Μία έκθεση κινηματογραφικών προβολών φέρνει τη βιντεοτέχνη στον δημόσιο χώρο

Το πρόγραμμα στοχεύει να αναδείξει και να συζητήσει τη βιντεοτέχνη ως εργαλείο για την καταγραφή φαινομένων όπως η εντροπία και η μεταμόρφωση της πόλης.

Registered Time

Το cross section archive εγκαινιάζει το πρόγραμμα "Registered Time (Εγγεγραμμένος Χρόνος)", μία έκθεση προβολών κινηματογραφικών έργων και βινετογραφημάτων στο δημόσιον χώρο της Αθήνας, αποτελώντας το τρίτο και τελευταίο μέρος της ετησίας θεματικής για το 2022-23 "Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο". Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 26 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα στοχεύει να αναδείξει και να συζητήσει την βιντεοτέχνη (=time based media) ως εργαλείο για την καταγραφή φαινομένων όπως η εντροπία και η μεταμόρφωση της πόλης, καταγράφοντας τα φαινομενικά ασήμαντα και οικειοποιώντας τα συμπτωματικά αστικά γεγονότα, όπως και τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη ζωή που πλαισιώνει. Μέσω διερεύνησης από την διαφορετικότητα της καταγραφής της κάθε κάμερας και της προβολής του κάθε έργου, το περιεχόμενο και η τοποθεσία της κάθε προβολής συντελούν την συλλογική προσπάθεια ως ένα χρονικού που διαπραγματεύεται την ιστορία στο αστικό κλοιού. 

Αποτελούμενη από μια ομάδα καλλιτεχνών που εργάζονται με κινούμενη εικόνα ως μέρος της πρακτικής τους από ποικίλες προσεγγίσεις, η έκθεση αποτελεί τον συλλογικό επιλογο του προγράμματος "Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο", "καθώς η κάμερα μπορεί να καταγράψει περισσότερα απ’ ότι το μυαλό μπορεί να θυμηθεί". Με τις οδηγίες ενός χάρτη, το κοινό μπορεί να περιπλανηθεί μεταξύ στα επτά διαφορετικά έργα εγκατεστημένα στο κέντρο της Αθήνας. Το δωδεκαήμερο πρόγραμμα παρουσιάζει πέντε έργα διάρκειας και τρείς μεμονωμένες βραδιές προβολών και περφόρμανς. Μαζί, μέσα από τη φιλμογραφία του καθενός, αντιμετωπίζουμε τις διάφορες κρυφές ή σιωπηλές προοπτικές που καθορίζουν μια σχέση με ορισμένες πτυχές της πόλης, ταυτόχρονα με τον εντοπισμό τοποθεσιών με αναφορές στην θεματική των έργων.

Εικαστικοί: Geirthrudur Finnbogadottir Hjorvar (IS), Δήμητρα Κονδυλάτου (GR), Aglaia Konrad (AT/BE), Μαρία Λάλου (GR/NL) & Skafte Aymo-Boot (DK), Βασιλης Νούλας (GR), Σοφία Ντώνα (GR), Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου (GR), Anu Vahtra (EE).

Το πρόγραμμα προβολών

Δευτέρα 26 Ιουνίου, 20:30
Σημείο συνάντησης: Οδός Mαρασλή 35, σκαλάκια μεταξύ των Οδών Δεινοκράτους & Κλεομένους

21:00: Super 8 film & performance Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

21:30: To Θολάμι (2019), 76’ μεγάλου μήκους του Βασίλη Νούλα

Παρασκευή 30 Ιουνίου, 20:30
Σημείο συνάντησης: Οδός Λεχόβου 5

21:00: Συναισθηματική Ιδιοκτησία (2023), προβολη σε δύο μέρη της Σοφίας Ντώνα,

1ο μέρος: προβολή σε ένα άδειο οικόπεδο που έχει μετατραπεί σε κήπο (Οδός
Λεχόβου 5) με ξενάγηση από τον Βασίλη Λαζάρη, αρχιτέκτoνα, MDesS Harvard GSD, στην
αυτοσχέδια κατοικία του από υλικά επνάχρησης.

2ο μέρος: στην ταράτσα της οικογενιακής διπλοκατοικίας (Οδός Νερούτσου 10)

Πέμπτη 6 Ιουλίου, 21:00
Σημείο συνάντησης: Οδός Πραξιτέλους & Πλ. Καρύτση

21:00: ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ στην In-Situ Εκθεση σε διάλογο με την Δέσποινα Ζευκιλή,

22:30: Super 8 film & performance του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου, Πλατεία Αυδή.

Προβολές σε διάρκεια: 27 Ιουνίου - 7 Ιουλιου, καθημερινά 21:00-1.00
Δημήτρα Κονδυλάτου, Οδός Πραξιτέλους & Πλατεία Καρύτση

Geirthrudur Finnbogadottir Hjorvar, Στοά Γ. Μάντακα, είσοδος Οδό Πανεπιστημίου 57

Aglaia Konrad, Γωνία των Οδών Βεραντζέρου & Πατησίων

Μαρία Λάλου & Skafte Aymo-Boot, Οδός Πειραιως 15, βιτρίνα του Ξενοδοχείου Dorian Inn

Anu Vahtra, θέαση απο την Πλατεία Αυδή απέντανατι από την Οδό Κεραμεικού 53

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.