Μια τελευταία ξενάγηση στο αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η έκθεση «Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις» ρίχνει αυλαία την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις © Vangelis Patsialos

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων λειτουργίας του, το Ινστιτούτο Γκαίτε επικεντρώθηκε στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εγκατάσταση "Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις" της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα. Στις 11 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση.

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις
© Vangelis Patsialos

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το Ινστιτούτο Γκαίτε προσκάλεσε τους δύο νέους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες να "κοιτάξουν" μες στα αρχεία του και τους ανέθεσε να αναπτύξουν ένα έργο, το οποίο, μέσα από ιστορικά τεκμήρια, χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών στην Αθήνα, αλλά και πέρα από αυτήν. Μέσα από την τοποειδική αυτή έκθεση το Ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου, όπως και στις "διασταυρώσεις" του ίδιου του ινστιτούτου, με την κοινωνία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Ινστιτούτο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, τροφοδοτούν και δομούν αποσπασματικά το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Mέσα από κείμενα και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Γκαίτε κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη, οι δυο εικαστικοί επιχειρούν "να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού", όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, και στήνουν μια σειρά από αρχειακά επεισόδια. 

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις
© Vangelis Patsialos

Αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς επιτόπιας έρευνας στα πολιτιστικά τεκμήρια του ινστιτούτου, η εγκατάσταση της Βαρβαρίτη και του Δελαγραμμάτικα αποτελεί μια σύνθεση από δεκαεννέα θεματικές ενότητες που εστιάζουν "σημειακά" σε συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις από το 1950 και μετά. Γεγονότα και ιστορίες που πιθανά συγκλίνουν, ξεδιπλώνουν σημαντικές οικουμενικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Οι δύο καλλιτέχνες θέτουν υποδόρια καίρια ερωτήματα που αφορούν όλους μας, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζουν τη σημασία της στάσης και του αναστοχασμού σε μια "διαδρομή" με πολλαπλές κατευθύνσεις και ποικίλους προορισμούς. Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το ινστιτούτο.

Οι δυο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης οι θεατές (κάθε ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – ως το κλείσιμο της έκθεσης στις 12 Ιανουαρίου. 

Τελευταία ξενάγηση: 11 Ιανουαρίου (6 μ.μ.)
Διάρκεια: 30'
Γλώσσα: ελληνικά
Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Το Ινστιτούτο Γκαίτε γίνεται 70 και το γιορτάζει με μια εικαστική εγκατάσταση από την Ινώ Βαρβαρίτη και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα: οι δυο τους μελετούν διεξοδικά το πολύχρονο ιστορικό αρχείο του ινστιτούτου και μέσα από φωτογραφίες, προγράμματα, φυλλάδια, καταλόγους και εκδόσεις πολιτιστικών δράσεων που το Γκαίτε υποστήριξε ανά τα χρόνια, κατασκευάζουν έναν πολιτισμικό χάρτη ο οποίος αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 70 έτη. Οι καλλιτέχνες μας προσκαλούν να γίνουμε συμμέτοχοι στην έκθεση και να συλλέξουμε κομμάτια από το ιστορικό αρχείο, δημιουργώντας τη δική τους προσωπική συλλογή.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.