Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

«Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή»

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 3 μ.μ.,  ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, θα εγκαινιάσουν από κοινού τη διπλή φωτογραφική έκθεση στη Βασιλίσσης Όλγας. Μία έκθεση - αφιέρωμα στις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες, με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και της εικαστικού Αρτέμιδος Αλκαλάη. Την διπλή φωτογραφική έκθεση, που θα είναι διαθέσιμη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, επιμελήθηκε και συντόνισε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

"Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944" αποτυπώνει στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων, πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο φωτογραφικό υλικό το οποίο προσέρχεται εξ ολοκλήρου από το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, βλέπουμε χαρούμενες οικογενειακές στιγμές, φωτογραφίες γάμων, επαγγελματιών, μαθητών, φωτογραφίες από γειτονιές και τόπους προσευχής οι οποίες ξετυλίγουν τις ζωές ανθρώπων που κάποιοι εκτοπίστηκαν και άλλοι χάθηκαν.

"Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή". Στην έκθεση φωτογραφίας έργων της, η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά. Θίγονται ζητήματα ταυτότητας, προσωπικής και ιστορικής μνήμης, τραύματος, απώλειας και παράλληλα, αντίστασης μέσω της δημιουργίας. Το σπίτι, σύμβολο ασφάλειας, οικογενειακής θαλπωρής και παιχνιδιού σε καιρό ειρήνης, κλονίζεται και αφανίζεται σε καιρό πολέμου.

Η Αλκαλάη προσεγγίζει το θέμα και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιώντας τα υλικά της οικοτεχνίας και της μικροτεχνίας. Το ύφασμα, ο καμβάς, το χαρτί, το νήμα, το ξύλο και η κόλα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και καθορίζουν την υλική υπόσταση αλλά και το περιεχόμενο του έργου της. Με ρίζες στην ιστορία και πίστη στην ελληνική πολιτιστική παράδοση, δανείζεται τεχνικές που μετουσιώνει σε ένα σύγχρονο, προσωπικό καλλιτεχνικό ιδίωμα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ωνάσειος Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Πάνω από 10.000 τόμοι και αρχειακό υλικό ανοιχτά και ελεύθερα για το κοινό

Η νέα διαδικτυακή πύλη εξελίσσει τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση σε ένα σύγχρονο αποθετήριο για το ερευνητικό και ευρύτερο κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/01/2026

Η πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα έρχεται στη Gagosian

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.

ΑΙ & Comics: Μία απαραίτητη συζήτηση για το μέλλον της ένατης τέχνης

Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται μία ημερίδα αφιερωμένη στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Το "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" και τα αντι-αρχεία του AIDS και της κουίρ μνήμης

Η sold-out παράσταση των Κουμεντάκη - Παπαϊωάννου είναι η πιο εμβληματική από μια σειρά καλλιτεχνικές δράσεις τα τελευταία χρόνια που κοιτάζουν την κληρονομιά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και το τραύμα του AIDS.

Εικαστική σύμπραξη Ελλάδας και Κίνας στην έκθεση 'Crossed Orbits'

Η ζωγραφική κυριαρχεί στην έκθεση, που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Θ. Σπυρόπουλος, και λειτουργεί ως φορέας πολιτισμικής μνήμης και ταυτόχρονα πεδίο υπέρβασης.

"Pοst tenebras lux": Νέοι καλλιτέχνες συστήνονται στον "Τεχνοχώρο"

Ανερχόμενοι δημιουργοί παίρνουν θέση απέναντι στη σύγχρονη καλλιτεχνική και κοινωνική συνθήκη.