"Κτηνολόγιο: Eυρήματα, αλληγορίες, αναπαραστάσεις": Η σύνδεση των ανθρώπων με τον ζωικό κόσμο

Η έκθεση ερευνά και συγκεντρώνει μια πληθώρα από σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που αναφέρονται στα ζώα ως προς τη μυθολογία, τη σχέση τους με τον άνθρωπο και την ιστορία.

Κτηνολόγιο: Eυρήματα, αλληγορίες, αναπαραστάσεις

Η Crux Galerie εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση "Κτηνολόγιο: Eυρήματα, αλληγορίες, αναπαραστάσεις", την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Τα κτηνολόγια (bestiaries) ήταν μεσαιωνικές εγκυκλοπαίδειες μυθικών και πραγματικών ζώων, που εμπεριείχαν εικονογράφηση και αλληγορικές διηγήσεις με ηθικά διδάγματα. Τα χειρόγραφα αυτά είχαν εμπλουτιστεί με ένα μεγάλο αριθμό ευφάνταστων λημμάτων των οποίων οι εικόνες και οι συμβολισμοί έχουν επηρεάσει διαχρονικά το συλλογικό φαντασιακό των ανθρώπων σε σχέση με τα ζώα.

Κτηνολόγιο: Eυρήματα, αλληγορίες, αναπαραστάσεις

Εμπνεόμενη από τα μεσαιωνικά κτηνολόγια, η έκθεση ερευνά και συγκεντρώνει μια πληθώρα από σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που αναφέρονται στα ζώα ως προς τη μυθολογία, τη σχέση τους με τον άνθρωπο και την ιστορία, με άξονα και τελικό στόχο την καταγραφή επίκαιρων αναγνώσεων γύρω από τη συμβολική τους υπόσταση στη σύγχρονη τέχνη.

Κτηνολόγιο: Eυρήματα, αλληγορίες, αναπαραστάσεις

Έργα της έκθεσης αναφέρονται σε γλώσσες, στάσεις σώματος και μιμήσεις που παραπέμπουν στην σύνδεση μας με το ζωικό κόσμο, σε παλιές και σύγχρονες μυθολογίες, ψυχαναλυτικές ερμηνείες και συμβολισμούς, σε καινούργια ζώα-υβρίδια του σύγχρονου κόσμου που περιμένουν να κατονομαστούν. Παρουσιάζεται μια ανθολογία προσεγγίσεων, μια νέα ταξινόμηση, που διευρύνει και ενεργοποιεί τον θαυμασμό μας για έναν κόσμο έυθραστο και συναρπαστικό του οποίου είμαστε μέρος.

Εγκαίνια: 9/2 (6-10 μ.μ.)

Info: Crux Galerie | 9/2-25/3 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Crux Galerie

Σέκερη 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αναδρομική έκθεση για τον διεθνούς φήμης φωτογράφου μόδας Bill Georgoussis

Οι σημαντικότερες στιγμές από την 30ετή πορεία του δημιουργού σε ένα αφιέρωμα στη Λέσβο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Ο έξαλλος χορός της Bella Baxter γεννά τα "ScreenShots" της Μάτως Ιωαννίδου

Η ατομική έκθεση της ζωγράφου, εμπνευσμένη από το Poor Things του Λάνθιμου, παρουσιάζεται στο Art Project Space.

Όλα αλλάζουν, πώς συνεχίζει το βιβλίο; Μια επίκαιρη συζήτηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Άνθρωποι του χώρου (από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού ως τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανιών) μιλούν για το βιβλίο και τη γραφή στην εποχή των νέων μέσων.

ΕΜΣΤ: Παράλληλες δράσεις για την έκθεση "Why Look at Animals?"

Δύο προβολές και μία ομιλία πλαισιώνουν το μεγάλο εικαστικό πρότζεκτ του μουσείου.

Πάρε μέρος στο Athens Digital Arts Festival 2026

Η 22η διοργάνωση του ADAF έρχεται την άνοιξη και δεν πρέπει να τη χάσεις.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/01)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Μια εικαστική εγκατάσταση αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία του Σαρακήνικου

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, εν εξελίξει εικαστικού έργου που ξεκίνησε το 2017 και έχει παρουσιαστεί σε ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά πλαίσια στην Ελλάδα.