"Newland": Η Γεωργία Δαμοπούλου δημιουργεί μια ψευδαίσθηση του Παραδείσου

Το πρότζεκτ αποτελείται από επιτοίχια έργα, κατασκευές, μικρογλυπτική και εγκαταστάσεις.

Γεωργία Δαμοπούλου Newland Edem, 2022, resin, thread, reed, 200x200 cm

Η γκαλερί Batagianni παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου με τίτλο "Newland", η οποία αποτελείται από επιτοίχια έργα, κατασκευές, μικρογλυπτική και εγκαταστάσεις. Στα έργα της Γεωργίας Δαμοπούλου υπάρχει έντονο το πλαστικό στοιχείο. 

Ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από τις αφηγήσεις του J.G. Ballard στο έργο του The Crystal World (1966), όπου η καλλιτέχνιδα δημιουργεί και ενσαρκώνει το ρόλο της scientific artistic expeditor Dr. Isabel Blacksmith. Σε ένα παραμύθι που αφορμάται από την υπερ-πραγματικότητα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από μια αλληλουχία καταστροφικών γεγονότων, καθώς και την ανάγκη διατήρησης μιας σχέσης και ισορροπίας του ίδιου με τη φύση, η ηρωίδα βρίσκει καταφύγιο σε μία πλαστική εκδοχή των τροπικών δασών. Θα καταφέρει να προσαρμοστεί ο άνθρωπος στις νέες συνθήκες; Θα μπορέσει να ευδοκιμήσει ξανά; Διερωτάται η καλλιτέχνιδα και δίνει τη δική της εκδοχή. Οι εικόνες που δημιουργούνται στη "Newland" θυμίζουν τη ψευδαίσθηση του Παραδείσου, όπου ο άνθρωπος τριγυρνάει μέσα σε αυτόν μαγεμένος, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. 

Γεωργία Δαμοπούλου Newland Ιnfection, 2022, resin, thread, reed, 116 x113 cm
Ιnfection, 2022, resin, thread, reed, 116 x113 cm
Γεωργία Δαμοπούλου Newland Portable Oasis, 2022, resin, thread, reed, 105x110cm
Portable Oasis, 2022, resin, thread, reed, 105x110cm

Η Γεωργία Δαμοπούλου σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία και έκανε μεταπτυχιακά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε επίσης στην Εcole Νationale de Bourges στη Γαλλία και στη Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου. Έχει παρουσιάσει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις τέχνης και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο εργάζεται ως Υπεύθυνη στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού, δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου Ψυχολογία και ΜΜΕ, στο Η’ εργαστήριο της ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο εικαστικής έκφρασης στη μονάδα εφήβων Ατραπός του ΟΚΑΝΑ, στην Ανοιχτή Τέχνη και στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Εργάστηκε ως Επιστημονική Συνεργάτιδα στην έκθεση Στην Άλλη Όχθη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Matisse-Picasso, παραγωγή του Centre Pompidou στο Παρίσι και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Μελίνα Μερκούρη του ΥΠ.ΠΟ.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδου, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης

Εγκαίνια: 2/3 (6-10 μ.μ.)

Info: Batagianni | 2/3-8/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Edem, 2022, resin, thread, reed, 200x200 cm

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Gallery Batagianni

Αντήνορος 17, Παγκράτι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φαντάσματα μιας χαμένης κληρονομιάς 'στοιχειώνουν' το Μουσείο Ακρόπολης

Είδαμε το πρότζεκτ "Allspice", με το οποίο ο φημισμένος καλλιτέχνης Michael Rakowitz διερευνά ζητήματα απώλειας, επαναπατρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
12/05/2025

Δύο ερωτευμένοι στρατιώτες πρωταγωνιστούν στο νέο βιβλίο του Ίκαρου

Το "In Memoriam" είναι το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Άλις Γουίν και μιλά για τον έρωτα δύο νεαρών αντρών μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα του Πρώτου Παγκοσμίου.

Άρωμα Ιταλίας από τα νέα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη

Ο "Κήπος με τις πικροδάφνες" και οι "Ηλίθιες προθέσεις μου" είναι τα δύο βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν.

Τι ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Στοχεύοντας σε μουσεία "γεμάτα ζωή", ο δήμος Αθηναίων γιορτάζει την ημέρα με ελεύθερη είσοδο αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους σε Τεχνόπολη, Πινακοθήκη, Μουσείο Κάλλας και Πάρκο Ελευθερίας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/5)

Ο κατακερματισμένος κόσμος της εικόνας και της μνήμης, επιστροφή για το ΕΜΣΤ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε τις επόμενες μέρες.

Το graphic novel για τη ζωή του Θανάση Βέγγου παρουσιάζεται στο Comicdom Con Athens 2025

Στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Μικρών Ήρως θα παρευρεθούν οι δημιουργοί του Σπύρος Δερβενιώτης και Θανάσης Πέτρου, καθώς και ο Δημήτρης Πιατάς και ο Στάθης Καμβασινός.

Ραντεβού στο Επιγραφικό Μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι "Μουσεία και Κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή".