Art Athina 1993-2022: Μια εικαστική ιχνηλάτηση για την ελληνική φουάρ στο ΙΣΕΤ

Την αρχειακή έκθεση συνοδεύει ένα επετειακό λεύκωμα 360 σελίδων αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση της Art Athina.

Art Athina 1993-2022 έκθεση

Βουτιά στην ιστορία της Art Athina κάνει το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) με μια επετειακή έκδοση, επιμελημένη από τον δημοσιογράφο Γιάννη Ασδραχά, χρόνια μέλος της οργανωτικής ομάδας της Art Athina. Το λεύκωμα "Art Athina 1993-2022" που εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης μας πάει πίσω στον χρόνο και αφηγείται την εξέλιξη της ελληνικής φουάρ από την πρώτη της διοργάνωση το ’93 έως τη φετινή της στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Art Athina 1993-2022 έκθεση

Καθώς όμως δεν ήταν εφικτό να παρουσιαστεί όλο το υλικό και των 25 διοργανώσεων σε έναν μόνο τόμο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αποφάσισε να παρουσιάσει συνδυαστικά μια ομότιτλη αρχειακή έκθεση στους χώρους του ΙΣΕΤ. Πρωτότυπα και ψηφιοποιημένα τεκμήρια οργανώθηκαν ανά έτος και τοποθετήθηκαν σε ειδικές προθήκες και στους τοίχους του χώρου σε μορφή κολάζ, αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα κάθε φουάρ. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν επίσης βίντεο με φωτογραφικό υλικό από όλες τις διοργανώσεις της Art Athina.

Art Athina 1993-2022 έκθεση

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, είχε ήδη προβληθεί ένα μικρό βίντεο-αφιέρωμα για την πολύχρονη ιστορία της φουάρ, με αφορμή την 25η της διοργάνωση. Τώρα όμως, η πορεία της Art Athina ξεδιπλώνεται με μια πολύ πιο οργανωμένη εικαστική ματιά και χάρη στους πολύπειρους συνεργάτες της, το G Design Studio, που ανέλαβε όχι μόνο τον σχεδιασμό της αρχειακής έκθεσης, αλλά και του γουστόζικου νέου επετειακού λευκώματος. Το Studio σχεδίασε τον τόμο έχοντας κατά νου δύο άξονες: την πληροφορία και την αισθητική, αφού υπήρχε η επιθυμία να παρουσιαστεί ένας κατάλογος που να μεταφέρει στους αναγνώστες την ιστορία της φουάρ με έναν οργανωμένο τρόπο, αλλά να είναι ταυτόχρονα και ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Art Athina 1993-2022 έκθεση

Κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία τύπου, προσκλήσεις από κάθε διοργάνωση και δημοσιεύματα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο κοσμούν τις 360 συνολικά σελίδες του λευκώματος, ενώ φωτογραφικό υλικό μεταφέρει το κλίμα της εποχής και προβάλλει τη σταδιακή εξέλιξη της φουάρ ως ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά events της Αθήνας. Στο βιβλίο υπάρχει επίσης κι ένα χρονολόγιο με γεγονότα-σταθμούς της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας, ώστε οι αναγνώστες να κατανοήσουν τη θεματική και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν ανά έτος η Art Athina.

Η Συραγώ Τσιάρα, ως καλλιτεχνική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης στην οποία το ΙΣΕΤ είναι παράρτημα, παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του λευκώματος και δήλωσε: "Πάντοτε πίστευα ότι το αρχείο δεν είναι απλά ένας θεματοφύλακας ιστοριών του παρελθόντος. Είναι προφανώς ένα εργαλείο ιστορικής μνήμης και τεκμηρίωσης, αλλά κι ένα εργαλείο που μας καθοδηγεί στα βήματά μας σήμερα. Θεωρώ ότι εδώ βρισκόμαστε σ'έναν χώρο που μας δίνει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να κατανοήσουμε το τι συνέβη στην ελληνική τέχνη τα τελευταία 30 χρόνια".

