"Συνοικισμοί": Η Ελευσίνα "αγκαλιάζει" την τέχνη, δίνοντας φωνή στους κατοίκους της

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται δυναμικά το καλοκαίρι, στήνοντας ένα μεγάλο, πολυμορφικό φεστιβάλ τεχνών, από 9 έως 28/6. Ανάμεσα στα αμέτρητα ξεχωριστά events του κύκλου «Συνοικισμοί», διαλέξαμε τα πέντε must που μας δίνουν αφορμή για μια γρήγορη απόδραση στην ιστορική Ελευσίνα και εξοικείωση με τις διαφορετικές της κοινότητες.

Ε φυγα Πόντος © Elina Giounanli

Θέατρο δίπλα στην Όαση

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς, η Γιολάντα Μαρκοπούλου είχε δώσει φωνή σε Μικρασιάτες πρόσφυγες της Άνω Ελευσίνας με το περιπατητικό πρότζεκτ "Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία". Τώρα, η σκηνοθέτρια ρίχνει φως σε ένα ακόμη παραγνωρισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, στήνοντας μια site specific θεατρική παράσταση δίπλα στα ψηλά δέντρα του παλιού κάμπινγκ "Όαση". Οι συμμετέχοντες στην παράσταση "Μυστήριο 13: Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" μοιράζονται με το κοινό την οικογενειακή τους ιστορία και μιλούν για την καταγωγή τους: οι μεγαλύτεροι όπως την έζησαν και οι νεότεροι έτσι όπως τους τη μετέφεραν. Το πρότζεκτ θα παρουσιαστεί από 21 έως 24 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Μια απρόσμενη μουσική εμπειρία

Sky Above Elefsina
© David Sünderhauf

Οι συναυλίες δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν από το πρόγραμμα των "Συνοικισμών". Στις 21/6, η Ελευσίνα γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με τη συναυλία σύγχρονης όπερας "Live music acts" και συνεχίζει το πρόγραμμα με pop-up lives, επιτελεστικά πρότζεκτ και χορωδιακά σύνολα. Όμως, αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα μουσικό event που ξεχωρίζει, αυτό θα ήταν η καταληκτική εκδήλωση των "Συνοικισμών", στις 28 Ιουνίου: η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους ευρωπαϊκής σύγχρονης μουσικής, γεμίζει με νότες τον ελευσίνιο ουρανό, με αφορμή τη δράση "Sky above Elefsina". Οι συνθέσεις δημιουργήθηκαν ή διασκευάστηκαν αποκλειστικά για την Ελευσίνα και θα παρουσιαστούν, μαζί με πρωτότυπα έργα του παρελθόντος, με φόντο τα μοναδικά σκηνικά της πόλης.

Πώς ορίζεις την πατρίδα;

Greekies

Με την επιμέλεια του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη, η 2023 Ελευσίς υποδέχεται την Κυριακή 11 Ιουνίου (με ελεύθερη είσοδο) ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σύνθετης τέχνης: Το "Greekies" διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές, μουσικοχορευτικά δρώμενα και δημόσιες συζητήσεις, που θα μας κάνουν να αναρωτηθούμε "τι είναι τελικά η πατρίδα;". Τόπος καταγωγής, προορισμός, σημείο διαμονής ή ένας συμπεριληπτικός όρος για όσους νιώθουν αδέσποτοι και εγκαταλειμμένοι; Οι απρόβλεπτες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του πολυσυλλεκτικού "Greekies" προσπαθούν να εντοπίσουν τον σύγχρονο ορισμό της πατρίδας μέσα από πρωτοβουλίες έφηβων προσφύγων εθελοντών στις φυσικές καταστροφές στη Μάντρα, την τέχνη ενός Αφροέλληνα που εμπλουτίζει την ελληνική παραδοσιακή μουσική και Ελευσίνιους που εξερευνούν το "ξένο", συμπράττοντας χορευτικά με σύγχρονους εικαστικούς.

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα
© John Stathis

Οι "Συνοικισμοί" δεν είναι ένα συνηθισμένο φεστιβάλ τεχνών, γι’ αυτό και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πρωτότυπες δράσεις, όπως περφόρμανς σύγχρονου τσίρκου και πολλά ακροβατικά πρότζεκτ. Ένα από αυτά είναι το "Ακροβατώντας στην Ελευσίνα" των ομάδων Le Petit Cirque du Monde και Κι όμως κινείται. Το πρότζεκτ επιστρέφει στην Ελευσίνα μετά την επιτυχημένη του διεξαγωγή τον Οκτώβριο, καλώντας Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και μουσικούς από τη Μεσόγειο να δημιουργήσουν δρώμενα για τον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυπολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων. Από 12 έως 17/6 θα δούμε δράσεις τσίρκου, σύγχρονου χορού, μουσικής και ευφάνταστα pop-up events, που ενώνουν δημιουργικά δύο διαφορετικούς πολιτισμούς.

Μια αλλιώτικη κιβωτός

Time Circus The Ark

Έπειτα από 3.000 χιλιόμετρα περιπλάνησης στις ευρωπαϊκές πόλεις και την εντυπωσιακή της είσοδο στην Ελευσίνα τον Φεβρουάριο, η βέλγικη κολεκτίβα των TimeCircus χαρίζει στην πόλη μια κιβωτό αιώνιας νεότητας και πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική περφόρμανς "Arkopolis" εγκαινιάζεται με μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 18 Ιουνίου και προσφέρει έναν ολοκαίνουργιο χώρο για τους νέους της πόλης, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι, με το "Μυστήριο 99: The Ark", η κολεκτίβα μεταφέρει και στον ελληνικό χώρο το μήνυμα ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές προκύπτουν μέσα από πρωτοβουλίες μικρών ομάδων, ειδικά των νεότερων γενεών. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Colors & Minds": Το βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ γίνεται έκθεση

Το πρόγραμμα αξιοποίησε την τέχνη ως δίαυλο επικοινωνίας, για την κατανόηση και την αποδοχή του κόσμου γύρω μας, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο φιλικής για όλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Τα παιχνίδια του ΤΗΛΕΜάΧΟΥ": Ο κόσμος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας σε μια πρωτογενή σύλληψη

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η νέα έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή.

Ο Όμαρ Ζαφάρ κάνει "Ζωγραφική πέρα από τη Ζωγραφική"

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να ενωθεί με τα έργα για να γιορτάσει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, να εμπνεύσει, να προκαλέσει και να σφυρηλατήσει συνδέσμους που αντηχούν μεταξύ των πολιτισμών και των γενεών.

Επιστημονικές συναντήσεις στο ΕΑΜ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Διαβάσαμε τα διηγήματα του Θεοδόση Μίχου

Η συλλογή διηγημάτων "Ένα για το δρόμο" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι το τρίτο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Θεοδόση Μίχου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δείτε τι ετοιμάζουν τα μουσεία της πόλης

Τα μουσεία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο στις 18/5, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Όλα τα must-see του Comicdom CON Athens 2024

Αυτά είναι τα events της μεγάλης γιορτής κόμικς που αξίζει να δεις στην Τεχνόπολη (17-19/5).