"Comic City": Τι μυστικά κρύβει μια πλασματική πόλη;

Το νέο ατομικό πρότζεκτ του Γιάννη Παυλίδη καλεί τον θεατή να «μπει» μέσα στην εγκατάσταση και να αισθανθεί οικεία μέσα στο περιβάλλον της έκθεσης.

Γιάννης Παυλίδης Comic City

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Παυλίδη με τίτλο "Comic City", σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη.

Στη νέα έκθεση του Γιάννη Παυλίδη, ο θεατής καλείται να "μπει" μέσα στην εγκατάσταση που δημιουργούν τόσο οι πίνακες ζωγραφικής του όσο και τα τρισδιάστατα γλυπτά έργα του, να τα πλησιάσει, να τα επεξεργαστεί, να διασκεδάσει και εν τέλει να αισθανθεί οικεία μέσα στο περιβάλλον της έκθεσης.

Ο Γιάννης Παυλίδης δημιούργησε τη νέα του δουλειά με ζωγραφικά, επιδαπέδια και επίτοιχα γλυπτά έργα χρησιμοποιώντας το papier mache σε συνδυασμό με το έντονο χρώμα από τη μία και το ασπρόμαυρο των κόμικς από την άλλη. Η συνύπαρξη από τους συνδυασμούς των έντονων και πυκνών χρωματικών αντιπαραθέσεων με το  άσπρο-μαύρο των ανακατασκευασμένων-ενοποιημένων σαν μια μεγάλη ιστορία κόμικς, είναι που δίνει "ζωή" σε όλη την εγκατάσταση και σε κάθε έργο ξεχωριστά. Η αχαλίνωτη ελευθερία στη φαντασία που δημιουργούν οι ασπρόμαυροι χαρακτήρες των κόμικς με τις πολύχρωμες, πολύβουες πόλεις έρχονται και δένουν με τα τρισδιάστατα επίτοιχα, φτιαγμένα με papier mache σύμβολα των εταιρειών και των προϊόντων του σήμερα, σε ένα αισθησιακό χορό μεταξύ φανταστικού και πραγματικού.

Γιάννης Παυλίδης Comic City

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει μεταξύ άλλων για την έκθεση: "Η πρόσφατη σειρά έργων του Γιάννη Παυλίδη "Comic City" προτρέπει τον θεατή να περιηγηθεί σ’ ένα περιβάλλον-εγκατάσταση για να ανακαλύψει τα μυστικά μιας πλασματικής πόλης. Μιας πόλης πυκνοκατοικημένης, γεμάτης ουρανοξύστες και πολυκατοικίες, όπου ανάμεσα στα επιβλητικά πανύψηλα κτήριά της διαδραματίζονται ανείπωτες ιστορίες, εμφανίζονται άνθρωποι αλλά και αλλόκοτα όντα, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα επικρατεί μια εκκωφαντική δράση πίσω από τη φαινομενική νηνεμία. Ο εικαστικός επινοεί μια νέα οπτική πραγματικότητα συνταιριάζοντας τη ζωγραφική τέχνη με πρωτότυπες συνθέσεις από επιζωγραφισμένες ready-made εικόνες κόμικ και δημιουργεί το δικό του αφήγημα. O Παυλίδης ακολουθεί πάντα τους δικούς του αισθητικούς κανόνες, ανατρέπει κάθε μορφική συμβατικότητα, επαναδιατυπώνει φόρμες, τολμά καινοτόμους χρωματικούς συνδυασμούς, υιοθετεί τους επικοινωνιακούς κανόνες των κόμικ και αναδεικνύει τις προσωπικές του πλαστικές αξίες. Η δομημένη γραφή του εκπέμπει μια δυναμική και χωρίς να εγκλωβίζεται στα εικονογραφικά της χαρακτηριστικά διατυπώνει πολυειδείς νοηματικές παραπομπές. Κάθε έργο του συμπυκνώνει ένα ολόκληρο σύμπαν και με εύσχημο τρόπο εξάπτει τη φαντασία του θεατή και προκαλεί ποικίλους συνειρμούς".

Γιάννης Παυλίδης Comic City

Γιάννης Παυλίδης Comic City

Εγκαίνια: 9/3 (5.30-10.30 μ.μ.)

Info: Τεχνοχώρος | 9/3-1/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη (στάση μετρό Ακρόπολη)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.

"What bodies want to do": Το απελευθερωτικό συναίσθημα της απραξίας

Η εικαστικός Ελένη Μπαγάκη διερευνά το σώμα και τη σχέση του με τον ελεύθερο χρόνο.

"AMVRAKIA.MIA": Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τοπιογραφία στη μεταβαλλόμενη νεοελληνική σκηνή

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία την έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους στην γκαλερί Citronne.

Το Comicdom CON Athens 2024 ετοιμάζει αφιέρωμα στα manga

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.