Art Athina 1993-2022 έκθεση

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, ανέφερε ότι σκοπός του λευκώματος είναι να διασφαλιστεί η μνήμη και να διασωθεί ο αγώνας, το όραμα και οι ελπίδες όσων εργάστηκαν, συνεργάστηκαν και συσχετίστηκαν με την Art Athina όλα αυτά τα χρόνια. 

Για τη συμβολή της Art Athina στη δικτύωση της ελληνικής εικαστικής σκηνής με καλλιτέχνες, φιλότεχνους και αίθουσες τέχνης των μεγάλων καλλιτεχνικών κέντρων του κόσμου, την καταγραφή των εικαστικών τάσεων και τον κομβικό της ρόλο στην πολιτιστική ζωή της χώρας γράφουν μέσα στο λεύκωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η πρώτη πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Τζούλια Δημακοπούλου και το διοικητικό συμβούλιο του φορέα που αποτελείται από τους Γιάννα Γραμματοπούλου- πρόεδρο, Γιώργο Καρτάλο- αντιπρόεδρο, Γιώργο Γεωργακόπουλο- γενικό γραμματέα, Γιάννη Καλλιγά- ταμία και Στάθη Παναγούλη-μέλος/έφορο εκδηλώσεων. 

Art Athina 1993-2022 έκθεση

Το λεύκωμα κυκλοφορεί σε 300 μόνο αντίτυπα που δεν προορίζονται για πώληση. Πέρα από την έντυπη μορφή του, ο τόμος κυκλοφορεί επίσης σε ηλεκτρονική μορφή μέσω qr code με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. 

Info: Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης | 8/12/22-14/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η μητέρα μου γελάει": Το τελευταίο βιβλίο της Σαντάλ Άκερμαν στα ελληνικά

Το βιβλίο που έγραψε η σημαντική σκηνοθέτρια λίγο πριν το τέλος της ζωής της μητέρας της μπλέκει κειμενικά θραύσματα, έγχρωμες φωτογραφίες από το αρχείο της και στιγμιότυπα από ταινίες της. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλήθος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2025

Ο Soteur και οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος παρουσιάζουν το νέο coloring book "Η τέχνη αλλιώς"

Μια διαδραστική εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με Q&A και υπογραφές βιβλίων από τον δημιουργό.

Τα βιβλία μιλούν σε αυτή τη βιβλιοθήκη του Ίδρυματος Γουλανδρή

Η "Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη" επιστρέφει και δίνει ξανά τη δυνατότητα στους επισκέπτες να "δανειστούν" τα "βιβλία" της, δηλαδή να κάνουν μια συζήτηση με ανθρώπους που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.

"Boys With Feelings": Το νέο φωτογραφικό άλμπουμ του Κωστή Φωκά παρουσιάζεται στο Hyper Hypo

Το Hyper Hypo θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου όπου τα αντρικά σώματα μεταμορφώνονται σε τοπία, σε μια βραδιά με μουσική ειδικά επιμελημένη από τον ίδιο.

Το νέο βιβλίο του ΜΙΕΤ είναι μια ανδρομή στα θεμέλια της δημοκρατίας

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει το βιβλίο "Δημοκρατία – Ιστορική αναδρομή" του σημαντικού πολιτικού στοχαστή John Dunn.

Με τις "Uber Διαδρομές Τέχνης" κλείνεις την πόρτα στον θόρυβο και κάνεις την τέχνη μέρος της καθημερινότητάς σου

Η τέχνη γίνεται η καθημερινή μας συνταγή ευζωίας με την νέα ενέργεια της Uber που τη φέρνει πιο κοντά μας με 3.000 δωρεάν προσκλήσεις για παραστάσεις, μουσεία και πολιτιστικές εμπειρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/12)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.