"Η μουσική είναι ένα παιχνίδι για παιδιά": Ένα βιβλίο για ανήσυχους μουσικοπαιδαγωγούς

Το βιβλίο του Φρανσουά Ντελάντ "Η Μουσική είναι ένα Παιχνίδι για Παιδιά", που κυκλοφορεί από την Fagotto books σε μετάφραση - επιμέλεια Φωτεινής και Βασιλικής Ρεράκη, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην υπάρχουσα ελληνόγλωσση μουσικολογική βιβλιογραφία.

Η μουσική είναι ένα παιχνίδι για παιδιά

Ο/Η ανήσυχος/η μουσικοπαιδαγωγός θα βρει στο νέο βιβλίο του Φρανσουά Ντελάντ "Η Μουσική είναι ένα Παιχνίδι για Παιδιά" πρωτότυπες ιδέες και εμπνευσμένες εφαρμογές για να εμπλουτίσει την γκάμα των δράσεων του/της, τις οποίες απευθύνει στο μαθητικό κοινό. Ο συγγραφέας όχι μόνο προτείνει να κάνουμε μουσική πριν να μάθουμε νότες αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη σημασιολογική περιπέτεια της έννοιας του παιχνιδιού συνυφασμένης με αυτή της μουσικής και του μουσικού. Όπως αναφέρει και η έκδοση, αυτό το βιβλίο αναφοράς υπερβαίνει κατά πολύ το στενό πλαίσιο της Μουσικής Παιδαγωγικής, παρόλο που ο/η ανήσυχος/η μουσικοπαιδαγωγός θα βρει εδώ πρωτότυπες ιδέες και εμπνευσμένες εφαρμογές για να εμπλουτίσει την γκάμα των δράσεων τις οποίες απευθύνει στο μαθητικό κοινό. Ο συγγραφέας όχι μόνο προτείνει να κάνουμε μουσική πριν να μάθουμε νότες –θέση που συναντά την προβληματική και άλλων συνοδοιπόρων του σε μια παιδαγωγική προσανατολισμένη στο παιδί και στη δημιουργικότητα–, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη σημασιολογική περιπέτεια της έννοιας του παιχνιδιού συνυφασμένης με αυτή της μουσικής και του μουσικού. Αφού ασχοληθεί με τα διαφορετικά προβλήματα τα οποία συναντά ένας παιδαγωγός –Τι όργανα να κατασκευάσουμε; Πρέπει να φτιάξουμε παρτιτούρες; Οφείλουμε να καταλήξουμε στην υλοποίηση ενός έργου;…–, ο συγγραφέας περιγράφει τα στάδια μιας προοδευτικής παιδαγωγικής διαδικασίας με αφετηρία έναν μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων παραδειγμάτων, θέτοντας έτσι τις βάσεις της "μουσικής αφύπνισης.

Ο Φρανσουά Ντελάντ είναι ένας από τους κυριότερους πρωτεργάτες της ανανέωσης της μουσικής παιδαγωγικής, προσανατολισμένης σε μια δημιουργική πρακτική που ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία. Υπεύθυνος θεωρητικών ερευνών της "Ομάδας Μουσικών Ερευνών" (GRM) από το 1970 έως το 2006, μελετά κυρίως τις συμπεριφορές ακρόασης και παραγωγής μουσικής, ιδιαίτερα στο παιδί.

www.francois-delalande.fr, fagottobooks.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"O θεός του δάσους": Ένα νέο θρίλερ από τις εκδόσεις Ίκαρος

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το αγωνιώδες μυθιστόρημα της Λιζ Μουρ, που ξεκινά από την εξαφάνιση ενός μικρού κοριτσιού από την κατασκήνωση όπου βρισκόταν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/11/2025

Μια έκθεση "Χωρίς συνοχή" ανοίγει στην Κηφισιά

Ο Μηνάς Σεμερτζιάν αφήνει στην άκρη τη θεματική συνέπεια και εστιάζει στη διαδικασία της ζωγραφικής.

Το "Golden Lies" διερευνά τη "Χρυσής Εποχής της Εικόνας"

Η έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας Eleana Comfu θα διαρκέσει τρεις μόνο ημέρες.

Ξεφυλλίζοντας τη "Διαθήκη του Φιντέλ"

Η συλλογή από επιλεγμένα κείμενα του εμβληματικού επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο Ρους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.

"H πολιτική επέστρεψε στους δρόμους": Μια σειρά συζητήσεων για τον δημόσιο χώρο στο Tavros

Το πρότζεκτ εξετάζει τις σχέσεις δημόσιου χώρου, νόμου, καταγραφής, μνήμης και εδάφους.

"Ίχνη παρουσίας": Νέα έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ο Γιάννης Γκόγκος παρουσιάζει έργα που προσεγγίζουν τη ζωγραφική ως πεδίο στοχασμού και εσωτερικής αναζήτησης.

Ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2026 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Ο θεσμός του Βραβείου Τέχνης ξεκίνησε το 2019 με όραμα την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτοπορίας.