"Travelogue": Μια σύντομη περιήγηση στην τέχνη του Βασίλη Σκυλάκου

Στην αναδρομική έκθεση θα παρουσιαστούν έργα που ο καλλιτέχνης δημιουργήσε την περίοδο 1960-1964.

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος

Μετά την έκθεση "Εδώ κι εκεί και παντού" το 2019, η Roma Gallery διοργανώνει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου (1930-2000). Η έκθεση "Travelogue. Έργα 1960-64" περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό (Ρώμη, Κοπεγχάγη, Παρίσι) και σε ταξίδια που έκανε εκείνη την περίοδο.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αφαιρετικών έργων είναι ο βιομορφικός τους χαρακτήρας. Η σχεδιαστική σκέψη του Σκυλάκου μοιάζει οικεία και συγχρόνως σε ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία της. Οι φόρμες που ζωγραφίζει είναι ανοιχτές, διαπερατές, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δομή. Μπορεί να εφάπτονται αλλά ποτέ δεν ενώνονται, ποτέ δεν εισχωρεί η μία στην άλλη. Πρόκειται για φόρμες που σε προσκαλούν να τις συμπληρώσεις. Δεν είναι σκαριφήματα ή προσχέδια. Συνομιλούν με τις γλυπτικές φόρμες του Henry Moore και της Barbara Hepworth, χωρίς όμως να αναζητούν μια άμεση σύνδεση με το ανθρώπινο σώμα ή το τοπίο. Στην περίπτωση του Σκυλάκου τα βιομορφικά σχήματα λειτουργούν περισσότερο ως διαδρομές. Το χέρι του καλλιτέχνη χαράσσει αυτές τις άγνωστες διαδρομές πάνω στο ξύλο και στο χαρτί, συνθέτοντας έτσι ένα ασυνήθιστο ημερολόγιο ταξιδιών (travelogue).

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"ALCOY" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 32 x 24 εκ.
Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"Χωρίς τίτλο" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 32 x 24 εκ.

Το οπτικό ημερολόγιο του Σκυλάκου καταγράφει -με τον πιο αφηρημένο τρόπο- τις εντυπώσεις του από σύντομες ή παρατεταμένες διαμονές σε ξένους τόπους. Πέντε έργα σε χαρτί μάς πληροφορούν ότι το διάστημα 9-16 Αυγούστου 1963 ο καλλιτέχνης βρίσκεται στην πόλη Αλκόι της Ισπανίας. Το στοιχείο της μετακίνησης ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά από τα έργα (όσα φέρουν χρονολογία 1963 και 1964) είναι δουλεμένα σε σπιράλ σημειωματάριο των Δανέζικων Ταχυδρομείων. Σε κάθε φύλλο αναγράφεται το όνομα μιας ευρωπαϊκής χώρας (Spanien, Belgien, Serbien, England, Grækenland, Monaco – San Marino) ή πόλης (Fiume, Bayern, Wyrtemberg) ή περιοχής (Epirus) ή του ταχυδρομικού συστήματος Thurn und Taxis. Αυτά τα αφαιρετικά έργα, που μοιάζουν με κωδικοποιημένες επιστολές, φανερώνουν έναν νομάδα καλλιτέχνη ο οποίος χειρίζεται τη γραμμή και το χρώμα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και οξυμένη ευαισθησία. Κλεισμένες για εξήντα χρόνια σε ένα συρτάρι, οι "ανεπίδοτες επιστολές" του Σκυλάκου βρήκαν επιτέλους τον παραλήπτη τους. 

Travelogue Έργα 1960-64 Βασίλης Σκυλάκος
"Fiume" 9.VIII.1963. Μεικτά μέσα σε χαρτί 31 x 24 εκ.

Η έκθεση "Travelogue. Έργα 1960-64" συνοδεύει την αναδρομική του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (10/3-23/4), σε διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ και σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Η αναδρομική έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Roma Gallery.

Εγκαίνια: 14/3 (7 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 14/3-29/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Χωρίς τίτλο", τρίπτυχο Α’, 1963, λάδι σε ξύλο, ανοιχτό 80x150εκ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".