκη | Συγγραφή-Ζωγραφική

Η Εύη Αλεξάκη, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με καταγωγή και "ματιά" Κρητική. Από μικρή ηλικία, οι λέξεις άνθρωπος και νομοτέλεια κυρίευσαν το ασυνείδητο και ενσυνείδητο είναι της και από τότε αναζητά τρόπους να υπηρετεί αυτά τα δύο πολύτιμα της ζωής. Ενώ εργάζεται - 19 έτη-  στον χώρο της διαφήμισης κατέχοντας τα τελευταία χρόνια τη θέση της Senior Account Director, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα εμβάθυνσης και παρατήρησης του εαυτού της, επηρεασμένη παράλληλα από την έννοια της εσωτερικής αναγκαιότητας του Καντίνσκι, το 2020 ξεκίνησε τη δημιουργία αφαιρετικών ζωγραφικών έργων. Τα έργα της αποτελούν ύμνο στην νομοτέλεια, την οποία απεικονίζει μέσω αλληλένδετων μικρών τετραγώνων. Τα ίδια τα έργα πιστεύει ότι τα διέπει μια απαρέγκλιτη υπαγωγή εξαρτώμενα από μια αλληλουχία κινήσεων ανάλογα με τις συνθήκες, τα συναισθήματα και την αντίληψη της στιγμής. Η τεχνική είναι μεικτή: μαρκαδόρος σχεδίου και ακρυλικά χρώματα. Το 2023, δημιούργησε τον δημιουργικό της χώρο δίνοντας περαιτέρω "χώρο" στην εσωτερική της αναγκαιότητα, ξορκίζοντας παράλληλα το artistic imposter syndrome της.

Αθηνά Αλεξιάδου και Μαρίλένα Βαϊνανίδη (think pig) | Κόμικ

Η Αθηνά και η Μαριλένα φτιάχνουν πράγματα για το σπίτι, για δώρα και για προσωπική χρήση, βασισμένα κυρίως στα κόμιξ τους που έχουν για κεντρικούς ήρωες τα δύο κοριτσάκια, το ροζ και το κόκκινο και την παρέα τους. Αυτά μεγαλώνουν μαζί τους αλλά ουσιαστικά δεν μεγαλώνουν ποτέ, κρατούν για παντα και με πείσμα την παιδική τους φύση, την ευθύτητα και την ατσουμπαλιά τους και  κάνουν χιούμορ με τα πάντα, ακόμα και μ' αυτά που δεν επιτρέπεται. Στην πραγματική ζωή, περνούν τον πιο πολύ χρόνο της μέρας σε ένα φωτεινό υπόγειο της Ηλιούπολης, όπου βρίσκονται τα κεντρικά του eshop και το κατάστημά τους.

Ιmposters

Βασιλική Κοτζιά | Φωτογραφία

Η Βασιλική Κοτζιά γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αττική. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ και αγγλοελληνική μετάφραση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Για δώδεκα χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ελληνόφωνα και αγγλόφωνα Μέσα στην Ελλάδα, καλύπτοντας διαδοχικά αθλητικό, πολιτιστικό και διεθνές ρεπορτάζ, ενώ το 2013-14 ήταν αρχισυντάκτρια στο site του Taf/the Art Foundation. Παράλληλα, άρχισε να ασχολείται με τη διοργάνωση επιχειρηματικών συνεδρίων γύρω από τη Διαφήμιση, το Marketing και τα Social Media. Οι εικόνες της χαρακτηρίζονται από δραματικότητα και έντονη τάση φυγής, έχοντας ως "πρωταγωνιστές" πλοία, αστικά και φυσικά τοπία και ανοιχτούς -αν και συχνά σκοτεινούς- ορίζοντες. Ο άνθρωπος, όταν βρίσκεται στο κάδρο της, είτε πρωταγωνιστεί σε μία μικρή ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά στον φακό είτε πλαισιώνει την εικόνα ως ανυποψίαστος κομπάρσος.

Ειρήνη Σοϊλέ (24 goat) | Χαρακτικά

Η Ειρήνη Σοϊλέ σπούδασε στην σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Από το 2014 μέχρι το 2021 δούλεψε ως γραφίστρια σε διαφημιστικές και εταιρείες marketing ενώ από το 2018 παράλληλα με τηνπρωινή της εργασία ξεκίνησε το δικό της brand, το 24 Goat μέσα σε ένα δωμάτιο του  σπιτιού της, με σκοπό να μπορεί να εκφράζει την δημιουργικότητα της την οποία καταπίεζε στο εταιρικό περιβάλλον. Τον Νοέμβρη του 2021 έκανε το μεγάλο βήμα, παραιτήθηκε από την πρωινή της δουλειά για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το δικό της brand και να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή έχει το δικό της φυσικό κατάστημα/εργαστήρι στο Κουκάκι, στο οποίο τυπώνει και πουλάει τα προϊόντα της. Στο 24 Goat δημιουργεί τα δικά της σχέδια και τα τυπώνει με την μέθοδο της χαρακτικής σε t-shirt, πάνινες τσάντες και χαρτιά. Κύριες πηγές έμπνευσης της είναι η Αθήνα, οι γάτες και το ατελείωτο ελληνικό καλοκαίρι, τα οποία αποτυπώνονται στα σχέδια της με ποικίλους τρόπους.

Ελίζα Σουφλή (@tellhimtoday) | Συγγραφή – Ποίηση

Η Ελίζα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έτσι, συνδέθηκε από νωρίς με τη θάλασσα και τη δύναμη του μπλε. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η αγάπη της για τον πολιτισμό την ώθησε σε σπουδές στην ιστορία της τέχνης και τη φιλολογία. Από το 2008 ασχολείται με την πολιτιστική δημοσιογραφία. Αναζητώντας νέες εμπειρίες, ταξίδεψε στην Πράγα, όπου εργάστηκε στον μουσειακό κλάδο. Η συγγραφή, τελικά, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της αναγκάζοντάς τη να δραπετεύσει από τη ζωή στο γραφείο. Πλέον βρίσκεται στην Αθήνα, γράφει και ασχολείται επίσης με την υπολογιστική γλωσσολογία.

Λίλα Τζαμούση (Thread Jar) | Κέντημα

Η Λίλα Τζαμούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διαμορφώθηκε ολοκληρωτικά στις γειτονιές, τα μπαρ και τα μουσεία της Αθήνας. Έπειτα από μια πολύ σύντομη και εξίσου αποτυχημένη καριέρα στη λογιστική, βρήκε αυτό που έψαχνε στο μάρκετινγκ. Αφού πέρασε (όπως σχεδόν όλα μας) από το tech corporate περιβάλλον, κατάλαβε πόσο της αρέσουν οι μικρές ομάδες με κοινωνικό αντίκτυπο και πλέον εργάζεται ως Digital Marketing Manager σε έναν μικρό μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Αυτά από "κανονική δουλειά" - γιατί ταυτόχρονα διαχειρίζεται και το παιδί και side hustle της, το Thread Jar: ένα μικροσκοπικό brand σύγχρονου κεντήματος, που στρέφεται γύρω από την ενδυνάμωση, την αυτοφροντίδα, τον φεμινισμό, τη φύση και το καλοκαίρι. Ζει σε ένα φωτεινό σπίτι στο Ηράκλειο, παρέα με ένα αγόρι, δύο γάτες και 54 φυτά. Πιστεύει στην αλληλεγγύη και στον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Εγκαίνια: 4/7 (7 μ.μ.) 

Info: T.A.F./ the art foundation | 4/7-2/9 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 3-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Taf The Art Foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.