Η σχέση των συναισθημάτων με το χρώμα στην έκθεση "Purple Hearts, Black Smiles"

Μια ομαδική έκθεση με τις Μαίρη Ζυγούρη, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Εύη Ρουμάνη και Νάνα Σαχίνη.

Purple Hearts, Black Smiles © Μαίρη Ζυγούρη

Το TAF / Τhe Art Foundation εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο "Purple Hearts, Black Smiles" σε επιμέλεια της ομάδας ammophila, η οποία θα παρουσιαστεί στον χώρο τέχνης από την Τετάρτη 22 Μαρτίου.

Μερικές φορές οι καρδιές μας νιώθουν μωβ, λειτουργούν αδιάκοπα σαν κατοικίες της αγάπης, γεμίζουν, φουσκώνουν, στέλνουν μηνύματα έλξης, αρνούνται την ντροπή, τρέχουν προς το χάος.  Πως νιώθει μια μωβ καρδιά; Το μωβ χρώμα συνδέεται παραδοσιακά με την υπεροχή, τη δύναμη και την κυριαρχία αλλά ταυτόχρονα με την παρακμή και την αποσύνθεση. Τα χαμόγελα μας εναλλάσσονται στον τόπο και τον χρόνο. Σε καθημερινές στιγμές δηλώνουν συγκατάβαση, οικειότητα, αντοχή στην πίεση και αισιοδοξία. Εκφράζουν ανασφάλεια, όταν αναζητάμε ανταπόδοση,  έλεγχο εαυτού σε περίπτωση  που υπάρχει ένταση, αυτοπειθαρχία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κυριαρχία και ψυχραιμία απέναντι στον συνομιλητή μας όταν δεχόμαστε φραστική επίθεση.

Purple Hearts, Black Smiles
© Εύη Ρουμάνη

Η πίεση της συλλογικής συνείδησης,  παράγει το στερεότυπο της καθημερινής μας συμπεριφοράς και  διαμορφώνει ταυτόχρονα  το αισθητικό πρότυπο της εξωτερικής μας εμφάνισης, συνδέοντας το χαμόγελο με την "ομορφιά" και την "καλοσύνη". Η έλλειψη χαμόγελου, συνιστά ένα είδος μορφολογικής και κοινωνικής  παρέκκλισης. Η κυρίαρχη αντίληψη, αντιστρέφεται μέσω μιας καθιερωμένης δεισιδαιμονίας που είναι η ερμηνεία του γέλιου στο όνειρο. Εκεί, το γέλιο θεωρείται κακός οιωνός για όποι@ γελάει και πρέπει να προσέχει καθώς έρχονται δυσάρεστες καταστάσεις, πίεση και στενοχώριες. Σε ορθολογικά πλαίσια, το "καθαρό" χαμόγελο συνεπάγεται "καλή καρδιά" και καθορίζει σε πρώτο στάδιο την πρόσληψη του εαυτού μας από τις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες εμπλεκόμαστε. Μια μωβ καρδιά ίσως μας μιλήσει για την ηθική, την ηρεμία, την κυριαρχία και τη θλίψη. Το μαύρο χρώμα, αντιφατικό για ένα χαμόγελο, σκοτεινό και κομψό, συνδέεται ταυτόχρονα με το μυστήριο, τον θάνατο τον φόβο και τη δύναμη.

Purple Hearts, Black Smiles
© Μαργαρίτα Μποφιλίου

Purple Hearts, Black Smiles
© Νανά Σαχίνη

Στην έκθεση, η Μαίρη Ζυγούρη, η Μαργαρίτα Μποφιλίου, η Εύη Ρουμάνη και η Νάνα Σαχίνη διαπραγματεύονται την αμφισημία των γενικευμένων αντιλήψεων που κατηγοριοποιούν χώρους, συμπεριφορές, αντικείμενα και καταστάσεις. Συναισθήματα έντασης και αποπροσανατολισμού τοποθετούνται σε οριακές καταστάσεις. Η καλοκαιρινή επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο  μετατρέπεται σε  τόπο αναπαράστασης ενός εφιάλτη ενώ δύο πατάτες σε μια κουζίνα γίνονται μάρτυρες της  επικείμενης θυσίας τους. Η αρτιότητα ενός στόματος υπονομεύεται από την παρέμβαση μαύρης χρωματικής ύλης και θρυμματισμένα ροζ σαπούνια συνθέτουν το απρόσμενο άνοιγμα για έναν άλλο κόσμο. 

Συμμετέχουν: Μαίρη Ζυγούρη, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Εύη Ρουμάνη, Νάνα Σαχίνη

Εγκαίνια: 22/3 (7 μ.μ.)

Info: TAF / The Art Foundation | 22/3-9/4 | Ώρες λειτουργίας: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

T.A.F. / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών

Εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου η έκθεση "Let the children talk" του Μάριου Λώλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/03/2023

Μαρία-Θάλεια Καρρά: "Θέλουμε το "Revolution is not a one time event" να δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου, ανοικτότητας και συμπερίληψης"

Η συνιδρύτρια του locus athens μάς μιλά για την πολυφωνική γιορτή που στήνεται στο Tavros, με αφορμή την πρόσφατη διάκριση του χώρου με το βραβείο Impact Grant.

H Τιτίκα Σάλλα μιλάει "Περί φύσεως"

Η σειρά αυτή των έργων της Τιτίκας Σάλλα αποτελεί συνέχεια παλαιότερων αναφορών της στη φύση.

"How Far We Went": Η ζωγραφική πορεία του Στέλιου Pupet

O τίτλος της έκθεσης, λέει ο Pupet, καθρεφτίζει την σχέση ανάμεσα στην διαδικασία της ζωγραφικής του και το ταξίδι της ζωής του, που έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

"Μετεωρολογία του Κόσμου": Το αγροτικό τοπίο και το σύμπαν των videogames εμπνέουν τον Ζήση Μπλιάτκα

Μια έκθεση ζωγραφικής που συνδυάζει την παραγωγική γη με την τεχνολογία.

"Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας" σε έναν "χαμηλόφωνο αθηναϊκό διάλογο"

Η Αθήνα αποτυπώνεται με όψη εγκαταλελειμμένης πόλης την περίοδο της πανδημίας με το φακό της Διονυσίας Αλεξιάδη και τα κείμενα του Νίκου Βατόπουλου στη νέα έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.